Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Frica de dentist duce in timp la pierderea dintilor

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Generalitati

Sus
Frica de dentist duce in timp la pierderea dintilor

Psihologii situeaza frica de medicul dentist in topul fricilor umane cu cea mai mare raspandire.

Pe masura ce fenomenul a fost studiat indeaproape, in timp, au aparut si o serie de metode de diminuare ale acestui tip de anxietate, printre care enumeram hipnoza si acupunctura.

Cu toate acestea, exista numerosi factori care ii fac pe oameni sa experimenteze cele mai neplacute senzatii odata ce sunt pusi in fata instrumentarului dentar sau a scaunului stomatologic.

Frica de dentist duce la amanarea tratamentelor dentare ceea ce poate semnifica o ingrijire deficitara si infectii soldate cu pierderea dintilor. Este important sa cunoastem principalele stimulente ale fricii de dentist pentru a stii cum sa o eradicam. Acestea sunt prezentate pe scurt in cele ce urmeaza:

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Traume din copilarie legate de vizita la medic
  3. Tratamentele fara anestezie de la durere la lipsa ei
  4. Durerea din timpul interventiei
  5. Medici cu o atitudine necorespunzatoare
  6. Costul interventiilor
  7. Citeste pe aceeasi tema

Traume din copilarie legate de vizita la medic

Sus

Cei mici sunt foarte susceptibili sa capete teama de dentist, fiind extrem de sensibili la orice fel de stimul care ii scoate din zona lor de siguranta – mirosuri puternice, sunete deranjante, lumini la intensitate mare, agresivitate in discurs etc.

Dincolo de factorii fizici care tin de mediul ambiental al cabinetului, medicul este cel care prin atitudine si putere de convingere, poate castiga increderea copilului si diminua astfel senzatia de teama, cu gentilete si mult umor.

Parintii sunt si ei responsabili de cresterea sau diminuarea fricii la copii. Vizita la doctor nu trebuie privita ca o pedeapsa sau ca o intamplare nefericita in urma careia copilul va simti si mai multa durere decat cea deja resimtita de copil in cazul cariilor dentare. Din contra, prin mijloace specifice si preventie corespunzatoare, copiii trebuie invatati ca mersul la dentist este util si distractiv, indiferent de natura problemei dentare cu care se confrunta.

Daca in copilarie adultul a experimentat stari de anxietate si panica pe scaunul dentistului, el poate transmite aceste temeri si copiilor sai. Este bine de stiut ca tehnologia dentara s-a dezvoltat simtitor in ultimul timp, fiind disponibile si in Romania echipamente de lucru performante prin care durerea din timpul interventiilor dentare poate fi total inexistenta, unul dintre acestea fiind laserul dentar, care este silentios si inlocuieste cu succes neplacuta freza dentara.

Tratamentele fara anestezie – de la durere la lipsa ei

Sus

Unii medici dentisti prefera sa trateze afectiuni cum ar fi cariile dentare, fara sa recurga la anestezie, netinand cont de sensibilitatea dentara a pacientului si generand astfel, traume psihice ireversibile in timpul procedurii. Este important ca pacient sa cunosti foarte bine metodele de lucru ale cabinetului pe care il frecventezi si sa intrebi cum se desfasoara in detaliu procedura dentara la care te supui.

Tratamentele fara anestezie sunt posibile doar daca doctorul in cauza foloseste aparatura performanta care este minim invaziva, atat pe gingie cat si pe dinte – cum este cazul operatiilor cu laserul dentar. Daca stii ca suferi de sensibilitate dentara, este bine sa te adresezi doar profesionistilor care au dotarile tehnice necesare sa-ti trateze dintii in cele mai bune conditii.

Frica de acul cu care se face anestezie iarasi poate fi eradicata prin tehnici moderne specifice de relaxare si detensionare. Intr-un cabinet dentar modern, accentul se pune pe detalii, iar muzica ambientala, parfumul de camera fin si zambetul linistitor al asistentei si al medicului sunt elemente care binedispun si dau incredere pacientului in succesul interventiei.

Durerea din timpul interventiei

Sus

Multi pacienti care sufera de fobii sau frici nejustificate cand vine vorba de medicul dentist pun totul pe seama durerii probabile ce o vor resimti. Atat in cazul bolii parodontale, a unei obturatii de canal sau a unui implant dentar, este vital sa stim ca pe masura ce se intarzie vizita la stomatolog, afectiunea se agraveaza si durerea creste exponential.

De aceea, este bine ca atunci cand pacientul acuza cel mai mic semn de durere dentara sa vina de urgenta la un control, oricat de multa frica ar simti pe moment. Expertii in medicina dentara au metodele necesare sa diminueze frica odata ce pacientul ajunge la ei in cabinet.

Medici cu o atitudine necorespunzatoare

Sus

Agresivitatea unor medici dentisti, neputinta de a empatiza cu pacientul si de a avea rabdare sa-i explice cum se poate rezolva usor si rapid problema sa dentara, genereaza atacuri de panica si stari de nervozitate pentru pacientii adulti, nemaivorbind de cei aflati la varste fragede, pentru care este nevoie de tehnici specifice de linistire.

Un medic profesionist si stapan pe meseria sa stie cum sa fie si un fin psiholog pentru fiecare dintre pacientii sai si sa intervina in situatii stresante cu o serie de metode de detensionare pentru acestia.

Costul interventiilor

Sus

Pe langa frica aferenta legata de durerea dentara, un factor agravant si generator de stres este si cel financiar, deoarece multi sunt cei care prefera sa amane tratamentul de teama costurilor ridicate. In timp, orice problema netratata aduce cu sine costuri si mai mari eradicare a infectiilor deja raspandite si nu numai.

Este bine de stiut ca exista planuri de tratament financiar prin care pacientii pot beneficia de servicii dentare de calitate premium, realizate cu aparatura de ultima generatie, pentru interventii rapide, non-invazive, fara durere si cu rezultate garantate in timp.

La clinica Dental One, se realizeaza tratamente de desensibilizare a dintilor, albiri, plombari de carii, tratamente gingivale, chirurgicale sau de obturatii de canal, cu ajutorul echipamentelor performante, printre care laserul dentar Waterlase.

Prin adresarea principalelor motive de frica ale pacientilor vis-a-vis de tratamentele dentare, clinica Dental One isi propune sa redefineasca stomatologia din Romania. Clinica Dental One se diferentiaza la nivel de piata prin tehnologiile folosite, experienta si profesionalismul medicilor si serviciile personalizate, orientate spre relaxarea si confortul pacientilor.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.