Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

De ce apar si cum pot fi tratate petele de pe dinti?

Actualizat la data de: 07 August 2018

Generalitati

Sus
De ce apar si cum pot fi tratate petele de pe dinti?

Petele colorate apar pe suprafata dintilor sau sub smaltul acestora, ca urmare a unor factori precum igiena orala precara, consumul de cafea sau de alimente pigmentate. Petele albe, in schimb, sunt rezultatul unei demineralizari a smaltului dintelui sau a unei fluorizari excesive.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri
  3. Alimente care pateaza dintii
  4. Tratamentul si prevenirea petelor dentare
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri

Sus

In functie de factorii determinanti ai petelor dentare si de profunzimea lor, acestea se impart in doua mari categorii:

- Intrinseci. Petele sunt adanci, sunt formate in interiorul dintelui si pot fi cauzate de folosirea anumitor medicamente, precum suplimentele de fier. Petele intrinseci se dezvolta in timp, treptat si sunt mai proeminente in cazul persoanelor in varsta. De asemenea, acestea pot ascunde leziuni carioase.

- Extrinseci - petele sunt pe suprafata smaltului dentar. Acestea sunt cel mai adesea provocate de fumat, de consumul de ceai negru sau de cafea. Dezvoltarea tartrului poate colora inestetic smaltul dintilor.

De asemenea, unele persoane pot avea culoarea naturala a dintilor alb-galbuie, care nu poate fi inlaturata printr-o sedinta de igienizare dentara.

Alimente care pateaza dintii

Sus

Ceaiul negru. Pigmentul din ceaiul negru este foarte puternic, iar consumul regulat poate duce la aparitia petelor maronii pe suprafata smaltului dintilor.

Cafeaua. La fel ca si ceaiul negru, cafeaua pateaza dintii.

Sfecla. Contine o serie coloranti naturali foarte puternici.

Sucurile acidulate. In special cele inchise la culoare, de tipul cola, pateaza dintii.

Sosul de soia. Folosit pentru condimentarea salatelor, acest sos are o culoare inchisa, care pateaza smaltul dintilor.

Fructele de padure. Zmeura, murele, afinele sau coacazele au pigmenti foarte puternici. Chiar daca sunt consumate in fresh-uri, acestea coloreaza intens suprafata dintilor.

Vinul rosu. Obtinut din ceea ce numim drept struguri negri, vinul rosu determina colorarea dintilor.

Citricele. Acestea decoloreaza smaltul dintilor, ducand la aparitia unor pete albicioase.

Tratamentul si prevenirea petelor dentare

Sus

Inlaturarea petelor aparute la nivelul dintilor nu se poate face acasa, intrucat necesita un tratament profesional. Medicul stomatolog va examina dintii pentru a stabili cauza patarii acestora si va prescrie tratamentul potrivit. Igienizarea profesionala consta in detartraj si periaj profesional.

Controlul stomatologic periodic, o data la sase luni, are rolul de a depista din timp petele si de a le indeparta prin tratament corespunzator.

Persoanele preocupate de aspectul danturii trebuie sa evite pe cat posibil consumul alimentelor enumerate anterior, cele care cauzeaza aparitia petelor inestetice.

Renuntarea la fumat este o decizie in favoarea reducerii riscului de aparitie a petelor colorate pe dinti.

Igiena orala buna, realizata printr-un periaj regulat, de preferat dupa fiecare masa si clatirea cu apa de gura pastreaza dantura uniforma.

Fatetele dentare sunt o solutie utilizata in cazul in care albirea dentara profesionala nu ajuta la eliminarea petelor aparute la nivelul smaltului dintilor.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate