Secretele unei casnicii fericite
Generalitati
SusEste usor sa te indragostesti, dar sa fii fericit este o adevarata provocare. Intr-o lume in care peste 40% dintre casnicii se trasforma in divort, nimic nu este simplu. Multe dintre cupluri par a se sincroniza perfect, dar membrii acestora fac eforturi pentru a ramane impreuna. Desigur, nu exista nicio relatie intima care sa nu fie supusa, de-a lungul timpului, unor presiuni cauzate de termenele de lucru de la serviciu, treburile casnice sau alte evenimente de pe parcursul vietii.
Exista anumite valori fundamentale care intaresc si fac mai rezistente unele casnicii, comparativ cu altele. Printre acestea se numara increderea, respectul reciproc, angajamentul si spiritul de echipa. Exista mai multe secrete care pot consolida o casnicie.
Modalitati de a mentine armonia de cuplu
Sus- Dezvoltarea unei viziuni realiste asupra relatiei de cuplu - O relatie pe termen lung va avea si suisuri si coborasuri. Este important sa constientizati acest lucru si sa incercati sa depasiti momentele dificile.
- Implicati-va in relatie - Este esential sa abordati problemele si neintelegerile imediat ce apar si sa incercati sa le depasiti. Unii oameni considera ca acestea sunt depasite cu naturalete, in cazul unor relatii solide. Adevarul este ca atunci cand anumite aspecte, cum ar fi comunicarea, sunt neglijate intr-o relatie, aceasta chiar se poate destrama.
- Petreceti mult timp impreuna - Nu exista niciun substitut pentru timpul de calitate petrecut de cei doi parteneri. Atunci cand sunteti impreuna, fara copii, animale de companie si fara sa fiti intrerupti, veti reusi sa creati o legatura care va va ajuta sa depasiti aspectele mai dificile ale vietii. In timpul petrecut impreuna este recomandabil sa faceti activitati in comun, nu doar sa priviti la televizor.
- Considerati diferentele dintre dumneavoastra si partener un avantaj - Ganditi-va ce anume v-a atras cel mai mult la partenerul dumneavoastra. Concentrati-va asupra aspectelor pozitive ale diferentelor si incercati sa le apreciati. Deseori, diferentele dintre cei doi membri pot echilibra cuplul si il vor transforma intr-o echipa si mai puternica.
- Nu va asteptati ca partenerul sa se schimbe si oferiti-i mai mult decat isi doreste - nu incercati sa va schimbati reciproc si veti elimina in felul acesta, sursa celor mai multe dintre neintelegeri. In acelasi timp, fiecare ar trebui sa ii ofere celuilalt ceea ce isi doreste, chiar daca acest proces nu este unul tocmai natural.
De exemplu, in loc sa va plangeti ca partenerul nu va ajuta sa spalati vasele, incercati macar periodic sa le spalati dumneavoastra. Partenerul va observa, probabil, efortul depus de dumneavoastra si va incerca sa faca si el mai mult efort.
- Acceptati faptul ca unele probleme nu pot fi rezolvate - Pot exista probleme asupra carora dumneavoastra si partenerul nu va puteti pune de acord. Decat sa va irositi inutil energia, incercati sa faceti un compromis pentru a rezolva problema. Doi oameni nu pot petrece impreuna mai multi ani fara a se afla, uneori, in dezacord. Testul unei relatii fericite este modul in care cuplul reuseste sa rezolve aceste probleme, printr-un compromis care sa nu afecteze prea tare pe niciunul dintre parteneri.
- Comunicati - Lipsa de comunicare este motivul principal pentru care, chiar si relatiile foarte solide se destrama. Iata un sfat care v-ar putea fi util: ascultati punctul de vedere al partenerului, fara a-l intrerupe. Dupa ce si-a expus punctul de vedere, incercati sa recapitulati in minte ceea ce ati auzit.
Acest lucru va duce la adoptarea unei pozitii defensive de catre partener si va fi mai usor si pentru acesta sa va asculte gandurile si sentimentele. Apoi, puteti gasi impreuna solutii pentru a rezolva problema.
- Onestitatea si respectul sunt esentiale intr-o relatie - Spuneti-i partenerului lucrurile pe care trebuie sa le stie si nu lasati neincrederea sa intervina in relatia dumneavoastra. Odata ce a intervenit neincrederea, poate dura foarte mult pentru a se restabili fericirea in cuplu.
Nu va fie frica sa va exprimati sentimentele pe care le aveti, partenerului dumneavoastra: acesta va va fi recunoscator. Respectati-va partenerul si tratati-l cum ati vrea sa va trateze el. Amintindu-va cu regularitate cat de mult inseamna el pentru dumneavoastra, veti aprecia si mai mult relatia pe care o aveti cu el.
- Nu va pierdeti simtul umorului - Umorul este unul dintre lucrurile care tin cuplurile impreuna pe termen lung. Atunci cand doua persoane nu mai pot rade impreuna, acesta este semnalul ca relatia lor este condusa de probleme.
- Faceti-va daruri, reciproc - Cuplurile care sunt profund conectate isi fac, deseori, mici daruri. Nu trebuie sa fie vorba de daruri scumpe. O cina gustoasa luata de catre doi soti la lumina lumanarilor poate fi preludiul pentru o partida de sex mai mult decat satisfacatoare.
- Fiti impreuna la bine si la rau - Cuplurile implinite depasesc cu succes piedicile si neplacerile care apar de-a lungul vietii. Fie ca este vorba despre o boala sau o promovare ratata, este importanta sustinerea reciproca.
Cand o relatie este trainica, nu vor aparea reprosurile, indiferent de cat de grea este situatia. In plus, partenerii care se iubesc si se respecta sincer nu vor face nimic care va amplifica suferinta partenerului lor, nu vor avea resentimente si nici nu vor avea o atitudine critica. Partenerii implicati in casatorii solide se simt in siguranta in societate si fiecare dintre parteneri are sentimentul ca poate conta pe celalalt.
- Mentineti-va activa viata sexuala - Probabil ca in primii ani de casnicie dorinta sexuala a ambilor parteneri este destul de ridicata, dar posibil ca aceasta sa se estompeze pe masura ce trece timpul.
Deseori, odata cu nasterea primului copil, pasiunea dispare din cuplu. Totusi, nu trebuie sa neglijati acest aspect. Este important sa acordati atentie atat nevoilor dumneavoastra sexuale, cat si ale partenerului. Incercati sa gasiti diverse modalitati prin care sa va satisfaceti unul pe altul.
Discutati pe aceasta tema, faceti-va timp si gasiti locul potrivit pentru activitatea sexuala. Daca este cazul, incercati sa descoperiti impreuna noi pozitii sexuale. In cuplurile fericite partenerii sunt afectuosi si au o viata sexuala activa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Ce legatura exista intre sex si o casnicie fericita
- Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului
- Importanta vietii sexuale
- Mama aproape perfecta
- Mituri despre divort si casatorie
- 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu
- 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior
- Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta
- Depresia post-nunta. Cum sa depasesti sentimentele de tristete dupa evenimen ...