Jumatate dintre romani nu stiu ce este parodontoza
Stire medicala
Conform primului studiu national despre bolile parodontale doar 48% dintre romani stiu ca parodontoza este o boala a dintilor, 12% asociaza aceasta boala cu gingiile, iar 39% dintre romani nu stiu nimic despre parodontoza, nici macar nu o asociaza cu cavitatea bucala!
Studiul a fost efectuat in luna octombrie a acestui an de catre compania Synovate pe un esantion reprezentativ la nivel national, urban. Respondentii au varste cuprinsa intre 25-64 de ani. Studiul are ca obiectiv semnalarea unei probleme de educatie a romanilor care, din motive precum nestiinta, neapelarea la servicii medicale sau absenta unei igiene adecvate sunt din ce in ce mai expusi afectiunilor parodontale.
"Marea problema este ca oamenii nici macar nu cunosc semnalele care ar trebui sa le ridice semne de intrebare. Necunoscand simptomatologia, majoritarea nici nu isi pun problema ca ar putea fi in pericol. Relevant este de pilda ca doar 7% dintre cei intervievati stiu ca sufera de parodontoza desi, majoritatea celorlalti prezinta cel putin un simptom al bolii. La fel de relevant mi se pare ca doar 3% dintre cei care se pretind sanatosi asociaza parodontoza cu clatinarea sau pierderea dintilor. Deci nici macar nu stiu la ce se expun!", a declarat Dr. Alexandru Georgescu, Asistent Universitar Parodontologie la Facultatea de Stomatologie, UMF "Carol Davila.
Gingiile inflamate, sensibilitatea crescuta la stimuli externi, termici si chimici, durerea sau sangerarea in timpul periajului sunt simptome care indica instalarea gingivitei, prima etapa a bolilor parodontale si care este complet tratabila. Din pacate, in stadii mai avansate, boala nu doar ca este ireversibila dar poate favoriza instalarea altor efectiuni mult mai grave precum bolile cardiace sau respiratorii si chiar accidentele vasculare.
O serie de perceptii deformate asupra problemei creeaza un alt impediment in depistarea si tatarea timpurie a parodontozei: o conceptie larg raspandita este de pilda aceea ca parodontoza este o boala a batranilor; Putini stiu insa ca bolile parodontale se pot instala chiar de la varsta adolescentei.
"Bolile parodontale pot fi insa prevenite, ba mai mult, ele pot fi chiar si tratate dupa declansare, daca sunt abordate din timp. Exista o multime de produse special destinate acestor afectiuni care fac minuni in stadiile incipiente. Un medic specialist si chiar un farmacist pot recomanda produse de igiena orala cu efect antiseptic si care au in compozitie elemente precum lactat de aluminiu si fluor. Folosirea consecventa a acestora poate duce la vindecarea complete a bolilor parodontale in stadia incipiente! Secretul este sa fim informati!", a adaugat Dr. Alexandru Georgescu.
Ca urmare a acestui studiu, in intervalul 1-12 noiembrie 2010, Lacalut initiaza Programul National de Prevenire si Lupta Impotriva Parodontozei, cea mai ampla campanie de informare cu privire la riscurile si metodele de prevenire si tratare a parodontozei.
Articole recomandate
- Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)
- Alegerea unui program de slabit
- Infectia cu citomegalovirus
- Terapii alternative pentru cancerul de colon
- Sindromul de colon sau intestin iritabil - cauze si simptome
- Nu lua pastile fara sfatul medicului! Pot avea urmari extrem de grave
- Principalele simptome ale afectiunilor urinare feminine
- Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
- Gingivectomia - beneficii estetice si terapeutice
Citeste pe aceeasi tema
- 8 cauze ale colesterolului marit
- Cum scapi de durerile de cap fara medicamente
- Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara”
- 5 semne care anunta instalarea prediabetului
- Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP