Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce este anxietatea sociala si cum poate fi depasita?

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2016
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati

Sus
Ce este anxietatea sociala si cum poate fi depasita?

Este normal sa va simtiti agitat in unele situatii. De exemplu, se intampla o data la prezentarea unui anumit proiect aparitia acelui sentiment de fluturi in stomac.

Dar, in tulburarile de anxietate sociala, numite si fobii sociale, interactiunile de zi cu zi produc anxietate semnificativa, frica, jena pentru care va temeti sa nu fiti judecat de catre altii.

Tulburarile de anxietate sociala sunt afectiuni cronice de sanatate mintala, dar tratamentul, cum ar fi consilierea psihologica, medicamentele sau invatarea unor abilitati va pot ajuta sa castigati increderea si sa imbunatiti capacitatea de a interactiona cu alte persoane.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele anxietatii sociale
  3. Cauzele aparitiei anxietatii sociale
  4. Factorii de risc ai anxietatii sociale
  5. Complicatii ale anxietatii sociale
  6. Cand ar trebui sa fiti vazut de un medic?
  7. Tratamentul impotriva anxietatii sociale
  8. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele anxietatii sociale

Sus

Sentimentele de timiditate sau disconfort in anumite situatii nu sunt neaparat semne de anxietate sociala, in special la copii. Nivelul de disconfort in situatiile sociale variaza, in functie de trasaturile de personalitate ale individului si diferitele experiente de viata. Unii oameni sunt in mod natural rezervati, altii au diferite iesiri.

Simptomele emotionale si comportamentale. Semnele si simptomele de anxietate sociala pot include:

-Teama de situatiile in care s-ar putea sa fiti judecat;
-Ingrijorarea de a nu fi umilit sau de a nu rade de dumneavoastra diferite persoane;
-Ingrijorarea ca veti jigni pe cineva;
-Frica intensa de a interactiona sau vorbi cu strainii;
-Teama ca altii vor observa ca dumneavoastra sunteti nerabdator;
-Teama de simptome fizice, care pot cauza jena, cum ar fi rosirea fetei, transpiratia, tremuratul sau vocea redusa;
-Evitarea de a face lucruri sau de a vorbi cu oamenii de teama de a nu va simti jenat;
-Evitarea situatiilor in care s-ar putea sa fiti in centrul atentiei;
-Aveti starea de anxietate in asteptarea unei activitati sau a unui eveniment;
-Asteptati cele mai grave consecinte posibile in ceea ce priveste o experienta negativa in timpul unei situatii sociale.

Pentru copii, anxietatea cu privire la interactiunea cu adultii poate fi afisata prin plans, temperament isterical sau refuzul de a vorbi in situatii sociale.
Tipul de performanta de anxietate sociala este atunci cand va confruntati cu frica intensa si anxietate doar in timpul vorbirii, dar nu si in alte tipuri de situatii sociale.

Simptome fizice. Semnele si simptomele fizice pot insoti diverse tulburari de anxietate sociala si pot include:
-Batai rapide ale inimii;
-Stomac deranjat sau greata;
-Probleme de respiratie;
-Ameteli;
-Confuzie;
-Diaree;
-Tensiune musculara;

Evitarea situatiilor sociale normale. Experientele comune de zi cu zi care pot fi greu de suportat atunci cand aveti anxietate sociala includ, de exemplu:
-Folosirea unei toalete publice;
-Interactiunea cu strainii;
-Posibilitatea de a va alimenta in fata altor persoane;
-Contactul vizual;
-Initierea unor conversatii;
-Participarea la petreceri sau reuniuni sociale;.
-Lipsa de la locul de munca sau de la scoala.

Simptomele tulburarii de anxietate sociala se pot schimba in timp. Ele se pot reactiva daca va confruntati cu starea de stres. Desi evitarea situatiilor ce produc anxietatea sociala va pot face sa va simtiti mai bine, pe termen scurt, anxietatea ar putea sa persiste pe termen lung daca nu beneficiati de un tratament.

Cauzele aparitiei anxietatii sociale

Sus

Ca multe alte conditii de sanatate mintala, tulburarile de anxietate sociala probabil apar dintr-o interactiune a mediului si a genelor. Cauzele posibile includ:
Trasaturile mostenite. Tulburarile de anxietate sociala tind sa vina din familie. Cu toate acestea, nu este foarte clar cat de mult acest lucru poate fi din cauza genetica si cat de mult este din cauza comportamentului invatat.

Structura creierului. O structura din creier numita amigdala joaca un rol important in controlul raspunsului asupra fricii. Oamenii care au o amigdala hiperactiva pot avea un raspuns sporit la frica, provocand anxietate crescuta in diverse situatii sociale.

Mediul. Tulburarile de anxietate sociala pot fi un comportament invatat.

Factorii de risc ai anxietatii sociale

Sus

Tulburarile de anxietate sociala sunt una dintre cele mai frecvente tulburari psihice. De obicei, incep la debutul adolescentei, desi pot incepe si mai devreme, cum ar fi in copilarie sau si mai tarziu, la o varsta adulta.

Mai multi factori pot creste riscul de a dezvolta anxietate sociala, inclusiv:

a. Istoricul familial – este mult mai probabil de a dezvolta o tulburare de anxietate sociala daca parintii biologici sau fratii au aceasta conditie.

b. Experientele negative – copiii care au avut o experienta de intimidare, de respingere, ridiculizare sau umilire pot fi mai predispusi in a dezvolta anxietate sociala. In plus, alte evenimente negative din viata, cum ar fi un conflict de familie sau abuzul sexual, pot fi asociate cu tulburarea de anxietate sociala.

c. Temperamentul – copiii care sunt timizi, retrasi atunci cand se confrunta cu situatii sau persoane noi pot prezenta un risc mare de anxietate sociala.

d. Noile cerinte sociale sau de munca – cunoasterea unor oameni noi si realizarea unei prezentari importante la locul de munca pot declansa simptome de anxietate sociala, pentru prima data. Aceste simptome au radacinile din adolescenta.

e. O stare de sanatate care atrage atentia – mutilarea, balbaiala, boala Parkinson sau alte conditii de sanatate faciala pot creste sentimenul de jena si pot declansa tulburari de anxietate sociala la unele persoane.

Complicatii ale anxietatii sociale

Sus

Lasata netrata, tulburarea de anxietate sociala poate fi prezenta toata viata. Anxietatea poate interfera la munca, scoala, in relatii sau chiar in placerea de a trai.

Tulburarile de anxietate sociala pot provoca:

a. Stima de sine scazuta;
b. Hipersensibilitate la critica;
c. Abilitati sociale slabe;
d. Izolarea si relatiile sociale dificile;
e. Abuzul de diferite substante, cum ar fi consumul excesiv de alcool;
f. Sinuciderea sau tentativa de suicid.

Alte tulburari ale anxietatii sociale ar putea fi tulburarile depresive majore, probleme cu abuzul de droguri si alte tulburari de sanatate mintala.

Cand ar trebui sa fiti vazut de un medic?

Sus

Consultati medicul daca va temeti si daca doriti sa evitati situatiile sociale normale, deoarece acestea provoaca jena, griji sau panica. Acest tip de anxietate perturba, in general, viata dumneavoastra, provoaca stres sever si va afecteaza activitatile zilnice.

Diagnosticarea

Medicul va dori sa determine daca alte conditii pot fi cauza anxietatii sociale sau aveti tulburari de anxietate sociala impreuna cu alte tulburari de sanatate mintala.

Cand va decideti sa cautati tratamente pentru anxietatea sociala, medicul va poate recomanda:
-Efectuarea unui examen fizic pentru a determina daca ar putea fi o cauza fizica cea care declanseaza simptomele;
-Descrierea semnelor si simptomelor, cat de des au loc si in ce situatii;
-Examinarea unei listei de situatii pentru a vedea daca acestea va fac sa fiti nerabdator;
-Completarea unor chestionare psihologice pentru a ajuta la identificarea unui diagnostic.

Multi experti utilizeaza criteriile enumerate intr-un anumit manual, pentru diagnosticarea conditiilor mentale. Acest manual este folosit si de unele companii de asigurari.

Criteriile includ:

-Teama persistenta sau anxietatea intensa despre situatiile sociale in care credeti ca ati putea fi examinat intr-un mod in care este jenant sau umilitor;
-Evitarea situatiilor sociale producatoare de anxietate;
-Anxietatea excesiva care este proportionala cu situatia;
-Anxietatea sau stresul care interfereaza zi de zi;
-Teama sau anxietatea care nu se potrivesc cu simptomele unei anumite afectiuni, produsa de medicamente sau abuzul de substante.

Tratamentul impotriva anxietatii sociale

Sus

Cele doua tipuri de tratamente pentru tulburarile de anxietate sociala sunt medicamentele si psihoterapia. Aceste 2 abordari pot fi utilizate in combinatie.

Psihoterapiaconsilierea psihologica amelioreaza simptomele pentru persoanele ce sufera de anxietate sociala. In terapie, veti invata cum sa recunoasteti si cum sa schimbati gandurile negative despre dumneavoastra si cum sa va dezvoltati abilitatile pentru a va ajuta sa va castigati increderea in diverse situatii. Terapia cognitiv-comportamentala este cel mai frecvent tip de consiliere pentru anxietate. In terapia cognitiv-comportamentala, lucrati treptat la a face fata diverselor situatii de care va temeti cel mai mult. Aceasta terapie poate imbunatati abilitatile de adaptare si va poate ajuta sa va dezvoltati increderea de a face fata situatiilor care induc anxietatea.

Medicamentele – mai multe medicamente sunt folosite pentru a trata tulburarile anxietatii sociale. Cu toate acestea, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt de multe ori primul tip de medicament incercat pentru simptomele persistente de anxietate sociala. Medicul va poate prescrie paroxetina sau sertralina. Pentru a reduce riscul de reactii adeverse, medicul va poate incepe tratamentul cu o doza mica de medicamente si apoi sa creasca treptat pana la o doza completa. Acest lucru poate dura de la cateva saptamani la cateva luni de tratament.

Alte medicamente – medicul va poate prescrie alte medicamente impotriva anxietatii sociale, cum ar fi:
-Alte antidepresive ;
-Medicamente anti-anxietate;
-Betablocante.

Nu renuntati daca tratamentul nu functioneaza rapid. Puteti continua sa faceti progrese in ceea ce priveste psihoterapia pe mai multe saptamani sau luni. Pentru unii oameni, simptomele de anxietate sociala se pot sterge in timp si, astfel, medicamentele pot fi intrerupte. Altii ar putea avea nevoie de medicamente pentru a preveni recidiva. Pentru a profita din plin de tratament, mergeti la intalnirile de terapie, luati medicamente si discutati cu medicul despre orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate.

Medicina alternativa. Mai multe remedii din plante au fost studiate ca tratamente impotriva anxietatii, dar sunt necesare mai mult cercetari pentru a intelegi pe deplin riscurile si beneficiile.

-Kava. Este un tratament pentru anxietate, dar rapoartele de leziuni hepatice grave au facut ca din unele tari sa fie scos de pe piata.
-Valeriana. Oamenii care au folosit valeriana au raportat ca au scapat de anxietate si de stres, dar, in alte studii, oamenii nu au raportat niciun beneficiu.
-Floarea pasiunii. Cateva studii sugereaza ca floarea pasiunii ar putea ajuta in ceea ce priveste disparitia starii de anxietate sociala. In multe produse comerciale, floarea pasiunii este combinata cu alte plante medicinale, ceea ce face dificil sa se distinga calitatile unice ale fiecarei plante.
-Teanina. Acest aminoacid se gaseste in ceaiul verde si in unele suplimente. Dovezile preliminare arata ca teanina ii poate face pe unii oameni sa se simta calmi, dar exista si dovezi limitate ca ar ajuta la tratarea anxietatii sociale.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate