Particularitatile pasiv-agresivitatii
Andreea Neacsu
Psiholog
Generalitati
SusPasiv-agresivitatea este un raspuns invatat in viata de familie. Pasiv-agresivitatea include evident pasivitate si retragere.
Un adult pasiv-agresiv a crescut intr-o casa cu prea multe reguli pentru a mai conta si el, legi stricte, rigide fara a avea vreo sansa pentru a avea optiuni personale.
Tinerii care cresc si ajung la acest stadiu spun mereu nu la un lucru pe care nu vor sa il faca, considerand ca este periculos si vor pune in pericol sansa lor de a primi dragoste si afectiune din partea parintilor.
Aceasta abordare pasiv-agresiva se metamorfozeaza peste tot, in fel si fel de relatii cu diversi adulti. Pasiv-agresivitatea nu serveste bine nimanui.
Cuprins articol
Comportamentul pasiv-agresiv
SusComportamentul pasiv-agresiv poate fi dificil de recunoscut de prima data. Oamenii pasiv-agresivi au tendinta de a-si exprima sentimentele lor negative intr-o maniera indirecta.
Nu sunt foarte ostili, acest lucru ducand la un comportament pasiv-agresiv si o mare parte din acest lucru deriva din simplul fapt ca nu exista comunicare, incapacitate de a comunica sau se pleaca de la premiza ca o alta persoana stie ce gandeste. Din punct de vedere al relatiei, comportamentul pasiv-agresiv poate duce la un stil de comunicare mai dificil.
Cu timpul, s-au gasit si cateva lucruri interesante pe care persoanele pasiv-agresive le fac, iar ceilalti, nu o fac. Iata care sunt:
a. Comunicarea prin notite. Oamenii pasiv-agresivi iubesc comunicarea indirecta. O notita este modul perfect pentru ca ei sa spuna tot ce se gandesc, ei evitand in acelasi timp orice fel de conflict, deoarece acestia nu trebuie sa fie prezenti cand biletelele sunt citite. Oamenii normali au parte de conflicte, gasind astfel si diferite moduri de discutie si totodata si o solutie.
b. Au parte de o trauma emotionala. Indivizii normali, sanatosi se ocupa de probleme, atunci cand acestea apar. Oamenii pasiv-agresivi urasc conflictele, astfel incat acestia le ignora pana cand se ajunge la un punct de fierbere cand nu mai pot face nimic.
c. Nu uita ce rau au comis persoanele din jurul lor. O persoana pasiv-agresiva este ca un elefant, nu uita nimic niciodata. In timp ce o persoana normala este capabila sa uite nemultumirile si experientele lor neplacute, fiind in masura sa scape de acea emotie, persoanele pasiv-agresive tin o lista mentala cu toate lucrurile pe care le-au facut impotriva lor unele persoane, mai ales ca ei se considera intotdeauna nevinovati.
d. Pasiv-agresivii va pedepsesc. O relatie normala functioneaza astfel: aveti o lupta de dus, treceti peste. O persoana pasiv-agresiva nu vrea sa aiba parte de diverse lupte, asa ca, oarecum mai bine pentru ei e sa astepte in tacere timp de cateva luni, ajungand chiar si la ani si sunteti criticat pentru lucruri mici, cum ar fi o comanda de la un restaurant sau, de ce nu, cateva minute de intarziere.
e. Spune ”e bine” despre multe lucruri intr-o diversa conversatie, fara a fi in regula. Cand va angajati intr-un conflict deschis cu o persoana pasiv-agresiva, ea incearca sa iasa din situatia neplacuta cat mai repede posibil fara a se pune in pericol deloc. Oricum, ea va repeta ”sunt bine”, mai ales ca ambele persoane implicate stiu ca lucrurile nu sunt asa.
f. In grupuri, ei vorbesc despre o persoana ca si cum ea nu s-ar afla acolo. In diverse discutii de grup, puteti vedea ca o persoana pasiv-agresiva este in adevaratul sens al cuvantului extrem de dificila.
g. Ele intotdeauna sunt victime. O persoana pasiv-agresiva are doua calitati: este nevinovat si victima. Sunt nevinovate deoarece ele intotdeauna incearca sa faca fata unui conflict cu sine insusi, fara a aduce si pe altii in acest conflict, si o victima, deoarece aceasta este sarcina lor, sa se suporte singuri. Nimeni nu le cere acest lucruri, nefiind sanatos sau eficient.
Sunt si lucruri pe care doar persoanele pasiv-agresive le fac, uneori puteti tine cont de aceste lucruri. Putem aminti:
1. In mod deliberat, ”uita” sa faca unele lucruri. Oamenii pasiv-agresivi prefera sa fie vazuti ca o minte absenta. Spre exemplu, cand lucreaza la un anumit proiect, un angajat pasiv-agresiv poate pretinde ca a uitat termenul limita. Sau un alt exemplu, un prieten pasiv-agresiv poate spune ca a uitat sa faca rezervare la un anumit restaurant pentru simplul fapt ca nu vrea sa mearga.
2. Tradarea comportamentului. Nu este vorba ca oamenii pasiv-agresivi nu impartasesc opiniile lor, ei le impartasesc cumva intr-o maniera in avans. Se plang de toata lumea, cu exceptia propriei persoane. Abordarea lor indirecta face ca o relatie simpla de prietenie sa sufere si, astfel, persoana pasiv-agresiva nu face nimic pentru a rezolva problemele.
3. Sunt ineficienti in diferite scopuri. Oamenii pasiv-agresivi sunt foarte incapatanati. Atunci cand nu vor sa faca ceva, ei devin foarte ineficienti si evita astfel sa-si faca sarcina. Mai degraba, aceste persoane pot spune ca au diferite probleme cu un anumit proiect, in speranta ca altcineva va prelua comanda.
4. Mascheaza resentimentele cu un zambet. Oamenii pasiv-agresivi nu isi exprima furia sau nemultumirea lor intr-o maniera deschisa. Multi dintre ei au construit de-a lungul anilor resentimente si nemultumiri, de multe ori ascunse chiar sub un zambet fals. Nu conteaza ca ei nu sunt de acord cu ceea ce spuneti, ei vor munci din greu pentru a aparea ca si cum sustin in totalitatea declaratiile dumneavoastra.
5. Cauta razbunare. Ascunsi sub forma unor persoane agreabile, pasiv-agresivii au o dorinta enorma de razbunare. Terenurile lor de razbunare sunt de multe ori indirecte, cum ar fi un e-mail furios anonim sau un zvon urat raspandit prin intermediul altor persoane.
6. Incearca sa foloseasca situatii indirecte pentru a evita confruntarea. Chiar si atunci cand sunt profund jignite, acestea evita confruntarea directa. Uneori, acestea ofera comunicare incongruenta.
7. Se pricep in a manipula oamenii. Oamenii pasiv-agresivi lupta pentru a cere ceea ce isi doresc si recurg la tactici de manipulare pentru a-si indeplini nevoile lor. In loc de a cere ajutor cand, spre exemplu, cara o cutie, o persoana pasiv-agresiva se plange.
Comportamentul abordarii pasiv-agresive
SusDaca sunteti predispus la o abordare pasiv-agresiva, exista masuri pe care le puteti lua pentru a deveni mai asertiv. Cand cuvintele dumneavoastra sunt in conformitate cu emotiile si comportamentul, va veti bucura de o viata mult mai autentica.
In ceea ce priveste relatiile, persoanele pasiv-agresive au diferite modalitati de a distruge o relatie de orice fel posibil. Nu trebuie sa permiteti ca oamenii sa stie cum va simtiti cu adevarat sau ceea ce vreti cu adevarat. Cand vreti sa clarificati o problema, pasiv-agresivitatea dumneavoastra poate veni din faptul ca va simtiti speriat, nesigur sau ingrijorat de faptul ca acest lucru va inseamna neaprobarea persoanei pe care doriti sa o impresionati.
Acest model pasiv-agresiv este periculos intr-o relatie, deoarece in cazul in care persoana cu care va aflati intr-o relatie nu stie ce vreti cu adevarat, sau mai rau, nu este intr-un anumit raport de relatie, asa cum simtiti dumnevoastra. Cu timpul, acest lucru devine daunator relatiei.
Pasiv-agresivii aleg intotdeauna sa evite conflictele. Cand un pasiv-agresiv incepe sa se simta atasat de o persoana, fiind o practica obisnuita sa se retraga, astfel pierde diferite conexiuni din cauza fricii ca va merge rau sau ca vor fi respinsi. Si din acest motiv, relatiile se pot pierde.
Aleg modalitatea cea mai usoara pentru a evita durerea. Daca identificati un pasiv-agresiv sau, mai rau, incepeti sa credeti ca puteti fi un astfel de om, alegeti sa credeti si sa faceti lucruri usoare cu disconfort minim sau durere.
Se confunda un dialog onest si respectuos cu o confruntare daunatoare. Orice dialog direct, intr-o anumita masura, este o perspectiva ingrozitoare a unei persoane pasiv-agresive. Tot dialogul este confundat cu durere, disconfort sau alte emotii coplesitoare ale trecutului. Se pot aminti diverse lucruri din copilarie sau alte experiente din trecutul lor, insa confruntarea poate contine insulte si obscenitati.
Chiar daca au o relatie fericita, pasiv-agresivii se gandesc la lucruri rele. Studiile au aratat ca persoanele pasiv-agresive au ajuns sa creada ca cel mai rau nu se intampla la ei, insa asta e tot ce merita.
Deoarece aceste persoane nu cred ca au multe instrumente pentru a face fata diverselor suisuri sau coborasuri dintr-o relatie, ei se bazeaza pe tiparele vechi sau ceea ce au vazut la parintii, fratii sau parintii lor intr-o relatie. Nu numai ca este necinstit acest lucru, dar ii impiedica sa fie prezenti si constienti la problemele din relatie cu care se confrunta.
Reprimarea gandurilor sau a sentimentelor este periculoasa. Pasiv-agresivii nu isi dau seama de prejudiciul provocat asupra lor sau a celor din jurul lor. Acesta este un alt mod necinstit de a nu se mentine o relatie.
Pasiv-agresivii se tem de rezultatul final si, in mod incorect, cred ca totul se termina rau, asa ca nimanui nu ii pasa de acest lucru. Acest lucru este daunator pentru toate relatiile. Pasiv-agresivii sunt politicosi si cooperanti doar la suprafata, facand acest lucru pentru a construi un raport bun cu ceilalti. Astfel, opiniile lor adevarate se afla sub aceasta suprafata. Nici acest lucru nu face bine relatiei cu alte persoane.
Pasiv-agresivii vor spune mereu tuturor ce sa faca. Cand supraveghetorul lor, fie parinte, fie sot sau orice persoana, isi schimba opinia, totul devine confuz. Cei pasiv-agresivi nu isi pot lua mintea de la ideile lor si nu cred ca acestea se pot schimba. De multe ori, acesti oameni nu gasesc refugiu in propria lor inima sau minte, dar, in schimb, isi consuma multa energie pentru a evita diverse lucruri.
Pentru persoanele pasiv-agresive exista o serie de stiluri de comunicare. De multe ori nu le putem observa, insa, in momentul in care apare o disputa, atunci sunt observabile. In multe feluri, comportamentul pasiv-agresivilor poate fi foarte dificil, deoarece nu este intotdeauna imediat recunoscut. De asemenea, persoana pasiv-agresiva poate fi linistita precum un copil, demonstrand ca poate refuza pe oricine in a rezolva diverse lucruri.
Astfel, unele semne de comportament pasiv-agresiv va ajuta pe dumneavoastra sa vedeti unde va situati sau sa vedeti cum se comporta persoanele cu dumneavoastra. Cunoscand aceste semne, va permiteti sa adaptati o astfel de abordare, in incercarea de a rezolva o problema.
In concluzie, persoanele pasiv-agresive nu sunt foarte diferite de persoanele normale. Acest ghid va ajuta sa intelegi mai bine despre ce inseamna sa fii o persoana pasiv-agresiva, ce comportamente dezvolta cu timpul aceste persoane sau de ce nu, cum se comporta intr-o relatie sau diferite particularitati ale pasiv-agresivilor pe care doar ei le detin.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Cancerul pulmonar
- Atitudinile in cadrul familiei si la serviciu
- 8 moduri de a scapa de starile de nervozitate
- 5 modalitati de a preveni exteriorizarea sentimentelor, pe Facebook, dupa o ...
- Efectele divortului asupra copiilor
- Tulburari emotionale
- Cum se reflecta abuzurile din copilarie in relatiile varstei adulte
- Sanatatea femeii - vulnerabilitati
- Sa ne eliberam de schemele copilariei