Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tatuajele temporare presupun riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Martie 2013
Tatuajele temporare presupun riscuri pentru sanatate

Tatuajele temporare, cunoscute si sub denumirea de tatuaje cu henna, prezinta o serie de factori de risc pentru sanatate despre care oamenii nu au idee, informeaza un studiu efectuat de cercetatorii americani.

Adesea, oamenii considera ca daca tatuajul este temporar (dureaza intre 3 zile si cateva saptamani) nu are efecte pe termen lung. Cercetatorii atrag insa atentia ca simplul fapt ca este un tatuaj temporar nu inseamna ca este lipsit de riscuri.

In contrast cu tatuajele clasice, tatuajele cu henna sunt aplicate doar la suprafata pielii, spre deosebire de celelalte care sunt injectate.

Totusi, consumatorii au semnalat reactii adverse pe termen lung care deseori, au tinut mai mult decat tatuajul in sine. Reactiile adverse pot aparea imediat dupa efectuarea tatuajului sau chiar si cateva saptamani mai tarziu.

Printre efectele advserse ale tatuajelor temporare cu henna s-au raportat:

  • basici
  • roseata
  • sensibilitate la lumina soarelui
  • aparitia unor leziuni rosii purulente
  • cicatrici permanente

La origini, henna era obtinuta dintr-o planta inflorita care apoi era pisata si transformata intr-o pasta si era folosita pentru a vopsi pielea, unghiile si lana.

Totusi, in zilele noastre, "henna neagra" contine mult mai multe ingrediente printre care si vopsea de par cu gudron de carbune. Motivul pentru care au fost adaugate aceste ingrediente suplimentare a fost dorinta de a face tatuajele mai intunecate si cu o durata mai lunga.

Vopseaua de par cu gudron de carbune adaugata deseori in compozitia pentru henna neagra, contine o substanta numita p-fenilendiamina (PDD). Acest ingredient poate fi foarte periculos si poate cauza reactii cutanate foarte serioase.

Administraia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) si Comisia Europeana, alaturi de statele Uniunii Europene, au avertizat asupra riscurilor aplicarii de tatuaje temporare cu henna neagra si despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor si locurile in care se aplica tatuajele.

Tatuajele cu henna neagra se practica in Romania, ca si in Europa, mai ales in timpul verii. Artistii care le practica migreaza de la un eveniment in aer liber la altul, in special in zonele frecventate de turisti.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate