Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
Generalitati
SusPasta de dinti este de cele mai multe ori aleasa intamplator de catre consumatori, desi acest produs de igiena personala vine intr-o gama larga de ingrediente, arome, texturi si proprietati.
Inainte sa faceti o alegere, reflectati asupra variantelor potrivite pentru necesitatile dumneavoastra specifice privind sanatatea danturii si a intregii cavitati bucale. Informatiile de mai jos va ajuta sa va faceti o idee mai clara in acest sens.
Cuprins articol
Tipuri de pasta de dinti
SusPasta de dinti este o componenta importanta a ritualului zilnic de ingrijire, mai ales pentru mentinerea sanatatii orale. Rolul sau este de a indeparta placa dentara si acumularile de bacterii din cavitatea bucala, pentru prevenirea cariilor, caderii dintilor si bolilor parodontale.
Nu o exista o pasta de dinti potrivita pentru toate varstele si persoanele, astfel explicandu-se existenta mai multor tipuri ale acestui produs. Cele mai importante dintre acestea sunt
- Pasta de dinti pentru copii. Prezentata intr-un ambalaj atractiv, este special conceputa pentru cei mici. Este de preferat sa evitati formulele cu concentratii mari de fluor (care poate fi toxic pentru copii daca este inghitit in cantitati mari), laurilsulfat de sodiu (LSS), zaharina si alte substante chimice aromatizante.
- Pasta de dinti pe baza de fluor. Acest mineral raspandit in natura protejeaza dintii de secretiile acide din cavitatea bucala, declansate pe fondul masticatiei. Fluorul intareste smaltul dentar si previne caderea dintilor. Mineralul poate fi toxic daca ajunge in concentratii mari in organism, acesta fiind si motivul nasterii mai multor controverse privind potentialele pericole ale utilizatii pastei de dinti cu fluor pe termen lung. Momentan, nu s-au adus dovezi certe care sa indice potentiale probleme de sanatate cauzate de acest tip de pasta de dinti.
- Pasta de dinti fara fluor. Acest produs a castigat o popularitate crescuta in ultimii ani, datorita ingredientelor sale considerate a fi mai sigure pentru consumatorii de toate varstele (in general, bicarbonat de sodiu si extracte din plante).
- Pasta pentru dinti sensibili. Este special conceputa pentru disconfortul dat de sensibilitatea dentara si contine ingrediente care desensibilizeaza dantura, precum arginina, hidroxiapatita, extracte naturale din plante etc.
- Pasta de dinti fara LSS. Intrucat laurilsulfatul de sodiu (LSS-ul) a fost asociat in mai multe studii de specialitate cu diverse reactii adverse odata ajuns in organism (iritatii cutanate, afte, afectarea papilelor gustative etc.), consumatorii au la dispozitie si sortimente de pasta de dinti fara acest ingredient.
- Pasta de dinti bio. Contine exclusiv substante naturale, ingrediente minerale si uleiuri eterice naturale, care sustin sanatatea danturii si previn afectiunile cavitatii bucale.
Ingredientele din pasta de dinti
SusCompozitia exacta a diverselor tipuri de pasta de dinti poate sa varieze in functie de compania producatoare si scopul pentru care a fost preparata (albirea dintilor, reducerea inflamatiilor gingivale, tratarea sangerarilor gingivale, intarirea smaltului, eliminarea mirosului neplacut al gurii etc.).
Ingredientele principale folosite in prepararea pastelor de dinti sunt
- Substantele abrazive usoare carbonatul de magneziu, silicagelurile deshidratate, carbonatul de calciu, oxizii de aluminiu, sarurile de fosfati etc.
- Umectantii glicerol, sorbitol etc. (previn uscarea pastei, mentinand umiditatea in interior).
- Agentii de ingrosare alge marine, coloizi de minerale, celuloza sintetica, guma naturala (dau pastei textura omogena).
- Fluorul se regaseste in majoritatea pastelor de dinti, fiind important in intarirea smaltului dentar si prevenirea caderii dintilor.
- Agentii de aromatizare in general, indulcitori artificiali (zaharina).
- Detergenti laurilsulfatul de sodiu si alte substante care transforma pasta in spuma in timpul periajului dentar.
Numeroase tipuri de pasta de dinti contin si compusi chimici speciali pentru indepartarea tartrului dentar (pirofosfat, citrat de zinc, triclosan etc.). In componenta pastelor de dinti pentru tratarea sensibilitatii dentare se pot afla ingrediente precum azotatul de potasiu sau clorura de strontiu.
Foarte populare sunt pastele de dinti pentru albire, care nu contin de regula substante chimice de inalbire, ci particule abrazive care lustruiesc suprafata dintilor si indeparteaza petele.
Alegerea celei mai bune paste de dinti
SusPrimul pas in selectarea pastei de dinti potrivite este sa adaptarea tipului ei la nevoile danturii, preferabil dupa un consult stomatologic. Pentru numerosi pacienti, prioritatea sanatatii lor orale consta in controlul sangerarilor gingivale si a sensibilitatii dentare, albirea dintilor fiind pe plan secund, de pilda.
Al doilea pas este sa optati pentru o pasta de dinti ce detine aprobarea Asociatiei Medicilor Dentisti din Romania, inscrisa pe ambalajul pastelor conforme cu normele de siguranta. In acest fel, aveti garantia ca produsul a fost testat si are un continut sigur, lipsit de substante nocive sau chiar toxice si ca si-au dovedit eficienta pentru scopul in care au fost intentionate.
Pentru prevenirea eficienta a cariilor in randul copiilor si adolescentilor, pasta de dinti trebuie sa aiba o concentratie de fluor de aproximativ 1000 ppm. Nu acelasi lucru este valabil pentru copiii mai mici de 6 ani in cazul lor, concentratia de fluor trebuie sa fie mai mica.
Evitati pastele de dinti pentru albire daca suferiti de sensibilitate dentara, intrucat ar putea afecta in plus dintii si agrava simptomele. Atentie si la ingredientele din care este alcatuita o pasta de dinti unele dintre ele impun o utilizare intr-o anumita perioada maxima de timp, pe cand altele pot da reactii alergice.
Recomandat este sa ocololiti pastele de dinti cu concentratie mare de indulcitori, intrucat pot favoriza aparitia cariilor si a altor probleme de sanatate orala. Aceasta situatie se intalneste mai des in randul pastei de dinti pentru copii, aromatizata excesiv pentru a fi mai atragatoare.
Incercati sa va spalati dintii cu pasta de dinti fara fluor, deoarece exista persoane care sunt alergice. Aceasta alergie se manifesta prin aparitia pielii uscate sau a unor iritatii la nivelul cavitatii bucale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Termenul de folosire al produselor de ingrijire
- Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C
- Trusa medicala de vacanta. Ce trebuie sa aveti neaparat in bagaj cand plecat ...
- Reguli de care sa tii cont cand te speli pe dinti
- Cum poate fi ameliorata durerea de dinti
- Specialistii ne sfatuiesc: cum sa facem fata dintilor sensibili!
- Ingalbenirea dintilor: cauze si prevenire
- Dinti sensibili?
- Igiena corecta a dintilor