Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Igiena corecta a dintilor

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala

Clinica: Velvet Dental

Introducere

Sus
Igiena corecta a dintilor

Pentru prevenirea afectiunilor cavitatii bucale este necesara o igiena riguroasa care se poate realiza atat acasa cat si in cabinetul stomatologic.

In continuare cateva sfaturi pentru o igiena corecta a danturii tale:

- dintii trebuie periati de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara);

- utilizati pentru clatirea gurii dupa periaj o apa de gura ce contine fluor;

- folositi ata dentara;

- folositi geluri concentrate pe baza de fluor;

- efectuati un detartraj odata la 4 sau 6 luni;

- apelati la metoda speciala de curatire a dintilor utilizata in cabinetul stomatologic air-flow (jet de aer-apa cu bicarbonat);

- efectuati un periaj dentar profesional la intervale de timp regulate.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Periajul corect
  3. Folosirea atei dentare
  4. Despre pasta de dinti
  5. Alimentatie corecta
  6. Citeste pe aceeasi tema

Periajul corect

Sus

Periajul dintilor este cel mai important element profilactic. Pentru rezultate optime trebuie sa avem in vedere anumite elemente, cum ar fi:

Periuta de dinti

Periuta de dinti trebuie sa fie alcatuita din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a se evita iritarea dintilor si a gingiilor.

Cel mai bine este ca dintre cele trei oferte de periute de dinti de pe piata - hard, medium si soft - sa o alegi pe cea cu indicatorul medium.

Daca periuta este prea tare va rani gingiile, iar daca este prea moale nu curata eficient dintii. Periuta trebuie schimbata la un interval de aproximativ 3 luni.

Cum executati periajul?

Este obligatoriu sa te speli pe dinti dimineata si seara, sa iti clatesti gura dupa fiecare masa si o data la 6 luni, sa iti faci un control stomatologic pentru a depista orice carie in faza incipienta.

Cum se periaza corect dintii? Iata cateva linii ce trebuie urmate:

- asaza periuta de-a lungul gingiei, in unghi de 45 grade fata de dinti - perii trebuie sa atinga atat gingia, cat si suprafata dintilor;

- periaza cu blandete suprafata exterioara a 2-3 dinti, descriind o miscare dinspre gingie spre dinte;

- muta apoi periuta pe urmatorii 2-3 dinti si repeta miscarea; pastrand unghiul de 45 grade fata de dinti si suprafata de contact a periutei, periaza suprafata interioara a dintilor usor, tot cu miscari circulare, din spate catre fata;

- asaza apoi periuta in pozitie verticala, in spatele dintilor din fata si periaza folosind jumatatea superioara a periutei;

- in final, pune periuta pe suprafata orizontala a dintilor si descrie o miscare stanga-dreapta.

Medicii stomatologi apreciaza ca un periaj corespunzator se face in 3-5 minute. De asemenea, nu uita de periajul limbii, foarte important in eliminarea bacteriilor si a mirosului neplacut.

Folosirea atei dentare

Sus

Folosirea atei dentare este esentiala pentru procesul de curatare al dintilor pentru ca indeparteaza placa bacteriana atat dintre dinti cat si de la nivelul gingiilor. Ata dentara, ca si apa de gura, se dovedeste ideala atunci cand vrei sa iti cureti dintii in locurile in care periuta este mai greu de manevrat.

Iata cum trebuie procedat pentru o curatare eficienta:

- se ia aproximativ 50 cm de matase si se rasucesc pe degetele mijlocii;

- apoi cu ajutorul degetelor mari se ghideaza usor firul intre dinti si sub gingie, evitindu-se ranirea gingiei;

- fiecare dinte se curata separat, cu miscari sus - jos.

Despre pasta de dinti

Sus

Pastele de dinti au in general aceeasi compozitie aprobata de Ministerul Sanatatii. Atat timp cat pasta ta de dinti contine fluor, marca nu are o importanta deosebita, indiferent ca este sub forma de pasta, gel sau chiar pudra, sau ca aceasta are o anume aroma.

Toate pastele de dinti pe baza de fluor actioneaza eficient impotriva placii si curata si lustruiesc smaltul dentar.

Daca dantura ta este hipersensibila la fierbinte sau rece, trebuie sa iei in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti proiectata special pentru dantura sensibila.

Pasta de dinti trebuie sa contina bicarbonat de sodiu si/sau peroxid de hidrogen (ambii agenti de curatire). Acestea confera cavitatii bucale o senzatie placuta de curat, de proaspat, care poate reprezinta o motivare de a te spala mai des, insa adevaratul ingredient activ care protejeaza dintii tai este fluorul.

Unele persoane prefera o pasta de dinti care sa controleze aparitia tartrului, care contine pirofosfati astfel incat sa impiedice depunerea de tartru pe dinti. Pastele de dinti noi ofera formule avansate de albire cu scopul de a indeparta petele si de a face dantura mai alba si mai stralucitoare, desi nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolog.

Alimentatie corecta

Sus

Fiecare individ are un grad diferit de imunitate, de care depinde reactia organismului la orice infectie dentara. O dieta corespunzatoare ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii dentare.

In mare trebuie sa aveti o alimentatie bogata in:

- Calciu (produse lactate si legume verzi);

- Magneziu (cereale, nuci, alune, carne rosie);

- Fosfor (galbenus de ou, peste, lapte);

- Fluor (ceai, peste);

- Vitamine;

- Minerale.

Curatarea regulata a dintilor si consumul de legume si fructe crude, asigura buna sanatate a gingiilor si dintilor. Daca nu va puteti spala pe dinti dupa fiecare masa, foarte sanatos ar fi sa mancati un mar sau un morcov crud.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate