Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Solutii pentru o piele neteda

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2009

Generalitati

Sus
Solutii pentru o piele neteda

Pentru cei mai multi adulti, acele sunt un rau necesar acceptate in cazul vaccinurilor si al analizelor de sange. In ultima vreme insa, tot mai multe femei apeleaza la injectii pentru a sterge semnele imbatranirii pielii. Statisticile asociatiei americane a chirurgilor plastici arata ca numarul celor care apeleaza la aceste proceduri este in continua crestere, in pofida creizei economice. Motivul? Obtinerea de gratificare imediata, satisfactia data de rezultatele estetice fiind una rapida si palpabila. Mai mult, procedurile sunt relativ ieftine si necesita un timp de recuperare foarte scurt.

Va prezentam cele mai noi si mai eficiente proceduri estetice disponibile la ora actuala!

Injectarea de toxina botulinica (Botox)

Toxina botulinica exista sub doua denumiri comerciale: faimosul Botox si mai noul sau concurent, Dysport.

Cum functioneaza. Toxina paralizeaza temporar muschii fetei, astfel incat acestia nu se mai pot contracta, astfel ridurile produse de contractiile musculare nu se mai produc (cum ar fi ridurile cauzare de ridicarea sprancenelor). Intre cele doua produse disponibile, Botox si Dysport, nu exista diferente semnificative ca si actiune, sustin expertii.

Pentru ce se utilizeaza. Botox si Dysport au fost aprobate pentru netezirea ridurilor dintre sprancene, dar se utilizeaza (in afara indicatiilor aprobate) si pentru cele de la nivelul fruntii, coltului ochilor, si celor de la nivelul gatului. Se poate utiliza si pentru a scadea forta muschilor care trag in jos de colturile gurii, care devin din ce in ce mai puternici pe masura ce imbatranim. Totusi, aceste indicatii sunt considerate ca fiind in afara ariei terapeutice initiale a celor doua produse.

Potentiale capcane. In maini neexperimentate injectarea poate produce efecte de paralizie temporara a fetei sau caderea diverselor segmente ale fetei. Dintre cele doua produse anterior amintite, Dysport-ul difuzeaza mai mult decat Botox-ul, sustin expertii. Ei spun ca acesta poate fi un efect benefic in cazul celor care au o frunte mai intinsa, astfel incat sa necesite un numar mai mic de injectii. Dar difuziunea este un factor important demn de luat in calcul pentru a preintampina pareza temporara a unor muschi din afara ariei de interes.

Cat dureaza efectul. Dysport-ul dureaza intre 6 si 9 luni, in timp ce Botox-ul doar 3-4 luni. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca Dysport-ul contine mai putine proteine decat Botoxul, fiind astfel mai greu asimilat decat acesta din urma.mai mult, Dysport-ul isi face efectul in una-doua zile de la injectare, in timp ce pentru Botox sunt necesare trei pana la sapte zile pentru a se vedea efectul.

Pretul. Comparand cele doua produse din punct de vedere al pretului, se pare ca Dysport-ul este cu 15 % mai ieftin ca Botox-ul, aceasta fiind o tactica concurentiala adoptata de producatorii primului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Injectarea de toxina botulinica (Botox)
  3. Acidul hialuronic
  4. Colagenul
  5. Fillerele sintetice
  6. Siguranta administrarii
  7. Alternativele fara ace si fara intepaturi
  8. Citeste pe aceeasi tema

Acidul hialuronic

Sus

Cele mai utilizate produse derivate din polizaharide sunt cele pe baza de acid hialuronic. Mai nou, multe dintre aceste produse au incorporate in ele xilina, pentru atenuarea durerilor de injectare – acelasi anestezic utilizat si in stomatologie.

Cum functioneaza. Acidul hialuronic este utilizat de catre medici pentru efectul de conturare si adaugare de volum in cazul buzelor sau pentru umplerea ridurilor. Ele se pot insa utiliza si pentru umplerea buzelor sau a ridurilor fruntii, si uneori pot fi utilizate si pentru umplerea spatiului de sub ochi pentru a completa pierderea grasimii de sub ochi, in cazul persoanelor cu cearcane - aceasta ultima indicatie fiind recomandabil sa se efectueze doar de catre chirurgii plasticienti.
Pentru ce se utilizeaza. Fillerele cu acid hialuronic sunt aprobate pentru ridurile si santurile adanci, precum cele nazolabiale sau nazogeniene (dintre nas si gura, respectiv dintre nas si obraz).

Potentiale „capcane”. Edemele si vanataile pot aparea ca si efecte secundare, de obicei durand mai putin de o luna de la injectare. Injectarea de acid hialuronic poate cauza umflaturi daca se administreaza gresit. In cazul in care efectul estetic nu este satisfacator pentru pacient, acesta poate cere injectarea ulterioara a unei enzime care dizolva fillerul initial, pentru anularea efectului acestuia.

Cat dureaza efectul. Fillerele cu acid hialuronic dureaza un interval de timp variabil, intre un an si optisprezece luni. O mica parte din filler se poate dispersa in timp, astfel incat dupa sase luni este necesar sa se administreze o cantitate noua de filler, dar aceasta cantitate este mai mica decat cea initiala.

Pretul. Intre cateva sute si o mie de dolari.

Colagenul

Sus

Odata cu aparitia fillerelor, injectarea de colagen a scazut ca si amploare in ultimii ani. Inainte colagenul era de origine bovina si umana recombinata, acum este de origine suina. Acest tip de colagen este mult mai putin alergizant, nu necesita testare alergologica si este mai bine tolerata de catre piele, semanand mai mult cu colagenul uman.
Cum functioneaza. Colagenul reprezinta peste 80% din partea profunda a dermului. Dar fibrele de colagen se distrug in timp, ducand astfel la aparitia ridurilor. Injectiile cu colagen umplu volumul pierdut de colagen imitand structura pielii si netezind ridurile. Pentru ce se utilizeaza. Produsele pe baza de colagen suin pot umple nu numai ridurile fine, cum facea colagenul mai vechi, ci chiar si ridurile profunde. Avantajul colagenului comparativ cu fillerele este ca primul are o structura mai apropiata de cea normala comparativ cu fillerele, si ca vanataile si edemele ce succed injectarea sunt mai reduse ca intensitate.

Potentiale „capcane”. Aparitia de umflaturi poate fi o reactie adversa, dar colagenul poate fi masat pentru uniformizare sau dizolvat cu ajutorul unei enzime speciale numita colagenaza. Efectele colagenului nu dureaza foarte mult, dar este ideal pentru ocazii speciale intrucat efectele se vad rapid.
Cat dureaza efectul. Dureaza aproximativ sase luni; produsele vechi erau eficiente pentru aproximativ trei luni.

Pretul. Cateva sute de dolari.

Fillerele sintetice

Sus

Exista fillere sintetice disponibiole sub mai multe denumiri comerciale (precum Radiesse si Sculptra).
Cum functioneaza. Aceste fillere stimuleaza organismul sa produca in timp propriul colagen. Rasiesse, un produs ce contine microsfere cu calciu suspendate intr-un gel, are efecte imediate. Sculptra (polimer pe baza de acid lactic) are nevoie de cateva luni pentru un rezultat satisfacator intrucat actiunea lui este strans dependenta de productia de colagen a corpului. Se efectueaza tratamente lunare, pana la obtinerea efectului dorit. Pentru ce se utilizeaza. Se pot utiliza pentru umplerea ridurilor profunde, mai ales a celor din jurul gurii, precum si pentru refacerea aspectului regiunii malare in cazul „obrajilor supti”.

Potentiale „capcane”. Pentru ca rezultatele in cazul utilizarii de Sculptra nu se observa imediat, se obisnuieste sa se administreze mai degraba cat mai putin din acest produs, existand in caz contrar riscul formarii de nodului duri. Acestia se pot forma si in cazul injectarii de Radiesse, mai ales in cazul injectarii superficiale. De aceea se recomanda sa nu se administreze fillere sintetice in zonele cu pielea subtire, precum cea din jurul ochilor.

Cat dureaza efectul. Intre un an si doi ani de zile.

Pretul. De la cateva sute de dolari pana la o mie de dolari.

Siguranta administrarii

Sus

Totusi exista si reactii secundare. Pretutindeni in lume s-au observat reactii adverse la aceste injectari in ultimii ani. Majoritatea acestora se datoreaza utilizarii pentru alte scopuri decat indicatiile admise de prospect. Totusi, sumand, se poate observa ca rata reactiilor adverse este foarte redusa, sub 1 reactie adversa la 11.000 de injectari.

Medicii sustin ca pacientii trebuie avertizati asupra acestor reactii secundare, dar fara a se exagera. Specialistii sustin ca vina pentru cele mai multe efecte adverse apartine persoanelor care injecteaza fara avea o pregatire in domeniu. Medicii recomanda ca injectiile sa fie efectuate doar de catre chirurgi plasticieni sau de catre medici dermatologi. Cu cat medicul are mai multa experienta cu un anumit produs, cu atat efectele sunt mai bune.

Alternativele fara ace si fara intepaturi

Sus

Exista zeci de creme care mimeaza efectele Botox-ului in timp ce alte substante sunt comercializate ca si fillere faciale pentru aplicatii locale, fara injectare. Desi efectele nu se pot compara cu cele ale variantelor injectabile, totusi exista cateva efecte benefice.
Relaxantele musculaturii faciale. Relaxantele musculaturii faciale pentru intinderea pielii si disparitia ridurilor, incluse in creme si unguente, precum acidul gama-amino-butiric (GABA) si argirelina au efecte favorabile in netezirea pielii. Efectul este temporar si cumulatic, apreciaza expertii in domeniu. Niciodata efectul nu va fi egal cu cel al injectarilor de toxina botulinica. Exista in curs de aprobare produse care contin o proteina speciala care se ataseaza de toxina botulinica pentru a o transporta prin piele catre placa neuromusculara, fara a mai fi necesare injectiile. Efectele pot dura intre o luna si trei luni de zile.

Cremele ce actioneaza pe acelasi principiu ca si fillere. Cremele cu fillere cu acid hialuronic nu penetreaza pielea atat cat este necesar pentru o actiune optima, dar reusesc sa lege apa din tesuturi si pot crea aparenta unei pieli mai intinse. Exista si produse ce contin dimeticona, un tip de silicon ce literalmente acopera ridurile, precum primerul de machiaj. Pretul acestora ajunge la cateva zeci de dolari.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate