Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum poate fi ameliorata durerea de dinti

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Florian Dogioiu
Medic primar stomatologie generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Stomatologie Generala Dogioiu Florian-Constantin

Generalitati

Sus
Cum poate fi ameliorata durerea de dinti

Nimeni nu s-ar putea obisnui cu o durere intensa de dinti. Vestea buna este ca in urma unor controale stomatologice regulate, gratie evolutiei medicinei si tehnologiei de ultima ora, durerea chinuitoare de dinti poate fi ameliorata. Aparitia acesteia este un semnal important, ce nu trebuie ignorat, chiar daca dispare de la sine.

Durerea de dinti este variata. Poate, cel mai comun mod de manifestare este durerea cauzata de dintii sensibili. In urma consumului de alimente sau bauturi prea calde, foarte reci sau dulci se va simti o durere fulgeratoare, de moment.

Unii oameni sufera de durere de dinti provocata de inflamatia sinusurilor. In cazul in care durerea este limitata la partea de sus a dintilor si sunt afectati mai multi dinti in acelasi timp, cauza poate fi o afectiune a sinusurilor.

Bruxismul (sau scrasnirea dintilor) este o problema care implica articulatia temporomandibulara, care ar putea declansa sensibilitatea sau durerea dintilor. Chiar si lucrarile dentare recente pot determina sensibilitatea unuia sau a mai multor dinti la schimbarile de temperatura, timp de cateva saptamani.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand solicitam ajutorul stomatologului
  3. Remedii naturiste pentru ameliorarea durerii de dinti
  4. Mituri legate de durerea de dinti
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cand solicitam ajutorul stomatologului

Sus

In cazul unora dintre aceste tipuri de dureri trebuie sa se solicite imediat ajutorul stomatologului.Daca durerea localizata si acuta apare atunci cand se musca un aliment, ar putea fi vorba despre prezenta unei carii, o plomba cazuta, dinte crapat, deteriorarea smaltului sau chiar fisurarea unui dinte.

Durerea care dureaza mai mult de 30 de minute dupa consumul de alimente fierbinti sau reci poate indica faptul ca a fost lezata pulpa dintelui. Durerea clasica de dinti, constanta si severa, insotita de inflamatie si sensibilitate este un semnal de alarma pentru o problema stomatologica, mai grava.

Ca regula de baza, in cazul in care un dinte doare suficient, incat senzatia neplacuta ar putea trezi din somn o persoana sau interfera cu capacitatea de a functiona normal pe parcursul zilei, este timpul sa se solicite ajutorul medicului dentist. Ar putea fi vorba despre un abces dentar, ceea ce inseamna ca pulpa dintelui a fost grav prejudiciata, rezultand o infectie care se poate raspandi de la gingie pana la os.

Durerea ca urmare a afectarii pulpei dintelui este la fel de grava. Pentru ca nervul din pulpa poate muri chiar si in mai putin de 12 ore, durerea ar putea sa dispara. Cu toate acestea, s-ar putea instala din nou, la scurt timp, intrucat tesutul mort se poate infecta si se poate forma abcesul.Pana se ajunge la medic se pot lua, temporar, o serie de masuri pentru diminuarea durerii.

Pot fi utilizate aspirina, acetaminofenul sau ibuprofenul (acesta din urma fiind cea mai buna alegere intrucat amelioreaza si inflamatia care ar putea insoti o durere de dinti). Totusi, inainte de utilizare, chiar si a medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala se va citi cu atentie prospectul si modalitatile de folosire a acestora si nu se va face abuz.

Remedii naturiste pentru ameliorarea durerii de dinti

Sus

Pana la vizita la cabinetul medicului, pot fi luate o serie de masuri, pentru calmarea durerilor dentare:

- Aplicarea uleiului de cuisoare - Uleiul de cuisoare trebuie aplicat doar pe dinte, nu si pe gingie (in caz contrar, pot avea loc arsuri la nivelul gingiilor). Se vor respecta instructiunile de utilizare intrucat inghitirea a prea mult ulei de cuisoare poate duce chiar si la otravire. Totusi, uleiul de cuisoare nu vindeca durerea de dinti, doar amorteste temporar nervul dintelui;

- Comprese reci - Se vor aplica pe exteriorul obrazului, comprese reci, in cazul inflamatiilor ca urmare a problemelor dentare;

- Calmante reci - Un cub de gheata pastrat in cavitatea bucala sau clatirea cu apa rece pot diminua durerea. Daca aceste metode agraveaza durerea sau pur si simplu dintii sunt sensibili la rece, renuntati la aceasta metoda;

- Clatirea gurii - Clatirea cu apa calduta pentru indepartarea oricaror resturi alimentare care ar putea fi cauza durerii, ar putea fi de ajutor. O bucata dintr-un aliment care se blocheaza intre dinti sau spre gingii poate agrava durerea in cazul in care pulpa dintelui este deteriorata. Se va amesteca o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta, se va clati bine gura si apoi se va scuipa apa;

- Ata dentara - Nu, nu este un leac, dar folosirea atei dentare este o alta modalitate de a elimina resturile alimentare din cavitatea bucala. Partea de cauciuc a periutei de dinti sau o scobitoare (daca este utilizata cu prudenta) pot ajuta si ele la dislocarea unor alimente blocate;

- Alternanta cald-rece - Atentie la alternanta de produse alimentare si bauturi calde sau reci care pot agrava sensibilitatea de la nivelul dintilor si chiar gatului;

- Protejarea cu tifon sau guma de mestecat - Daca dintele este sensibil la aer, partea superioara a acestuia poate fi protejata cu o bucata mica de tifon sau guma de mestecat fara zahar pana cand se ajunge la cabinetul medicului dentist.

Mituri legate de durerea de dinti

Sus

Multe dintre asa zisele sfaturi pentru calmarea durerilor de dinti, daca sunt puse in practica ajung chiar sa provoace mai multe neplaceri:

- o aspirina aplicata pe dinte - Daca se doreste utilizarea aspirinei pentru calmarea durerilor de dinti, aceasta se va inghiti cu putin lichid. Nu se va aplica direct pe gingie sau dinte, intrucat va provoca arsuri severe pe partea interioara a obrazului si a gingiei, iar perioada de vindecare se poate extinde chiar catre patru-cinci zile;

- o durere de dinti inseamna ca se va pierde un dinte - Tratamentul canalului radicular poate salva un dinte cu pulpa deteriorata sau cu abces. Acest tip de terapie presupune o mica obturatie in dinte, indepartarea pulpei dentare, umplerea si sigilarea canalului cu gutaperca si pasta pentru sigilat si reconstituirea coronoradiculara (de cele mai multe ori metalica pentru a sustine intarirea dintilor);

- daca durerea dispare, a disparut si problema - Durerea este un avertisment ca ceva nu functioneaza bine in corpul unei persoane, asa ca nu trebuie ignorata. Problema poate fi mai serioasa decat afectarea unui dinte: durerile resimtite la nivelul maxilarului inferior, de exemplu, sunt un simptom de boli cardiace.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate