Maselele de minte – cand si de ce trebuie scoase?
Generalitati
SusAparitia molarilor de minte are loc de regula intre 17 si 25 de ani. Importanta acestora in masticatie este destul de limitata. In cazul in care acestia sunt sanatosi si functionali, sunt utili si nu este obligatoriu sa fie scosi. Altfel spus, daca molarii de minte se dezvolta normal, in pozitie corecta, extractia lor nu este necesara.
Exista situatii in care maselele de minte aduc multe probleme de sanatate orala, extractia lor fiind singura varianta pe care medicul specialist o poate lua in calcul.
Totodata, dupa eruptia acestora, persoana in cauza poate suferi anumite neplaceri precum rani ale mucoasei obrazului, carii, inghesuiri ale celorlalti dinti de pe arcada, dar si probleme mai grave precum infectii sau tumori.
Cuprins articol
Din ce motive este obligatorie extractia
Sus• Cresterea in pozitii anormale. Daca molarul de minte creste in pozitie anormala, medicul ar putea recomanda extractia lor, pentru prevenirea unor probleme ulterioare aparute la nivelul intregii danturi – migrarea dintilor, carii, dureri.
• Inghesuie ceilalti dinti. Daca eruptia molarilor de minte determina o inghesuire a dintilor adiacenti, este posibil sa fie recomandata extractia cu scopul prevenirii cariilor sau al altor complicatii.
• Determina infectii. Molarii de minte pot fi cauza unor infectii repetate, care se trateaza greu si incomplet, acesta reprezentand un alt motiv pentru care medicii decid ca este mai bine sa fie scoase, pentru prevenirea complicatiilor.
• Risc crescut de carii. Sunt situatii in care medicul specialist recomanda extractia molarilor de minte cu scop profilactic. Este stiut faptul ca maselele de minte se cariaza mai des, din cauza locului nefavorabil in care sunt situate in cavitatea bucala, care ingreuneaza spalarea corecta si temeinica a dintilor.
• Din motive ortodontice, in cazul in care molarul impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic, se recomanda extractia lui.
Cum se ingrijesc molarii de minte
SusIngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece eruptia nefiind completa, ei raman mai mici decat ceilalti dinti, din acesti motiv periajul realizandu-se cu dificultate.
Principalele simptome ale eruptiei
Sus• inflamatia si durerea gingiei;
• dificultatea de a deschide gura asa cum este firesc;
• dureri de cap;
• modificari de gust;
• respiratie urat mirositoare;
• dureri severe la atingere;
• febra;
• edem facial;
• probleme de masticatie.
Cum se realizeaza extractia
SusNu exista un raspuns general valabil pentru fiecare individ, insa daca medicul stomatolog iti spune ca acesti dinti sunt cu potential problematic, cea mai buna solutie este ca extractia sa aiba loc cat mai curand.
Cu ajutorul radiografiei, medicul poate sa vada exact cum este molarul. Exista insa si cazuri in care apar complicatii locale, deoarece maselele au radacini separate de sinusurile maxilare.
In astfel de cazuri, pacientul trebuie sa urmeze un tratament cu antibiotice. De regula, extractia molarului de minte se face la chirurgul oro-maxilo-facial, care are o pregatire speciala pentru acest tip de extractii, pentru ca, cel mai adesea, este o extractie extrem de dificila.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA