Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce este depresia si ce optiuni de tratament exista?

Actualizat la data de: 28 Iulie 2014
Ce este depresia si ce optiuni de tratament exista?

Depresia este o tulburare cu care se confrunta peste 300 milioane de oameni, adica aproximativ 5% din populatia globului, fiind astfel una din cele mai comune afectiuni emotionale. Oamenii care au depresie nu se mai pot bucura de viata, sunt tristi fara motiv, au probleme de somn sau alimentatie, sunt mai putin productivi, nu au energie si isi pierd interesul pentru activitati care inainte le faceau placere.

In general, depresia nu se rezolva fara ajutor specializat. Ea trebuie tratata, altfel se poate inrautati, ducand uneori la consecinte foarte grave, cum este suicidul.

Din fericire, tratamentele pentru depresie sunt foarte eficiente. Ele pot fi medicamentoase sau psihologice, iar cercetarile arata ca tratamentul psihologic este de multe ori mai benefic pe termen lung.

Netratata, depresia tinde sa se inrautateasca in timp sau sa reapara. De asemenea, ea creste in mod considerabil riscul de a dezvolta si alte probleme in viitor, lucru care va poate afecta pe mai multe planuri (de ex., familial sau profesional).
Daca aveti cel putin una dintre manifestarile prezentate mai jos, este posibil sa va confruntati cu simptome de tip depresiv:

Va simtiti coplesit(a) de tristete zile in sir, plangeti, nu mai aveti chef de nimic, nici macar de lucrurile care inainte va faceau placere
Va este greu sa va concentrati sau sa luati decizii, obositi usor, aveti insomnii sau dormiti mai mult decat inainte.
Aveti o parere proasta despre propria persoana
Simtiti ca lucrurile merg din rau in mai rau si ca nu le mai puteti face fata
Va simtiti inutil(a) sau vinovat(a).

Departamentul de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Universitatea Babes-Bolyai deruleaza un proiect pentru tratamentul psihologic al depresiei. Persoanele cu depresie pot beneficia de tratament psihoterapeutic GRATUIT realizat fie in Cluj-Napoca, fie ONLINE, prin intermediul internetului (de ex. Skype cu camera video). Tratamentul consta in 12 sedinte individuale cu un psihoterapeut experimentat, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si afiliat departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Universitatea Babes-Bolyai.

Pentru a putea afla daca tratamentul gratuit oferit in cadrul acestui proiect ar fi indicat pentru dumneavoastra, puteti lua legatura cu unul din specialistii implicati in proiect, apeland la contactele de mai jos:

psihoteraie depresie


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.