Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala)

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024
Consultant medical:

Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara

Clinica: Clinica de Stomatologie Voluntari

Ce este halena fetida bucala?

Sus
Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala)

Mai mult de 90 milioane de oameni sufera de halena cronica sau respiratie urat mirositoare. In majoritatea cazurilor, aceasta este generata de gingii si limba.

Cuprins articol

  1. Ce este halena fetida bucala?
  2. Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare?
  3. Respiratia urat mirositoare poate avea si alte cauze?
  4. Ce se poate face pentru a elimina respiratia urat mirositoare?
  5. De ce saliva este importanta in lupta impotriva respiratiei urat mirositoare?
  6. Respiratia urat mirositoare este cauzata de anumite produse alimentare?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare?

Sus

Desi pot exista cateva exceptii, in majoritatea cazurilor, halena isi are originea in cavitatea bucala.

Este cauzata de bacteriile din cavitate care descompun produsele alimentare greu de digerat, precum si de degradarea acestora. Acest proces rezulta in bi-produse denumite compusi sulfurici care emit un miros asemanator oualelor stricate.

Tipul de bacterie care initiaza acest proces are nevoie de un mediu lipsit de oxigen, drept pentru care se gasesc in zone dificil de atins, cum ar fi buzunarele din jurul dintilor si fisurile din limba.

In anumite cazuri, mirosul poate fi cauzat de o boala cum ar fi diabetul sau de o problema a sinusurilor, a faringelui, a plamanilor sau a stomacului.

Alte resturi din cavitatea bucala si o igiena orala redusa pot cauza si ele acest miros.

Ca urmare, primul pas pentru rezolvarea problemelor legate de respiratia urat mirositoare este efectuarea unui consult medical pentru a va asigura ca nu exista nici o problema de sistem care sa contribuie la aceasta stare.

Exista si o serie de alti factori care pot cauza halena: tutunul, alcoolul, apa de gura cu continut de alcool, usturoiul, ceapa, mancarea condimentata, foamea si gura uscata.

Toate acestea sunt factori secundari, pe langa vinovatul principal – bacteriile din cavitatea bucala. Daca va preocupa respiratia urat mirositoare, va rugam sa discutati acest lucru cu noi.

Respiratia urat mirositoare poate avea si alte cauze?

Sus

Respiratia urat mirositoare poate aparea si la persoane care au o infectie medicala, o boala a gingiilor, diabet, insuficienta renala sau insuficienta hepatica. Xerostomia (gura uscata) si tutunul contribuie si ele la aceasta problema.

Pacientii care sufera de cancer si care parcurg terapia cu raze pot experimenta senzatia de gura uscata.

Chiar si stresul, dieta, sforaitul, varsta si schimbarile hormonale pot avea efecte asupra respiratiei dumneavoastra. Un miros care provine din spatele limbii, poate fi indiciul unei secretii post-nazale.

Aici este locul unde secretia mucoasa care provine de la nas si se misca in jos spre gat, ramane pe limba si produce un miros urat.

Cu toate acestea, respiratia urat mirositoare care provine de la stomac este considerata un caz foarte rar.

Ce se poate face pentru a elimina respiratia urat mirositoare?

Sus

Daca este evident ca vinovate sunt bacteriile, prima linie de aparare este constituita din metodele de reducere a acestora.

De aceea, daca aveti respiratie urat mirositoare, trebuie sa solicitati un consult stomatologic complet, care include un consult parodontal.

Daca va pastrati cavitatea bucala cat mai curata posibil, faceti un pas inainte in eliminarea bacteriilor.

De fapt, acest proces de curatare poate fi considerat o „dezinfectie a intregii cavitati bucale”, cu accent pe toate zonele in care pot exista bacterii. Aceasta „dezinfectie” include un periaj atent, utilizarea corecta a atei dentare, clatirea gurii si curatarea limbii.

De asemenea, este foarte important sa pastrati o igiena orala adecvata, care implica, spre exemplu, periajul dintilor si utilizarea atei dentare de cel putin doua ori pe zi.

Pentru a modera mirosul, curatati limba cu periuta de dinti sau cu periuta de limba, un instrument de plastic care indeparteaza bacteriile care se acumuleaza pe limba.

Consumul de guma de mestecat fara zahar poate ajuta de asemenea la controlul respiratiei urat mirositoare.

Daca aveti proteza dentara sau dispozitive temporare, ca de exemplu un aparat dentar sau proteza protectoare bucala, curatati dispozitivul cu atentie inainte de a-l aplica.

Inainte de a utiliza apa de gura, spray sau tablete, discutati cu stomatologii nostri deoarece aceste produse nu fac decat sa mascheze temporar respiratia urat mirositoare, iar unele produse au rezultate mai bune decat altele.

De ce saliva este importanta in lupta impotriva respiratiei urat mirositoare?

Sus

Saliva este elementul cheie al cavitatii bucale care ajuta la tinerea sub control a respiratiei pentru ca ajuta la eliminarea particulelor de alimente si a bacteriilor, cauza principala a respiratiei urat mirositoare.

Cu toate acestea, in timpul somnului, glandele salivare reduc productia de saliva, ceea ce permite inmultirea bacteriilor din cavitatea bucala.

Pentru a ameliora „respiratia de dimineata”, spalati-va pe dinti.

Respiratia de dimineata este asociata si cu senzatia de foame sau cu postul. Acele persoane care nu iau micul dejun trebuie sa fie atente pentru ca mirosul poate reaparea in ciuda periajului danturii.

Respiratia urat mirositoare este cauzata de anumite produse alimentare?

Sus

Produsele alimentare foarte picante, cum ar fi ceapa si usturoiul, precum si cafeaua, pot fi detectate in respiratia unei persoane timp de 72 de ore dupa digestie.

Ceapa, spre exemplu, este absorbita de stomac iar mirosul este excretat prin plamani.

Studiile au aratat chiar si faptul ca usturoiul frecat de talpa picioarelor se regaseste in respiratie.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate