Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauze emotionale ale infertilitatii

Actualizat la data de: 21 August 2020

Generaliati

Sus
Cauze emotionale ale infertilitatii

Infertilitatea este o afectiune complexa care are cauze multiple. Poate aparea la femei, barbati, dar si in cazul cuplurilor si se numeste chiar infertilitate in cuplu. Atunci cand medicii nu reusesc sa depisteze o cauza medicala interna sau externa a incapacitatii de a concepe copii, ei suspecteaza cauzele emotionale sau psihologice ca stand la baza acestor probleme. In general, medicii recomanda investigarea cauzelor de natura emotionala atunci cand au de-a face cu ceea ce se numeste infertilitate din cauze inexplicabile sau necunoscute.

Cuprins articol

  1. Generaliati
  2. Cauze
  3. Tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Infertilitatea apare in mare parte din cauze medicale, dar in epoca moderna ea a devenit si o problema a stilului de viata epuizant care-si pune amprenta asupra psihicului. Asa iau nastere bolile somatice care se dezvolta pe baza unor factori emotionali care influenteaza starea de sanatate. Factorii emotionali care duc la aparitia infertilitatii sunt:
- traume emotionale puternice (pierderea cuiva drag, divort, deces etc.)
- tensiuni in cuplu;
- situatii stresante la serviciu etc.

Stresul zilnic poate pune probleme de fertilitate unui cuplu. Cu cat nivelul acestuia creste, cu atat exista un risc mai mare de disfunctii erectile si deteriorare a calitatii spermei la barbati, precum si de dereglare a ciclului menstrual la femei.

Tratament

Sus

Atunci cand se suspecteaza o cauza de natura emotionala, medicul recomanda persoanelor suspecte de infertilitate din cauze emotionale sa apeleze la un psihoterapeut in cazul in care urmatoarele sfaturi dau gres:
- exprimarea sentimentelor si comunicarea deschisa in cuplu;
- apelarea la tehnici de relaxare (sporturi, acupunctura, masaj, exercitii de respiratie, meditatie etc.)
- luarea unei pauze in incercarea de a concepe un copil; uneori, o pauza intre incercarile de a face un bebelus sunt binevenite si ajuta cuplurile sa depaseasca stresul si grijile sau oboseala cauzate de incercarile esuate.


0

Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate