Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ingalbenirea dintilor: cauze si prevenire

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Generalitati

Sus
Ingalbenirea dintilor: cauze si prevenire

Exista mai multe solutii pentru tratarea dintilor galbeni. Una dintre acestea ar fi albirea dintilor. Totusi inainte de aceasta procedura se vor evalua cauzele ingalbenirii dintilor pentru a se determina care din produsele de albire ofera cele mai bune rezultate.

Pentru a primi consultanta de specialitate trebuie sa se solicite ajutorul medicului stomatolog, chiar daca mai tarziu se va alege un tratament de albire a dintilor care poate fi aplicat la domiciliu.

Inaintarea in varsta
Adesea, dintii se ingalbenesc o data cu inaintarea in varsta. Chiar daca o persoana foloseste cu regularitate periuta de dinti si ata dentara, peste ani, petele galbene pot fi infiltrate in stratul alb protector al dintilor si in smaltul acestora.

Pasta de dinti nu poate patrunde atat de profund si desi dintii vor fi inca puternici si sanatosi, zambetul nu va fi cel mai stralucitor.

Alimentele si bauturile
Discromia dintilor sau colorarea acestora poate sa apara si din cauza bauturilor si alimentelor pe care o persoana le consuma. Printre acestea, consecinte negative au: bauturile alcoolice, tutunul, cafeaua, ceaiul si fructele de padure din cauza agentilor cromogenici pe care le contin aceste produse.

Afectarea dintelui
Daca o persoana are un dinte a carui culoare este mai inchisa decat a celorlalti, probabil ca acesta este deteriorat, ca nervul acestuia a fost afectat. In acest caz, poate fi necesar tratamentul canalului radicular, nu doar albirea dintelui sau a peliculei exterioare. Desi albirea poate avea efect temporar, un dinte care are o culoare diferita de restul ar trebui sa fie tratat de catre medicul stomatolog.

Perioada de formare a dintilor
Inainte de varsta de opt ani, smaltul dentar al copiilor este inca in formare si prin urmare, acesta este vulnerabil la substantele care l-ar putea ingalbeni si care ar putea persista in perioada maturitatii.

In cazul in care copiilor li se administreaza cantitati mari de tetraciclina (antibiotic), dintii acestora pot dobandi pete de culoare de la galben-brun pana la gri-albastru. In al doilea rand, copiii care inghit mult fluor (de exemplu de la pasta de dinti cu care se spala), pot manifesta fluoroza, boala care cauzeaza pete sau linii albicioase pe dinti.

Unii medici stomatologi considera ca majoritatea copiilor sub 5 ani inghit aproape toata pasta de dinti, de aceea, aceasta se va doza cu atentie pe periuta de dinti a micutilor.

De asemenea, femeile gravide trebuie sa evite aceste substante chimice, din cauza efectelor nocive pe care le pot avea, asupra embrionului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Metode de albire recomandate
  3. Scurta descriere a metodelor de albire a dintilor
  4. Albirea dentara cu ajutorul perierii
  5. Albirea dintilor - Sfaturi si precautii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Metode de albire recomandate

Sus

Mai jos este prezentat un tabel care enumera mai multe optiuni de albire a dintilor si contine informatii cheie despre acest proces.

Metoda Cazul in care se recomanda Durata efectului tratamentului de albire Durata tratamentului Efecte secundare Tipuri de dinti
Albirea dentara efectuata la cabinetul medicului stomatolog Excelenta pentru dintii galbeni 3 ani 4-8 saptamani Sensibilitate la nivelul dintilor si a gingiilor Dintii foarte inchsi la culoare care necesita evaluare profesionala
Aplicarea de gel pentru albirea dintilor sub supravegherea medicului stomatolog Excelenta pentru dintii galbeni 3 ani 3-6 saptamani Sensibilitate la nivelul dintilor si a gingiilor Dintii inchisi la culoare care necesita evaluare profesionala
Aplicarea coroanelor dentare Eficienta in cazul unui singur dinte 10-15 ani 3-4 saptamani Senzatie de disconfort In cazul unui dinte cariat sau rupt
Fatete dentare Eficienta in cazul unui singur dinte 10-15 ani 3-4 saptamani Senzatie de disconfort In cazul unui dinte care are nevoie de rearanjare, remodelare sau corectie
Bonding dentar Eficienta in cazul unui singur dinte 5-10 ani 1-2 saptamani Rare alergii Eficienta in cazul unui singur dinte care necesita remodelare minora
Gel pentru albirea dintilor Cele mai eficiente sunt cele care contin peroxid 1 an 1-3 saptamani Sensibilitate la nivelul dintilor si a gingiilor Dinti inchisi la culoare
Albirea dintilor in urma perierii cu pasta de dinti speciala Aceasta are un efect mai bun decat pasta de dinti obisnuita Cateva saptamani 1-2 saptamani Respiratie urat mirositoare in cazul formulelor care contin alcool Dinti usor inchisi la culoare
Benzi pentru albirea dintilor Au un usor efect de albire, pot lasa diverse urme 1 an 1-2 saptamani Sensibilitate redusa la nivelul dintilor si a gingiilor Dinti usor mai inchisi la culoare

Scurta descriere a metodelor de albire a dintilor

Sus

Albirea dentara efectuata la cabinetul medicului stomatolog presupune mai multe vizite unde se va acorda ingrijire de specialitate in scopul albirii dintilor.

Aplicarea de gel pentru albirea dintilor sub supravegherea medicului stomatolog este mai recomandata decat efectuarea la domiciliu, deoarece medicul va supraveghea procesul de albire a dintilor pentru a se realiza corect.

Aplicarea coroanelor dentare - prin aceasta procedura dentara destul de costisitoare, se poate schimba aspectul unui dinte care este rupt sau afectat de carii.

Fatete dentare de portelan - acestea acopera partea din fata a dintilor cu scopul de a imbunatati aspectul unui dinte cu ajutorul unei proceduri mai putin agresiva si mai putin costisitoare decat coroana dentara.

Bondingul dentar - este tehnica cu ajutorul careia medicul remodeleaza si albeste unul dintre dinti.

Gel pentru albirea dintilor - de obicei, la domiciliu este recomandat sa se aplice o cantitate mai mica de gel cu rol in albirea dintilor decat cel utilizat la dentist. Metoda este des folosita gratie usurintei si pretului convenabil.

Albirea dintilor in urma perierii cu pasta de dinti speciala - se foloseste o tehnica familiara (perierea normala a dintilor) pentru a realiza o usoara albire a acestora.

Benzi pentru albirea dintilor - acestea nu contin nici o substanta lichida, au un pret accesibil iar sensibilitatea de la nivelul dintilor este minima.

De retinut:

- Nici o forma de albire a dintilor nu poate corecta orice fel de modificare de culoare.

- Daca o persoana are pete galbene pe dinti: este un candidat potrivit pentru albirea dintilor.

- Daca dintii au o nuanta gri rezultatele vor fi mai putin pozitive.

- Albirea dentara nu functioneaza in cazul dintilor care au coroane dentare sau fatete lipite. In aceste cazuri, cel mai bine este sa fie reinlocuite.

- Cand sunt prezente pete albe pe dinti, carii sau infectii la nivelul gingiilor, albirea dentara nu este eficienta.

Albirea dentara cu ajutorul perierii

Sus

Aceasta este cea mai simpla metoda de albire, chiar daca rezultatele nu sunt remarcabile. Efectele sunt mai slabe mai ales daca dintii sunt foarte ingalbeniti. Albirea dintilor se va face cu pasta speciala in acest scop.

In cazul in care o persoana nu are o culoare prea inchisa de dinti si nici nu necesita tratament special la medicul dentist poate sa incerce la domiciliu sa isi perieze dintii, utilizand o solutie care va contine o formula pentru albirea dintilor. Dupa aproximativ 2 saptamani de utilizare (spalare dimineata sau seara), rezultatele vor fi vizibile.

Partea dificila este ca, pentru a functiona eficient, dintii trebuie sa fie complet uscati timp de 30-60 de secunde in timp ce solutia actioneaza. Deoarece saliva se produce involuntar, acest lucru ar putea fi imposibil, iar in cazul unora dintre omeni pot sa apara pete albe pe dinti. Un alt aspect negativ este sensibilitatea dintilor care poate creste.

Cel mai simplu ar fi sa se foloseasca o pasta de dinti pentru albirea dintilor care poate imbunatati usor aspectul dintilor. Totusi, acestea sunt mai sigure intrucat nu schimba culoarea dintilor in profunzime ca alte tratamente si elimina pur si simplu petele de la suprafata.

Albirea dintilor - Sfaturi si precautii

Sus

- Indicat ar fi ca inainte sa se aleaga orice fel de tratament pentru albirea dintilor sa se consulte medicul. Chiar si atunci cand albirea dintilor se face la domiciliu, este recomandat sa se viziteze medicul stomatolog pentru a se descoperi care este cauza decolorarii dintilor si sa se stabileasca ce tratamente ar putea functiona si care nu. O consultatie si evaluare ar putea economisi timp si ar evita stresul determinat de obtinerea unor rezultate nesatisfacatoare;

- Aproximativ jumatate dintre persoanele care incearca produsele de albire a dintilor experimenteaza un anumit grad de sensibilitate a dintilor sau iritare a gingiilor. Daca apare disconfortul se va utilizat imediat, o concentratie mai mica de peroxid (de exemplu, 6% in loc de 10% sau 20%). De obicei, reactiile adverse dispar in cateva zile, dar expunerea prelungita la peroxid ar putea sa determine persistenta acestora. Daca iritatia persista se va consulta medicul dentist;

- In anumite situatii, in cazul celor care utilizeaza peroxid, poate sa se declanseze cancerul la nivelul tesuturilor moi ale gurii. Cu toate acestea, cantititatea totala de peroxid la care o persoana este expusa intr-o zi, este mai mica de 0.1% din productia zilnica de peroxid eliberata de catre ficat. Saliva neutralizeaza aceasta cantitate de peroxid cu 10% mai repede decat este eliberata aceasta;

- Nu vor fi folosite produse pentru albire dintilor de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Chiar si inghitirea unei cantitati foarte mici de substante chimice de acest gen poate fi periculoasa pentru un fetus;

- Albirea cu substante speciale a coroanelor sau a fatetelor lipite nu functioneaza decat daca acestea vor fi inlocuite;

- Nu se va folosi apa de gura care contine alcool dupa albirea dentara deoarece aceasta poate diminua efectele albirii;

- Totusi, albirea dintilor nu functioneaza in toate cazurile. Unii dinti vor fi mai dificil de albit, iar unele produse pentru albirea dintilor nu actioneaza imediat.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate