Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mituri comune despre tratamentul de canal

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024
Mituri comune despre tratamentul de canal

Tratamentul de canal sau obturatia de canal este o procedura realizata de catre medicul dentist specializat in Endodontie si are rolul de a salva dintele natural de la extractie, prin curatarea canalelor din interiorul dintelui si eliminarea infectiei la nivelul pulpei dentare.

Conform statisticilor, 97% dintre tratamentele de canal sunt realizate cu succes. Cu o ingrijire adecvata si respectand controalele periodice stabilite de medicul coordonator, 85% dintre obturatiile de canal pot rezista chiar pentru toata viata. Astfel, medicii endodonti au rolul de a conserva integritatea dintelui, asadar de a-l salva si de a-ti oferi beneficiul de a te bucura de un zambet complet pe termen lung.

Haideti s demontam impreuna cu dr. Bahare Azar, medic stomatolog Green Dental, cele mai frecvent intalnite mituri despre tratamentul de canal.

Tratamentul de canal este dureros - FALS

Tratamentul de canal nu provoaca durere pacientului, o elimina! Perceptia generala ca aceasta procedura este dureroasa circula de foarte multi ani in randul pacientilor, dar tehnologiile moderne si optiunile de sedare si anestezicele locale utilizate pe durata interventiei nu fac altceva decat sa elimine durerea si sa ofere pacientului o stare de confort la fel ca in cazul unei obturatii fizionomice (plomba).

De altfel, majoritatea pacientilor merg la medicul dentist generalist sau la endodont atunci cand ii doare foarte tare.

Tratamentul de canal inlatura tesuturile afectate din interiorul dintelui, asadar ... elimina DUREREA!

Tratamentul de canal provoaca imbolnavirea organismului - FALS

Pacientii care cauta pe internet pot gasi informatii conform carora tratamentele de canal pot duce la imbolnavirea intregului organism. Nu exista nicio dovada stiintifica ce poate confirma sau certifica acest mit. Tratamentul de canal este o procedura sigura si eficienta. Atunci cand o infectie severa a dintelui necesita un tratament de canal, acest tratament are rolul precis de a conserva dintele natural si de a elimina bacteria din radacinile infectate, de a preveni retratarea zonei si de a salva dintele.

Eliminand bacteriile si infectiile de la nivel local prevenim extinderea lor in organism si ca atare protejam sanatatea generala a acestuia.


O alternativa mai buna decat tratamentul de canal o reprezinta extractia dintelui - FALS

Nimic nu poate inlocui complet dintele natural, desi implanturile dentare existente in piata pot reda in proportie de 98% estetica si functionalitatea dintelui natural.
Tratamentul endodontic reprezinta solutia optima de tratament in cazul in care exista o infectie la nivelul pulpei dentare. De altfel, rata de succes a procedurii este extreme de ridicata, peste 95% si majoritatea dintilor tratati endodontic rezista toata viata.
De aceea, atunci cand medicul stomatolog iti recomanda extractia si inlocuirea dintelui natural, intreaba-l de tratamentul endodontic! Acesta poate face diferenta dintre salvarea si extractia dintelui.
Milioane de dinti tratati endodontic se mentin sanatosi foarte multi ani dupa tratament. Acestia ii ajuta pe pacienti la o masticatie corecta, sa mentina un aspect natural al zambetului si sa se bucure de micile placeri ale vietii fara restrictii.

Tratamentul endodontic strica dintele - FALS

In era moderna a microscoapelor dentare, denumite si ochiul secret al medicul endodont, inseamna, pe scurt, ca daca vezi ce faci, poti face bine: poti gasi toate canalele, ceea ce in trecut fara magnificare era pur si simplu imposibil! Astfel, asiguri calitatea si siguranta lucrarii deoarece poti vedea radacinile dintelui in cel mai mic detaliu si eviti perforarea dintelui in cautarea unui canal ascuns. De asemenea, poti curata mai bine dintele datorita instrumentarului modern, actionat mecanic, poti steriliza dintele mai bine datorita antisepticelor care in trecut nu se foloseau, poti sigila tridimensional dintele datorita aparatelor care incalzesc si fluidifica materialul de obturatie, astfel incat sa intre in orice coltisor ascuns din interiorul sistemului endodontic.

Chiar si cu tratament de canal, dintele va cadea - FALS

Daca tratamentul de canal este corect realizat cu ajutorul microscopului dentar pentru a putea elimina infectia din interiorul dintelui si daca mentinem un ritual de igienizare corect, dintele natural, chiar daca a fost obturat, va fi acoperit cu o corona dentara pentru protectie si il vei putea pastra pe arcada pe termen lung. De altfel, cea mai buna solutie pentru un dinte natural este sa fie salvat ori de cate ori acest lucru este posibil. Tratamentul de canal, impreuna cu restaurarea protetica ulterioara, are un cost mai mic decat extragerea si inlocuirea dintelui cu implant dentar.

Dac nu ma doare dintele, nu este nevoie de tratament de canal - FALS

Chiar daca durerea ne semnaleaza, de cele mai multe ori, necesitatea tratamentului de canal, sunt si numeroase situatii in care chiar daca nu s-a instalat durerea, dintele are nevoie sa fie obturat in profunzime. Medicul endodont cunoaste procedura prin care poate testa vitalitatea unui dinte, pentru a-si da seama daca pulpa dentara a fost infectata sau afectata. Intr-o astfel de situatie, dintele va avea nevoie de tratament de canal.

Asadar, trebuie sa acordam o atentie ridicata ingrijirii dintilor naturali si sa urmam recomandrile specialistilor de a realiza vizitele periodice la cabinet. In cadrul acestora, medicul evalueaz starea de sanatate a cavittii bucale si poate depista anumite afectiuni dentare in stare incipienta.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate