Preparatele injectabile cu botox
Generalitati
SusBotoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A.
Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism.
Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va intoxica ci va actiona ca un relaxant muscular cu efecte care ar putea dura mai multe luni.
Exista doua forme medicale ale toxinei botulinice: botox si botox cosmetic.
Botoxul este utilizat pentru a trata anumite probleme medicale iar botoxul cosmetic este folosit pentru a estompa ridurile faciale.
Cuprins articol
Rolul botoxului
SusPreparatele injectabile cu botox blocheaza anumite semnale de la nervi - majoritatea semnalelor care determina contractarea muschilor.
Acest lucru duce la o paralizie musculara specifica, ce poate avea efecte terapeutice sau cosmetice, in cazul in care muschii sunt incordati in mod cronic sau spastici.
Specialistii recomanda botoxul in urmatoarele afectiuni:
- dureri de gat si pozitie anormala a capului asociata cu spasme musculare severe ale gatului (distonie cervicala)
- ochi lenes (strabism)
- spasme ale pleoapelor (blefarospasm)
- rigiditate musculara a muschilor din zona cotului, incheieturii mainii si degetului, din cauza incordarii musculare accentuate in partea superioara a bratelor.
- transpiratie excesiva la subrat (hiperhidroza) - situatie in care botoxul diminueaza actiunea glandelor sudoripare
- migrene cronice - afectiune in care durerile de cap dureaza mai mult de 14 zile pe luna.
Medicii folosesc uneori botox pentru a trata alte conditii cum ar fi durerile de spate, disfunctiile vezicii urinare, problemele planseului pelvin, etc.
Pentru a se dovedi eficacitatea botoxului in aceste conditii sau pentru terapia standard sunt necesare mai multe studii.
Cum actioneaza preparatele cu botox pentru ameliorarea ridurilor?
SusPreparatele injectabile cu botox pot fi folosite pentru a slabi sau paraliza o parte din muschii faciali care intind pielea si cauzeaza ridurile si ii permit pielii sa devina neteda.
Dupa aproximativ 2-7 zile de injectii, ridurile si liniile fine cauzate de expresiile faciale incep sa dispara.
Deoarece terapia cu botox are obiective specifice, capacitatea de a forma expresii faciale nu ar trebui sa fie afectata.
Cat dureaza efectul?
SusImunatatirea aspectului ridurilor de obicei dureaza intre 3-6 luni si sunt necesare injectii repetate pentru ca efectul sa se mentina.
Daca terapia va fi continua, efectele vor dura si mai mult timp.
Un numar mic de persoane dezvolta anticorpi care neutralizeaza botoxul, dupa tratamente repetate, fapt ce scade eficienta terapiei.
Sunt sigure preparatele cu botox?
SusPreparatele injectabile cu botox sunt relativ sigure atunci cand sunt administrate de catre un medic, specializat in utilizarea acestora.
Ca si in cazul altor tratamente, exista unele reactii adverse asociate cu utilizarea botoxului, dar cele mai multe dintre acestea sunt minore si temporare.
Durerea, sensibilitatea si vanataile pot fi asociate cu injectarea botoxului. Greata si un sindrom asemanator cu gripa au fost mai rar semnalizate.
Preparatele injectabile cu botox nu ar trebui utilizate de femeile insarcinate sau care alapteaza.
Este important de stiut ca toate procedurile medicale implica beneficii dar si riscuri, astfel ca este recomandat sa se discute cu medicul inainte de administrare.
Pregatirea inainte de injectiile cu botox
SusInainte de a va programa la injectiile cu botox pacientul va avea o discutie cu medicul legat de factorii care ar putea contribui la actiunea pozitiva a botoxului asupra unor probleme de sanatate sau estetice.
Aceasta intalnire include:
- Istoric medical si examen fizic - Medicul va pune pacientului intrebari cu privire la conditiile prezente in istoricul sau medical si va efectua un examen fizic.
- Informatii despre medicamentele utilizate - Medicul va dori sa stie detalii legate de utilizarea anumitor medicamente, deoarece este posibil sa fie nevoie sa se foloseasca anumite substante medicamentoase inainte de procedura cu botox.
Medicul trebuie informat daca exista un istoric de accident vascular cerebral, atac de cord, angina pectorala sau atacuri ischemice tranzitorii.
De asemenea, medicul va fi informat daca ati mai utilizat anterior preparate cu botox, daca ati urmat tratament cu antibiotice injectabile, daca ati folosit relaxante musculare, antialergice sau medicamente pentru tratarea racelilor ori medicamente pentru tratarea tulburarilor de somn.
- O discutie legata de asteptarile pacientului - Este important ca medicul sa cunoasca motivatiile si asteptarile pacientului.
Riscuri
SusInjectiile cu botox sunt relativ sigure atunci cand sunt efectuate de catre un medic cu experienta.
Efectele secundare si complicatiile pot insa sa apara in orice circumstanta. Reactiile adverse care ar trebui semnalizate medicului, (mai ales daca acestea nu dispar) sunt:
- durere si echimoze la locul injectiei
- roseata
- mancarime
- durere de cap
- greata
- slabiciune musculara temporara
- cresterea cantitatii de transpiratie.
Desi este putin probabil, exista totusi posibilitatea ca efectul toxinei botulinice sa se raspandeasca si in alte parti ale corpului si sa provoace simptome asemanatoare botulismului.
Se va contacta urgent medicul daca se vor observa oricare dintre urmatoarele efecte secundare sau daca acestea persista dupa utilizarea prepatelor injectabile cu botox:
- slabiciune musculara la nivelul intregului corp
- tulburari de vedere
- probleme de vorbire sau inghitire
- probleme de respiratie
- pierderea controlului vezicii urinare
Alte reactii adverse grave dar mai putin frecvente care ar putea fi urmarite sunt:
- reactii alergice
- dureri oculare, sangerari sau vanatai in jurul ochilor
- vezicule, descuamarea pielii sau eruptii cutanate severe
- dureri in piept, dificultati de respiratie sau ritm cardiac neregulat
- simptome asemanatoare gripei
- dureri de gat sau ale fetei
- convulsii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
- Dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare
- Cum sa scapati de pungile de sub ochi
- Fisura anala
- Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii
- Botoxul
- Beneficiile botoxului in Sindromul Raynaud
- Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta s ...
- Liftingul gatului
- Solutii pentru o piele neteda