7 lucruri pe care sa nu le spuneti niciodata unei persoane infertile
Generalitati
SusInfertilitatea are un impact psihologic major asupra adultilor care nu pot concepe un copil, provocand o serie de dezechilibre la nivel mental.
Tocmai din acest motiv, psihicul unei persoane cu probleme de fertilitate este afectat de o sensibilitate aparte, de care cei din jur trebuie sa tina cont.
Exista o serie de lucruri pe care persoanele infertile le aud de la apropiati, care desi bine intentionati, exacerbeaza cu atat mai mult vulnerabilitatea psihica a adultilor care intampina dificultati in a deveni parinti.
Cuprins articol
Tumultul emotional cauzat de infertilitate
SusMulti specialisti numesc amalgamul de trairi resimtit de persoanele infertile un montagne russe al emotiilor. In timpul tratamentului pentru infertilitate, cuplurile traverseaza cicluri lunare de sperante si dezamagiri.
Printre testele si analizele numeroase efectuate in fiecare luna, ritmul obisnuit de viata este inrerupt vacantele sunt amanate, bugetul familiei are de suferit, tristetea, furia sau frustrarea induc stari emotionale negative, iar stima de sine este grav afectata.
Pentru unele femei, perspectiva de a deveni mama este indusa prin educatie. Pentru altele, maternitatea este una dintre cele mai mari ambitii personale sau o obligatie impusa de standardele societatii.
Presiunea de a procrea poate atinge proportii imense, de aici si sentimentul de inutilitate resimtit de femeile care se lupta cu infertilitatea. Barbatii se pot confrunta cu acelasi nivel de frustrare, fie ca sunt responsabili pentru esecul conceptiei, fie din pricina declinului psihologic traversat de partenera de viata.
Unele studii recente arata ca femeile cu probleme de fertilitate prezinta acelasi nivel de anxietate, precum pacientele diagnosticate cu cancer, boli cardiace sau HIV. Un motiv ar putea fi acela ca toate demersurile medicale (testele de sange, tratamentul medicamentos, injectiile hormonale, ecografiile etc.) sunt surse majore de stres pentru pacientele care nu pot deveni mame pe cale naturala.
De asemenea, societatea nu recunoaste la adevarata ei valoare suferinta provocata de infertilitate, determinand persoanele cu aceasta problema sa isi inhibe trairile.
Comunicarea corecta cu o persoana infertila
SusIn lupta cu infertilitatea si toate presiunile emotionale exercitate de aceasta, o persoana care intampina dificultati de conceptie poate suporta mult mai usor aceste inconveniente cu ajutorul celor din jur. Relatiile interumane sunt extrem de importante in aceasta situatie delicata, contribuind la echilibrarea psihica a celor parteneri de cuplu care nu incearca sa devina parinti. Intrebarile de mai jos sunt exemple de comunicare ineficienta in acest caz.
1. Relaxeaza-te si o sa se intample
Acest sfat bine intentionat sugereaza, la o analiza mai atenta, ca partenerii cuplului cu probleme de fertilitate sunt vinovati pentru esecul obtinerii unei sarcini. De vina este atitudinea lor anxioasa, pe care daca ar schimba-o, si-ar indeplini visul de a aduce pe lume un copil. In realitate, cele mai multe cazuri de infertilitate au cauze biologice (tulburari de ovulatie, azoospermie, mobilitate insuficienta a spermatozoizilor, obstructia trompelor uterine etc.), al caror tratament nu este niciodata simpla relaxare. La auzul indemnului de a privi problemele de conceptie cu detasare, o persoana infertila va simti ca poarta vina suferintei sale, produsa de o atitudine negativista.
2. Adopta un copil si vei ramane insarcinata
Intrucat s-a intamplat in numeroase cazuri ca parintii adoptivi sa poata concepe copii ulterior unei adoptii, a luat nastere mitul conform caruia acest demers ar vindeca in vreun fel infertilitatea. Complet gresit, sustin specialistii. Studiile nu au descoperit nicio legatura intre adoptie si conceptie. Probabilitatea de obtinere a unei sarcini pe cale naturala, dupa perioade lungi de esecuri terapeutice, nu este influentata in niciun fel de adoptarea unui copil. Mai mult decat atat, aceasta decizie nu ar trebui sa fie luata din astfel de considerente, ci din dorinta sincera si asumarea responsabila a cresterii unui copil abandonat.
3. Poate asa vrea Dumnezeu, sa nu faci copii
Invocarea vointei divinitatii in fata unei persoane cu probleme de fertilitate nu este doar un act injust din prisma dreptului fiecaruia de a-si alege lucrurile in care crede, ci si un gest intruziv, cauzator de suferinta emotionala.
4. Doctorul este de vina, nu te-ai dus unde trebuie
Desi este recomandata consultarea mai multor specialisti in tratarea unei probleme medicale, pana si cei mai priceputi medici nu pot asigura un succes deplin de obtinere a unei sarcini. In plus, fiecare pacient are dreptul sa decida cate opinii doreste sa solicite, fara sa fie judecat ca nu apeleaza la suficiente investigatii medicale. Acest sfat nepotrivit poate fi unul bine-venit, daca este formulat astfel Cunosc un medic specializat in infertilitate foarte bun, iti pot oferi datele lui de contact daca doresti.
5. Nu ai grija de tine cum ar trebui
Aceasta mustrare deloc benefica pentru o persoana care sufera de infertilitate merge mana in mana cu sfaturi de tipul Ar trebui sa slabesti, sa te ingrasi, sa nu mai bei cafea etc.. Chiar daca exista date stiintifice care atesta faptul ca unele alegeri in modul de viata influenteaza fertilitatea femeilor si a barbatilor, acesti factori nu cauzeaza propriu-zis infertilitatea. Medicul curant este singurul in masura sa formuleze recomandari privind stilul de viata in fiecare caz particular.
6. Muncesti prea mult
Foarte multi adulti cu locuri de munca solicitante reusesc sa conceapa copii fara probleme. Un serviciu obositor nu poate fi considerat o cauza a infertilitatii, chiar daca stresul supune organismul unor transformari incompatibile cu buna desfasurare a functiilor biologice.
Intre stres si infertilitate exista anumite legaturi, potrivit studiilor de specialitate. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile cu probleme de fertilitate, care pun in practica metode diverse de combatere a stresului cotidian, inregistreaza cele mai ridicate rate de succes in obtinerea unei sarcini.
7. Ai asteptat prea mult
In timp ce este adevarat ca inaintarea in varsta presupune o scadere graduala a capacitatii de conceptie, etatea nu este intotdeauna definitorie in aducerea pe lume a unui copil. Exista numeroase femei care nasc bebelusi sanatosi dupa varsta de 35 de ani, asa cum sunt multe paciente de 20 de ani care urmeaza un tratament pentru infertilitate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Mihaela Anca Dragan -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Cancerul si sarcina: riscuri si optiuni
- Pierderea unei sarcini si moartea neonatala
- Boala celiaca (enteropatia glutenica)
- Cancerul ovarian
- Circumcizia feminina – Mutilarea genitala feminina
- Limfomul non-Hodgkin
- Managementul stresului
- Boala Crohn - inflamatia colonului
- Cauze emotionale ale infertilitatii