Accesele de furie la adulti
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusAccesele de furie la adulti sunt definite, in termeni de specialitate, ca fiind explozii emotionale menite sa exprime nemultumiri personale fata de lucruri, fapte sau persoane si utilizate ca mod de manipulare a celor din jur, in directia dorita.
Psihologii mai definesc accesele de furie la adulti ca fiind jocuri interpersonale manipulative, precum cele folosite de copii pentru a obtine ce isi doresc de la parinti.
Cuprins articol
Originea acceselor de furie
SusFuria este o emotie obisnuita a oamenilor si este experimentata de toti indivizii periodic. Reactia persoanelor furioase este cea care face diferenta intre un temperament echilibrat si unul coleric. Accesele de furie sunt specifice oamenilor fara autocontrol, care ajung sa se manifeste violent, verbal si/sau fizic, atunci cand resimt o nemultumire profunda.
Accesele de furie implica stari de dispozitie intense (tristete, dezamagire sau frustrare), precum si stari fiziologice tipice - cresterea tensiunii arteriale, tensiunea musculara si accelerarea ritmului cardiac.
In acelasi timp, accesele de furie angreneaza o serie de ganduri, insa masura in care ele sunt directionate fac diferenta intre consecinte nefaste ale emotiilor negative si gestionarea lor eficienta.
Cauzele acceselor de furie la adulti
Accesele de furie apar, in general, in perioada copilariei, intre 1 si 14 ani. Copiii au iesiri nervoase explozive, intrucat nu au atins maturitatea emotionala de a-si manifesta frustrarile verbal, intr-o maniera inteligibila. Solutia in cazul acceselor de furie la copii este inducerea starii de calm si indrumarea realizata de catre parinti catre o atitudine constructiva, de exprimare a gandurilor si nevoilor in mod echilibrat.
In cazul adultilor, accesele de furie sunt mult mai greu de controlat si pot avea mai multe cauze, ce pot fi stabilite exclusiv prin sedinte de psihoterapie, sub monitorizarea atenta a unui consilier psihologic. Printre cele mai importante cauze psihologice ale acceselor de furie se numara:
Imaturitatea emotionala
Accesele de furie la adulti pot lua nastere pe fondul imaturitatii emotionale, potrivit psihologilor specializati in dezvoltare personala. Atunci cand o persoana nu reuseste sa depaseasca obstacolele de evolutie si maturizare emotionala aparute la o anumita etate, ei raman blocati in acest stadiu, chiar daca varsta biologica inainteaza.
O parte importanta a maturizarii este dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru a face fata dezamagirilor, care ar trebui sa se incheie la finalul perioadei de adolescenta. In tineretea timpurie, importanta este crearea de legaturi intime cu sexul opus, care nu pot fi mentinute cu un individ imatur emotional. De aici, survin si accesele de furie tipice copilariei, care apar in mod nefiresc la varsta adulta.
Nesiguranta emotionala
O alta cauza a acceselor de furie la adulti este nesiguranta emotionala, o sursa nesecata de frustrari fata de propria existenta. Pe fondul nesigurantei emotionale, orice nemultumire sau dezamagire minora poate fi scanteia care aprinde un acces de furie virulent.
Incapacitatea de a ierta
Un combustibil puternic pentru accesele de furie este incapacitatea de a ierta, care motiveaza adultii cu probleme in gestionarea trairilor negative sa isi manifeste crizele nervoase, intrucat se simt nedreptatiti, victime ale greselilor altora.
In aceste situatii, cand disponibilitatea de a-si asuma vina pentru lucrurile neplacute ce survin, accesele de furie sunt alimentate de sentimentul ca la mijloc se afla mereu o nedreptate.
Stresul
Stresul survenit din incapacitatea de a face fata mai multor sarcini sau provocari simultan este o cauza principala a acceselor de furie la varsta adulta. Surmenajul psihic conduce la stari de irascibilitate si oboseala cronica, ce creeaza conditiile necesare pierderii autocontrolului in situatiile in care furia preia controlul vietii cuiva.
Egocentrismul
Psihologii mai vorbesc de o cauza frecventa a acceselor de furie la adulti - egocentrismul. Acest mod de autopercepere este firesc in copilarie, cand copiii simt ca totul li se cuvine, insa renunta la acest mod de a privi lucrurile, odata cu maturizarea.
Egoismul la varsta adulta poate impiedica o persoana sa isi refuze anumite necesitati si sa priveasca prin ochii celorlalti, ca apoi sa determine reactii exagerate si explozive cand lucrurile iau o turnura nefavorabila.
Accesele de furie ca simptom al unei tulburari de sanatate mintala
Multe lucruri pot declansa furia, inclusiv stresul, problemele de familie si problemele financiare.
Pentru unii oameni, furia este cauzata de o tulburare de fond, cum ar fi alcoolismul sau depresia. Furia in sine nu este considerata o tulburare, dar furia este un simptom cunoscut al mai multor afectiuni de sanatate mintala.
Urmatoarele sunt cateva dintre posibilele cauze ale problemelor legate de furie.
Depresia
SusFuria poate fi un simptom al depresiei, care se caracterizeaza prin sentimente continue de tristete si pierdere de interes care dureaza cel putin doua saptamani.
Furia poate fi reprimata sau exprimata in mod deschis. Intensitatea furiei si modul in care este exprimata variaza de la o persoana la alta.
Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC)
TOC este o tulburare de anxietate care se caracterizeaza prin ganduri obsesive si comportament compulsiv. O persoana cu TOC are ganduri, impulsuri sau imagini nedorite si deranjante care o determina sa faca ceva in mod repetat.
De exemplu, ele pot efectua anumite ritualuri, cum ar fi numararea unui numar sau repetarea unui cuvant sau a unei fraze, din cauza credintei irationale ca se va intampla ceva rau daca nu o fac.
Furia poate rezulta din frustrarea cauzata de incapacitatea de a preveni gandurile obsesive si comportamentele compulsive sau de faptul ca cineva sau ceva interfereaza cu capacitatea ta de a indeplini un ritual.
Abuzul de alcool
SusCercetarile arata ca consumul de alcool creste agresivitatea. Alcoolul este un factor care contribuie la aproximativ jumatate din toate crimele violente comise in Statele Unite.
Abuzul de alcool se refera la consumul excesiv de alcool dintr-o data sau in mod regulat.
Alcoolul va afecteaza capacitatea de a gandi clar si de a lua decizii rationale. Acesta va afecteaza controlul impulsurilor si va poate face mai greu sa va controlati emotiile.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie
SusADHD este o tulburare de neurodezvoltare marcata de simptome precum lipsa de atentie, hiperactivitate si sau impulsivitate.
Simptomele incep, de obicei, in copilaria timpurie si continua pe tot parcursul vietii unei persoane. Unele persoane nu sunt diagnosticate pana la varsta adulta, ceea ce se numeste uneori ADHD pentru adulti.
Furia si temperamentul scurt pot aparea, de asemenea, la persoanele de toate varstele cu ADHD.
Tulburare bipolara
SusTulburarea bipolara este o tulburare a creierului care provoaca schimbari dramatice ale dispozitiei.
Aceste schimbari intense ale dispozitiei pot varia de la manie la depresie, desi nu toti cei care sufera de tulburare bipolara vor avea depresie. Multe persoane cu tulburare bipolara pot experimenta perioade de furie, iritabilitate si furie.
In timpul unui episod maniacal, este posibil sa:
- sa fiti usor agitat
- sa va simtiti euforic
- sa aveti ganduri rapide
- sa aveti un comportament impulsiv sau nesabuit
In timpul unui episod depresiv, este posibil sa:
- sa va simtiti trist, lipsit de speranta sau sa lacrimati
- sa va pierdeti interesul pentru lucruri care va placeau candva
- sa aveti ganduri de sinucidere
Tulburare exploziva intermitenta
SusO persoana cu tulburare exploziva intermitenta are episoade repetate de comportament agresiv, impulsiv sau violent. Acestea pot reactiona exagerat la situatii cu izbucniri de furie care sunt disproportionate fata de situatie.
Episoadele dureaza mai putin de 30 de minute si apar fara avertisment. Persoanele cu aceasta tulburare se pot simti iritabile si furioase in cea mai mare parte a timpului.
Persoanele cu tulburare exploziva intermitenta pot avea remuscari sau se pot simti jenate dupa un episod.
Doliul
SusFuria este una dintre etapele doliului. Durerea poate veni in urma mortii unei persoane dragi, a unui divort sau a unei despartiri, sau a pierderii unui loc de munca. Furia poate fi indreptata impotriva persoanei care a murit, a oricarei alte persoane implicate in eveniment sau a obiectelor inanimate.
Alte simptome ale doliului includ:
- socul
- amorteala
- vinovatie
- tristete
- singuratate
- frica
Controlul acceselor de furie la adulti
SusControlul acceselor de furie este posibil, prin indreptarea gandurilor negative in directiile corecte. Specialistii spun ca ideal este ca, in locul alimentarii sentimentelor extreme de furie prin rationamente de tipul lumea toata este impotriva, individul sa se relaxeze cateva secunde si sa se concentreze strict pe aspectele care il nemultumesc.
Nivelul scazut, dar constant, de furie este nesanatos si deloc constructiv. El mentine vie agresivitatea instinctuala si poate da nastere unor refulari cu consecinte nefaste.
Exista doua moduri principale de manifestare a furiei
- prin exprimare
- prin suprimare
Exprimarea este modalitatea sanatoasa de manifestare a furiei, cata vreme este realizata intr-o maniera rezonabila, rationala, calma si capabila sa identifice solutii pentru anumite probleme. In schimb, suprimarea furiei este calea gresita de manifestare a furiei, deoarece ea nu face altceva decat sa acumuleze intrinsec frustrare si nemultumire, ca apoi sa izbucneasca in cele mai nepotrivite momente si forme.
Psihoterapeutii vorbesc despre exprimarea furiei intr-un mod sanatos, pe cai controlate, folosind rationamentul, in niciun caz emotiile.
Lipsa controlului acceselor de furie poate conduce la probleme de sanatate si destramarea relatiilor interumane. Accesele de furie negestionate pot provoca migrene, insomnii, hipertensiune arteriala sau probleme digestive.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
Articole recomandate
- Dezvoltarea copilului dupa varsta de 1 an
- Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Tulburari emotionale
- Tricofobia, frica irationala de par
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Tulburarile de personalitate
- Durerea de cap: 16 cauze posibile
- Gestionarea acceselor de furie la copii