Semne ale unei relatii de codependenta
Generalitati
SusCuvantul codependenta apare des in exprimarile oamenilor - exista cupluri codependente, prieteni codependenti si ingrijitori codependenti. Ce inseamna de fapt termenul de codependenta, este vorba despre ceva negativ?
Termenul de personalitate codependenta este folosit pentru a descrie personalitatea unei persoane care se concentreaza intensiv asupra nevoilor altora, provocand efecte daunatoare sau nesanatoase. De regula, persoanele codependente au tendinta exagerata de a ignora propriile nevoi si se dedica ingrijirii prietenilor sau a celorlalti membrii ai familiei.
Desi codependenta poate parea pentru cei din jur o trasatura pozitiva, persoanele codependente nu sunt capabile sa discearna intr-un mod realist, cand trebuie sa intervina si cand trebuie sa ii lase pe ceilalti sa isi rezolve problemele pe cont propriu. Codependentii au dificultati in a iesi din relatii abuzive sau nesanatoase. In general, persoanele codependente trebuie sa urmeze tratamente, cum ar fi psihoterapia, dar si tratament medicamentos pentru a preveni aparitia altor conditii, precum atacurile de panica sau tulburarile de alimentatie.
Cuprins articol
Simptome si semne
SusExista numeroase semne si simptome ale codependentei. Persoanele codependente nu trebuie sa prezinte toate semnele sau simptomele urmatoare pentru a fi diagnosticate cu aceasta tulburare de comportament.
- Autostima scazuta. Acest semn este unul dintre cele mai frecvent intalnite la persoanele codependente. Daca simtiti ca nu sunteti suficienti de buni si mereu vi se pare ca ceilalti fac lucrurile mult mai bine ca dumneavoastra este posibil sa fiti o persoana codependenta.
Mai complicat este, in cazul codependentilor, ca unii dintre ei au o stima de sine care nu coincide cu realitatea. Acest lucru poate fi un mod de auto-aparare a persoanelor codepenedente care se simt de fapt, inadaptate. Sentimentul de vina si perfectionismul pot fi destul de accentuate la persoanele codependente.
- Dorinta acerba de a-i multumi pe ceilalti. Este normal sa doriti sa fiti placuti si serviabili, dar la fel de normal este sa nu puteti multumi pe toata lumea, sa nu puteti sa faceti un serviciu cuiva din motive personale sau care nu tin de dumneavoastra.
In schimb, codependentilor le este aproape imposibil sa refuze. Refuzul la cerintele celor din jur, le provoaca anxietate persoanelor codependente. Acestea aleg calea sacrificiului si isi ignora propriile nevoi pentru a le satisface, cu orice pret, pe cele ale altor persoane.
- Limite reduse. Limitele sunt un fel de linii imaginare care delimiteaza unele caracteristici sau atribute ale oamenilor si se refera sau implica, atat bunuri materiale, sentimente, ganduri sau dorinte.
Aici, codependentii pot avea probleme in setarea unor limite. Limitele acestora sunt slab definite, neclare sau chiar inexistente. Codependentii se simt responsabili pentru sentimentele sau problemele celor din jur si se invinovatesc pentru neajunsurile celorlalti.
- Dorinta de a ajuta. O alta caracteristica a codependentilor este aceea ca atunci cand cineva are nevoie de ajutor, codependentii simt nevoia exagerata sa dea o mana de ajutor fara sa se mai gandeasca la nevoile personale.
Este natural ca oameni sa manifeste empatii sau simpatii pentru alti oameni. Acestia se hranesc spiritual cu nevoia de a ajuta si se vor simti respinsi daca li se va refuza ajutorul. De fapt, ei sunt cei care au nevoie de ajutor.
- Dorinta de a controla. Controlul ajuta codependentii sa se simta in siguranta. Oricine are nevoie de un anumit control asupra evenimentelor din viata. Nimeni nu doreste sa traiasca in nesiguranta sau intr-un haos constant, dar pentru codependenti, dorinta de a controla limiteaza capacitatea acestora de a-si asuma riscuri (absolut normale pentru aproape oricine) si ingradeste modul in care codependentii isi exprima sentimentele.
- Probleme de comunicare. Codependentii au dificultati atunci cand trebuie sa isi exprime gandurile, sentimentele si nevoile. De asemenea, pana la comunicare, acestia au probleme in a determina care sunt, de fapt, sentimenele si nevoile lor. Codependentilor le este frica sa fie sinceri si deschisi, pentru a evita sa ii supere pe ceilalti.
Acestia spun ca totul este in regula, chiar daca sunt obligati sa faca ceva ce nu agreeaza. Comunicarea devine confuza si lipsita de onestitate atunci cand acestia incearca sa manipuleze o persoana, ca rezultat al propriei stari de anxietate.
- Obsesie. Codependentii au tendinta sa faca o obsesie din a reflecta la sentimentele, gandirile si relatiile altor persoane. Acest lucru este cauzat de dependenta lor, de anxietate si temeri. Codependentii pot deveni obsedati sa nu greseasca fata de ceilalti. Uneori, acestia viseaza la modul ideal in care viata lor si a celor din jur ar trebui sa decurga sau felul in care ceilalti ii iubesc.
- Depenenta. Codependentii au nevoie de alte persoane pentru a se simti bine cu ei insisi. Ei se tem de respingere sau abandonare, chiar daca sunt independenti. Alti codependenti au nevoia acerba de a fi intr-o relatie permanenta, pentru ca altfel se simt deprimati si singuri, daca nu au un partener o perioada mai lunga de timp. Aceasta trasatura face ca acestia sa aiba dificultati in a pune capat unei relatii, chiar daca aceasta este dureroasa sau abuziva.
- Negare. Unul dintre semnele de codependenta este negarea. De obicei, codependentii cred ca problema o reprezinta cei din jur si situatiile create de acestia. Codependentii pot trece din relatii in relatii sau sa schimbe des locurile de munca fara sa realizeze ca ei au probleme. De asemenea, codependentii neaga ca au probleme sentimentale sau nevoi. Ei acorda atentie doar necesitatilor celorlalti si isi ignora propriile sentimente sau nevoi.
- Probleme de intimitate. Problemele de intimitate nu se refera numai la sex, cu toate ca disfunctia sexuala este adesea rezultatul problemelor relationale. Codependentii evita sa vorbeasca deschis cu partenerul in cadrul unei relatii intime. Din cauza rusinii si preconceptiilor, ei se tem ca vor fi judecati, respinsi sau abandonati de parteneri.
O alta parte a codependentilor simt, pe de alta parte, ca isi vor pierde autonomia daca se implica intr-o relatie intima. Acestia ar putea respinge orice avansuri si se feresc sa socializeze cu alte persoane, deoarece au frica de relatie si intimitate. Adesea, acest tip de codependenti care aleg totusi sa interactioneze cu alte persoane, vor pune capat relatiei destul de repede.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Mihaela Anca Dragan -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Setarea limitelor personale in viata de zi cu zi
- Stresul si personalitatea
- Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala
- Tulburarea de personalitate narcisica
- Dezvoltarea personala: interviu cu Dl. Psih. Catalin Andrei
- Tulburarea de personalitate borderline
- Tulburarea de personalitate schizotipala
- Tulburarea de personalitate antisociala
- Tulburarea de personalitate schizoida