Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum difera gelozia de la barbati la femei

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2015

Generalitati

Sus
Cum difera gelozia de la barbati la femei

Gelozia, definita ca un sentiment chinuitor si obsedant provocat de banuiala sau convingerea ca fiinta iubita este necredincioasa, se poate manifesta diferit la barbati, fata de femei.

Numeroase studii vechi si noi au aratat ca gelozia barbatilor este starnita de obicei de infidelitatea sexuala, pe cand cea experimentata de femei are la baza suferinta provocata de inselatul emotional.

Psihologii evolutionisti cred ca aceste diferente isi au originea in rolurile istorice ale oamenilor.

Barbatii au instinctual nevoia de a primi garantii ca partenerele lor le poarta proprii copii in pantece, pe cand femeile isi doresc mai presus de orice siguranta ca sunt ocrotite de un partener pe termen lung. Insa teoriile despre formele geloziei nu se opresc aici.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Concluzii stiintifice despre gelozia traita de ambele sexe
  3. Consecintele negative ale geloziei
  4. Citeste pe aceeasi tema

Concluzii stiintifice despre gelozia traita de ambele sexe

Sus

Cel mai recent studiu dedicat geloziei si formelor sale diferite in functie de sex a fost efectuat de cercetatorii Universitatii Chapman din California. Profesorii in psihologie au organizat un sondaj extins, la care au raspuns 64.000 de americani. Concluziile au aratat ca infidelitatea sexuala este cauza principala a geloziei resimtite de barbatii implicati in relatii heterosexuale, pe cand femeile sunt mai degraba deranjate de infidelitatea emotionala a partenerilor de cuplu.

Pentru acest studiu, psihologii au definit infidelitatea sexuala ca fiind manifestarea unor comportamente sexuale cu o persoana din afara relatiei oficiale si infidelitatea emotionala ca manifestarea unor sentimente de iubire fata de cineva din afara cuplului, fara sa se consume acte intime propriu-zise.

Rezultatele au aratat ca 54% dintre barbatii heterosexuali sunt cel mai afectati de infidelitatea sexuala, comparativ cu doar 36% dintre femeile heterosexuale. Reprezentantele sexului frumos s-au remarcat insa la capitolul infidelitatii emotionale, 65% dintre acestea numind-o motivul principal al geloziei, comparativ cu barbatii.

Masura in care o persoana este geloasa poate fi afectata si de experientele timpurii ale vietii, spun specialistii, care tind sa aiba acelasi impact asupra ambelor sexe.

Cercetatorii au dezbatut ani in sir teoria conform careia barbatii si femeile reactioneaza diferit in fata infidelitatii.

Pentru a intelege mai bine relatia dintre gen si gelozie, profesorii Universitatii de Stat din Pennsylvania au abordat problema prin intermediul psihologiei moderne. Astfel, in spatele teoriei evolutioniste despre rolurile istorice ale barbatilor si femeilor, se afla si teoria atasamentului.

Aceasta din urma se refera la predispozitia oamenilor de a dezvolta relatii intime cu alte persoane pe baza a doua tendinte principale: barbatii si femeile cu un istoric emotional stabil devin gelosi din pricina infidelitatii emotionale, pe cand persoanele cu probleme legate de stima de sine si cu un psihic instabil experimenteaza acest sentiment prin expunerea la posibilitatea unei infidelitati sexuale.

Alti psihologi promoveaza ideea ca gelozia romantica este diferita de la barbati la femei, deoarece partenerii sexuali nu au acelasi nivel de implicare in actul reproducerii. Un barbat contribuie "de la distanta" la succesul reproductiv si, pentru ca exista posibilitatea sa nu fie tatal copilului conceput, este mai sensibil la infidelitatea sexuala.

In contrast, femeile nu au nicio indoiala asupra propriei maternitati, insa resimt instinctual o dependenta de barbati in privinta resurselor de care dispun, fiind mai sensibile la inselatul emotional. Alte studii atribuie diferentele geloziei intre sexe altor factori, asa cum sunt influentele culturale.

Consecintele negative ale geloziei

Sus

In doze mici si controlate, gelozia este sentiment firesc, pe care toti oamenii il traiesc cel putin o data in viata. Odata scapata de sub control, forteaza limitele iubirii dintre doi parteneri, combinand egoismul cu lacomia, instinctele primare si teama ca intr-un cocktail otravitor.

Potrivit psihologilor, gelozia (oricum s-ar manifesta ea in functie de sex), epuizeaza resursele de energie ale unei persoane, lezeaza armonia dintr-o relatie, cauzeaza suspciune si neincredere (deseori nejustificate sau izvorate din interpretari gresite ale realitatii).

Cei care se simt coplesiti de gelozie sunt cuprinsi de ganduri si sentimente dureroase precum teama de abandon, frica de singuratate, vulnerabilitate in fata problemelor vietii, afectarea stimei de sine, complexele de inferioritate, insuficienta, inadecvare, umilinta, rusine, sentimentul de esec, uneori al intregii existente etc.

Toate acestea sunt componente majore ale geloziei.

Persoanele care nu isi tin sub control gelozia ajung sa sufere din pricina consecintelor acesteia, printre care se numara:

- nivelul crescut de anxietate;
- tulburarile de somn;
- starile accentuate si persistente de oboseala;
- iritabilitatea crescuta;
- dificultatile de concentrare;
- scaderea randamentului profesional sau scolar;
- atitudine conflictuala generalizata;
- depresia.

Treptat, relatia cu partenerul de cuplu se deterioreaza, pana in punctul in care partenerul persoanei geloase renunta la mai faca eforturi si alege separarea. Treptat, se declanseaza pornirile distructive si iesirile agresive de natura verbala sau fizica. Gelozia altereaza echilibrul psihic, acolo unde exista o labilitate preexistenta, mai ales pe fondul tulburarilor de personalitate.

Gelozia este o stare care tinde sa persiste in centrul gandirii. Persoanele afectate de gelozia patologica o descriu ca fiind o traire foarte dureroasa si epuizanta, mai ales in punctul in care se face eforturi de a o controla. Gelozia are efecte negative asupra persoanei geloase, partenerului acesteia, membrilor familiei si chiar asupra tuturor sectoarelor vietii, in unele cazuri.

Odata ce gelozia patologica debuteaza, o interventie prompta ajuta la intelegerea si repararea relatiei eficient si intr-un timp cat mai scurt. Un rol important in tratarea geloziei si contracararea consecintelor sale il are terapia de cuplu, desi se intampla rar ca cei doi parteneri sa-si doreasca in acelasi timp sa intreprinda un efort comun in acest sens.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate