Cum poate fi invins cancerul care recidiveaza
Generalitati
SusOrice persoana se poate simti amenintata la vestea recurentei cancerului. In mod normal va dori sa afle cat mai multe informatii legate de tratamentul cancerului si despre modul in care poate evolua starea sa de sanatate.
Este normal sa intervina stresul si ingrijorarea cand este formulat a doua oara diagnosticul de cancer, vestea poate fi mai dureroasa decat prima data.
Cuprins articol
Ce este cancerul recurent
SusAtunci cand cancerul recidiveaza dupa o perioada de remisie se considera ca este vorba despre o recurenta. Reaparitia cancerului poate fi justificata de faptul ca unele celule canceroase nu au fost distruse, in ciuda eforturilor de a trata cancerul.
Aceste celule ar putea fi localizate in acelasi loc in care a fost depistat prima data cancerul sau s-ar putea afla in alta parte a corpului. Celulele se pot afla intr-o perioada de latenta insa apoi vor continua sa se multiplice, fapt va determina reaparitia cancerului.
De obicei, cancerul recurent este de acelasi tip ca si cel diagnosticat si tratat anterior. Totusi in cazuri rare, s-ar putea depista un nou tip de cancer, care nu ar putea avea vreo legatura cu primul tip. Unde poate sa reapara cancerul Cancerul poate sa reapara in acelasi loc unde a fost localizat initial sau poate migra in alte parti ale corpului. Recurenta este impartita in trei categorii:
- recurenta locala - se refera la faptul ca reapare acelasi tip de cancer in acelasi loc sau foarte aproape de cel manifestat anterior. Cancerul nu s-a extins la ganglionii limfatici sau la alte parti ale corpului.
- recurenta regionala - implica aparitia cancerului in zona ganglionilor limfatici si a tesutului situat in imediata apropiere a cancerului original.
- recuranta la distanta - se refera la cancerul care s-a raspandit in zone mai indepartate de cele in care a fost localizat initial.
Recurenta cancerului depinde si de tipul si stadiul in care a fost diagnosticat si tratat cancerul initial. Unele tipuri de cancer se repeta in mod frecvent in zone specifice.
Cum este diagnosticat cancerul recurent
SusCancerul care recidiveaza este diagnosticat la fel ca orice alt tip de cancer. Medicul ar putea suspecta o reaparitie a cancerului in functie de rezultatul anumitor analize sau pe baza semnelor si simptomelor. Dupa ultima etapa de tratament, medicul ii va recomanda pacientului sa revina la consult si investigatii pentru a verifica periodic daca boala a reaparut si il va informa in legatura cu semnele si simptomele care ar putea semnala o recurenta.
Investigatiile care se pot face pentru a depista cancerul recurent sunt diferite de cele implicate in cazul cancerului initial. In cazul celor mai multe dintre formele de cancer, recurenta locala poate fi tratabila, astfel incat detectarea timpurie a recidivei este foarte importanta.
De asemenea, atunci cand recurenta este depistata intr-un loc indepartat de cel in care a debutat cancerul initial, sansele de vindecare sunt mai scazute.
Poate fi tratat cancerul care recidiveaza?
SusTratamentul cancerului a evoluat destul de mult in ultima perioada. In multe dintre cazuri, recidivele locale si regionale pot fi vindecate. Chiar si atunci cand cancerul recurent nu poate fi tratat in totalitate, tratamentul poate incetini dezvoltarea cancerului, poate ameliora durerea si alte simptome si poate prelungi durata de viata a unei persoane.
Tipul de tratament se va baza pe aceeasi factori care au fost luati in considerare si la prima diagnosticare a cancerul, dar si pe expectativele pacientului si rezistenta organismului acestuia. Medicul va tine cont si de tratamentele anterioare si de modul in care a raspus corpul la ele.
O alta alternativa ar fi ca pacientul sa participe la studii clinice, in cadrul carora poate avea acces la cele mai noi tratamente sau medicamente experimentale. Totusi aceasta optiune va fi aleasa doar cu acordul medicului.
Atitudinea fata de cancerul recurent
SusReaparitia cancerului poate provoca multe dintre emotiile neplacute si dureroase pe care bolnavul le-a trait cand a fost diagnosticat prima data cu cancer. Printre sentimentele si emotiile care pot fi resimtite se numara:
- Suferinta. Cand un pacient a terminat tratamentul pentru cancerul initial, treptat, viata sa a mers mai departe si a revenit la normal, iar pe masura ce timpul a trecut, amintirile legate de episodul neplacut legat de diagnosticul de cancer, s-au estompat. Socul unu nou diagnostic de cancer poate provoca o suferinta mult mai intensa.
- Indoiala. Fiecare pacient are dreptul sa aiba dubii legate de corectitudinea deciziilor de tratament din trecut sau de stilul de viata pe care l-a dus. Atentia trebuie insa concentrata pe situatia actuala si pe solutiile disponibile pentru ameliorarea bolii.
- Furie. Orice persoana care experimenteaza a doua oara o situatie atat de neplacuta poate sa fie suparata sau chiar furioasa atat pe eventiment in sine sau chiar pe medic. Bolnavul isi poate pune intrebarea de ce a suportat efectele neplacute ale tratamentului initial daca oricum cancerul a recidivat. Totusi trebuie sa accepte faptul ca in momentul respectiv s-au facut cele mai bune alegeri de tratament pe baza informatiilor disponibile.
- Oboseala. Este normal ca un bolnav sa simta ca nu mai poate lupta din nou cu cancerul. Poate fi vorba inclusiv despre teama legata de efectele secundare ale tratmentului sau de vestea care trebuie sa ajunga la familie. Totusi daca pacientul a reusit sa faca fata unei prime batalii cu cancerul, ar trebui sa stie ca este capabil sa lupte din nou impotriva bolii.
Toate aceste sentimente sunt normale, dar acest lucru nu inseamna ca nu se pot gasi solutii. Pentru inceput, bolnavul se poate gandi la prima sa experienta legata de cancer, la lucrurile, situatiile sau oamenii care l-au sustinut si ajutat sa depaseasca momentul. Fie ca a fost vorba despre cel mai bun prieten sau un grup de suport.
Ca urmare a unei experiente anterioare, bolnavul va sti mult mai multe despre cancer si optiunile de tratament, iar acest lucru poate diminua anxietatea. In plus, exista o relatie mult mai stransa cu medicul si personalul din spital, aspect care l-ar putea determina pe pacient sa se simta mult mai confortabil. Toate aceste experiente pot fi folosite in avantajul bolnavului, acestea pot contribui la luarea deciziilor pentru tratamentul potrivit.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Mircea Dragos Median - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Mihai Lesaru - Institutul clinic Fundeni
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
Articole recomandate
- Profilaxia cancerului endometrial
- Dr. Vladislav Brasoveanu si Dr. Dragos Romanesc
- Remedii naturale pentru cancerul de san
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Screeningul cancerului esofagian
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
- Recidiva in hernia de disc
- Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Gingivita poate recidiva daca nu se respecta igiena dentara