Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa ne pastram intacta sanatatea mintala in acest final de an?

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Cum sa ne pastram intacta sanatatea mintala in acest final de an?

Sarbatorile reprezinta momentele din an foarte importante pentru oameni, deoarece aceasta este perioada in care isi petrec timp alaturi de cei dragi, calatoresc in diferite vacante sau pur si simplu ofera cadouri celor apropiati.

In aceasta perioada, majoritatea oamenilor sunt foarte ocupati cu planificarea si participarea la sarbatorile perfecte.

Din aceasta cauza, din dorinta de a face totul perfect, acestia se streseaza foarte tare si, in loc de sentimente de bucurie, pot avea parte de anxietate, panica si epuizare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Metode utile
  3. Concluzii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Metode utile

Sus

O familie numeroasa

Exista cazuri in care familia este foarte numeroasa si este dificila vizitarea tuturor membrilor intr-o perioada scurta. Pentru a evita stresul provocat de acest lucru se recomanda evitarea vizitarii tuturor membrilor familiei sau petrecerea unui timp mai scurt cu acestia.

Este recomandat sa se refuze rudele la care nu se poate ajunge si sa se reprogrameze vizita acestora si pe parcursul anului, nu doar pe perioada sarbatorilor, pentru a evita aglomerarea.

Gestionarea bugetului

De sarbatori, administrarea bugetului poate fi mult mai dificila decat se prevede initial, din acest motiv cheltuielile pentru cadouri, aranjamente, calatorii si alimente pot depasi bugetul propus.

Desi majoritatea oamenilor sunt constienti ca vor cheltui mai multi bani decat si-au propus initial, este putin probabil ca acestia sa isi faca cumparaturile in avans.

Din acest motiv se recomanda achizitionarea cadourilor inainte de inceperea perioadei de sarbatori sau stabilirea unui buget rezonabil care nu va fi depasit, indiferent de motive.

De sarbatori se pot achizitiona cadouri simbolice, personalizate, astfel incat sa se evite cheltuirea unor sume de bani prea mari.

Consumul de alcool

In perioada sarbatorilor exista multe ocazii de a consuma alcool. Este recomandat sa se evite consumul de alcool in cantitati foarte mari deoarece, desi reduce stresul pe termen scurt, pe termen lung poate avea efecte nedorite.

Acesta poate afecta capacitatea unei persoane de a gandi limpede si o poate provoca sa spuna lucruri sau sa faca actiuni pe care in mod normal nu le-ar face si care i-ar putea afecta relatia cu apropiatii. Este indicat sa se consume bauturi non-alcoolice in aceasta perioada.

Consumul alimentelor nesanatoase

Se stie ca bucataria romaneasca, in perioada de sarbatori, ofera alimente bogate in grasimi si carbohidrati. Este recomandat consumul moderat de alimente deoarece este foarte dificil sa se revina la dieta de dinainte, dupa sarbatori, existand un risc crescut de aparitia intoxicatiei alimentare.

Pe parcursul sarbatorilor, in general, se promoveaza consumul excesiv de alimente nesanatoase, de aceea oamenii au tendinta de a abuza, provocandu-si singuri rau.

O metoda buna pentru a evita E-urile si conservantii din alimentele din comert este gatirea produselor specifice de sarbatori acasa. Desi aceasta metoda poate parea stresanta, de obicei merita efortul.

Gatitul in cantitati moderate poate fi considerat o terapie de relaxare, iar laudele primite de la cei care degusta din mancarea gatita pot crea un sentiment placut, ajutand la cresterea stimei de sine.

Activitatea fizica

Majoritatea persoanelor tind sa renunte la activitatea fizica pe perioada sarbatorilor. Nu este recomandat acest lucru deoarece sportul ajuta la eliminarea stresului si mentine starea de sanatate a organismului.

De asemenea, sportul poate ajuta la evitarea unui stres suplimentar provocat de cresterea in greutate dupa consumarea alimentelor specifice sarbatorilor de iarna.

Evitarea subiectelor neplacute

Nu este necesar sa se impartaseasca toate subiectele posibile cu fiecare membru al familiei. Desi unul dintre scopurile sarbatorilor consta in socializarea cu cei apropiati, daca o persoana nu se simte confortabil sa discute despre un anumit subiect, cum ar fi politica, aceasta il poate evita.

Este recomandat sa se aleaga numai teme placute si neutre de discutie pentru a evita stresul provocat de anumite neplaceri create de un subiect inconfortabil.

Mentinerea unui stil de viata sanatos

Este esential sa se incerce mentinerea unui stil de viata sanatos. Un factor care ar putea ajuta la reducerea stresului din aceasta perioada este incercarea de a avea un stil de viata sanatos in timpul calatoriilor.

Desi este dificila rezistenta la tentatiile precum alcoolul sau prajiturile, specialistii sustin ca un stil de viata sanatos ajuta la pastrarea intacta a sanatatii mintale.

Luarea deciziilor impreuna cu cei apropiati

In vacanta, cea mai mare parte a timpului se petrece alaturi de cei dragi. Pentru a evita crearea anumitor tensiuni atunci cand urmeaza sa se planifice vacanta de sarbatori, este recomandat sa se stabileasca detaliile impreuna cu cei care vor merge in vacanta.

Cheia pentru a evita conflictele este realizarea unui plan convenabil tuturor, conform caruia se va desfasura vacanta mult dorita.

Flexibilitate si adaptare

Este important ca o persoana sa fie flexibila si sa se adapteze circumstantelor, in caz contrar stresul va fi foarte mare. Este esential sa nu se opuna preferintelor celor din jur si sa nu isi impuna strict deciziile.

O persoana nu trebuie sa se lase coplesita de lucruri neimportante ce ar putea afecta starea de bine specifica sarbatorilor de iarna.

Evitarea supraaglomerarii

Este foarte important ca oamenii sa nu isi supraaglomereze agenda cu sarcini in aceasta perioada si sa ceara ajutorul daca este nevoie. Este firesc daca o persoana simte ca nu poate face tuturor sarcinilor, mai ales ca in aceasta perioada sunt foarte multe lucruri de facut.

Este, de asemenea, recomandat sa se ofere ajutorul persoanelor din jur, pentru a usura greutatile intampinate de acestia.

Alocarea de timp

O persoana iritata, suparata, stresata si obosita fizic nu poate oferi bucurie si fericire. De aceea, este important sa isi aloce timp pentru a se ingriji si a se relaxa chiar si in perioada sarbatorilor de iarna. Metode prin care se poate evita stresul si oboseala sunt:

- Baile calde si prelungite ajuta la eliberarea tensiunilor si la relaxare;
- Masajul relaxant;
- Plimbarile in natura;
- Yoga;
- Cititul unei carti;
- Ascultatul muzicii;
- Meditatia;
- Vizionarea unui film.

Ajutorul profesional

In cazul in care o persoana nu mai poate face fata sarcinilor, solicitarea ajutorului specializat poate fi de un real folos. O persoana care se simte permanent trista, anxioasa, iritata, cu tulburari de somn si cu un apetit scazut ar trebui sa consulte un specialist pentru a primi ajutor specializat.

Concluzii

Sus

Este necesar sa se gestioneze corect sentimentele in perioada sarbatorilor. Trebuie sa se ia masuri pentru a preveni stresul, anxietatea si depresia.

Presiunile financiare, o dieta nesanatoasa sau renuntarea la exercitiile fizice sunt cateva lucruri ce pot afecta starea de sanatate.

Este recomandat sa se planifice sarbatorile si vacantele pentru a evita aglomerarea si stresul. O gandire pozitiva are un efect excelent asupra pastrarii intacte a sanatatii mintale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate