Peelingul chimic
Generalitati
SusPeelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului, deoarece actioneaza cu precadere la nivelul epidermei (stratul superficial al pielii), insa exista si metode mai agresive prin care se poate modifica chiar si structura proteinelor din piele.
Peelingurile (cunoscute si sub termenul de gomaj) pot fi incadrate in 2 categorii, in functie de actiune: mecanice si chimice.
Peelingul mecanic foloseste actiunea exfolianta a granulelor si particulelor abrazive continute in diverse creme sau masti naturale, care prin masaj usor si superficial indeparteaza celulele moarte de la nivelul epidermei.
Peelingul chimic insa, are la baza aplicarea pe piele a unei solutii chimice lichide sau avand o consistenta asemanatoare unei creme. Dupa aplicare solutiei, se lasa un timp pentru a patrunde in piele. Ulterior, in 1 pana la 4 zile, in functie de capacitatea de penetrare a structurilor pielii (aceasta este proprie fiecarei creme), epidermul incepe procesul de exfoliere.
Scopul acestei proceduri este de a distruge si indeparta, intr-o maniera controlata si sub supravegherea specialistilor, partile degradate ale tegumentului, pentru a permite accelerarea procesului de regenerare al pielii. Substantele chimice folosite fac parte din categoria celor exfoliante. De asemenea, substantele chimice folosite in cadrul peelingului chimic difera intre ele in functie de profunzimea efectiva a actiunii, precum si in functie de natura chimica a solutiei pe care o au la baza.
Printre factorii care influenteaza capacitatea de penetrare a tesutului de catre substantele chimice se numara: gradul de aciditate al agentului de gomaj, numarul de straturi aplicate, precum si timpul acordat actiunii, inainte ca acidul sa fie neutralizat. Insa trebuie avut in vedere faptul ca un tratament profund asociaza riscuri pe care pacientul trebuie sa le cunoasca, este mai dureros, iar perioada de recuperare si vindecare este mai lunga.
Cuprins articol
Tipuri de peeling chimic
SusExista trei tipuri majore de gomaj:
Peelingul superficial - reprezinta cea mai usoara forma de peeling si are avantajul de a putea fi realizat pentru toate tipurile de ten. Aceasta metoda utilizeaza un acid slab (diluat, de cele mai multe ori acesta fiind acidul glicolic). In unele cazuri selectionate se poate folosi si gheata uscata (dioxid de carbon solid).
Peelingul moderat sau mediu - substantele folosite in cadrul acestui tip au proprietatea de a patrunde mai profund in piele decat cele folosite in peelingul superficial si determina aparitia unor arsuri de gradul II. Substantele frecvent implicate sunt acidul tricloracetic sau exista varianta in care pacientul urmeaza un peeling superficial efectuat cu alti agenti mai blanzi, si apoi se aplica acidul tricloracetic.
Peelingul profund - determina si el aparitia unei arsuri de gradul II, insa difera substantele care sunt folosite, in acest caz preferandu-se aplicarea solutiei pe baza de fenoli. Acest tip de gomaj prezinta o serie de contraindicatii, cum ar fi: piele inchisa la culoare (datorita efectului de hipopigmentare pe care il au substantele folosite). Acest efect se manifesta chiar si in cazul tegumentelor deschise la culoare (si reprezinta o reactie adversa importanta ce trebuie adusa la cunostinta pacientului anterior aplicarii tratamentului). Peelingul profund este un tratament ce trebuie aplicat o singura data si cu maxima prudenta datorita reactiilor adverse pe care le are (aparitia de pete ce nu vor mai disparea). Aceasta metoda este rezervata doar persoanelor cu probleme dermatologice grave si trebuie efectuata doar de catre un medic dermatolog.
Pregatirea
SusMedicul dermatolog este cel avizat in a recomanda pacientului ce tip de peeling i se potriveste, precum si care este solutia cea mai indicata pentru a fi folosita in cazul fiecaruia, tinand cont de tipul tenului care va fi tratat, de zona ce trebuie reparata, de rezultatul asteptat si de riscurile pe care pacientul este dispus sa si le asume. Pentru a ajuta pacientul sa se hotarasca si pentru a-l ajuta sa inteleaga ce presupune peelingul si care va fi rezultatul acestui procedeu, medicul poate realiza un spot test care consta in aplicarea tratamentului pe o arie restransa si cat mai putin vizibila din tegumentul interesat. Acest spot test se recomanda in special persoanelor cu pielea inchisa la culoare.
Pacientul trebuie sa inceapa sa se pregateasca pentru aceasta procedura dermato-cosmetica cu aproximativ 3-4 saptamani inainte, prin aplicarea unui tratament special si preferential tenului, axat pe curatare si hidratare (spalare de 2 ori pe zi si aplicarea unei creme speciale dupa fiecare curatare). De asemenea, pe langa crema hidratanta se recomanda folosirea zilnica, indiferent de anotimp, a unei creme cu factor de protectie solara. Exista cazuri in care, pentru accelerarea vindecarii, se recomanda utilizarea zilnica a unei creme sau a unui unguent pe baza de tretinoina (vitamina A- retinol), o substanta cu indicatii in tratamentul acneei. Scopul acestui adevarat regim pentru ten este acela de a facilita exfolierea cat mai completa a straturilor, de a favoriza vindecarea dupa gomaj si de asemenea, poate reduce riscul de aparitie al infectiilor post-tratament, precum si a altor complicatii, in special aparitia unor pete colorate sau a altor modificari de pigmentare la nivelul zonei pe care se aplica gomajul. Exista situatii, cum ar fi peelingul de intensitate moderata sau cel profund, in care, preventiv, se poate administra si un antiviral, de obicei acyclovir.
Tehnica
SusPeelingul superficial - Anterior peelingului se curata bine pielea. Apoi, pe o piele perfect curata se aplica substanta chimica (de obicei este sub forma lichida sau pastoasa). Aplicarea trebuie sa fie uniforma si se realizeaza cu o pensula speciala sau cu un aplicator din bumbac. Substanta se lasa cateva minute sa actioneze - timpul fiind stabilit in functie de natura chimica a produsului utilizat. Dupa ce a trecut timpul, reactia chimica poate fi oprita prin neutralizarea acidului cu apa sau alcool. Apoi pielea se sterge prin tamponare usoara cu un prosop din bumbac sau un material fin. Pacientul poate resimti o usoara senzatie neplacuta de arsura cat timp se mentine produsul de gomaj pe piele, aceasta putand fi ameliorata cu ajutorul unui evantai.
Peelingul mediu - Tehnica folosita in realizarea unui peeling mediu este in multe privinte asemantoare cu cea a unui peeling superficial, diferenta majora constand in timpul de contact al solutiei cu pielea, care in acest caz este mai crescut. Peelingurile medii pot fi mai dureroase deoarece substantele actioneaza mai agresiv si mai profund asupra tegumentului. In vederea diminuarii senzatiei dureroase se pot administra analgezice sau chiar sedative orale (acestea avand si actiune anxiolitica si de relaxare a pacientului in timpul procedurii). Pentru a calma senzatia de arsura a pielii (care este o reactie adversa neplacuta, dar relativ frecventa) se pot aplica comprese reci pe suprafata respectiva. Intregul proces dureaza aproximativ 40 de minute, iar la finalul sau pacientul nu mai simte durerea deloc.
Peelingul profund - Dintre cele 3 tipuri de peeling existente la ora actuala, cel profund este cel mai dureros si mai consumator de timp. De asemenea, in cadrul gomajului superficial, tehnicile pe baza de fenoli sunt chiar mai complicate si implica mai multe riscuri decat restul.
Pacientul poate primi un analgezic sau un sedativ oral la inceputul interventiei. Administrarea se face injectabil, de obicei intravenos. Sunt situatii in care este indicata realizarea unei anestezii generale. O alta masura necesara in timpul peelingului profund este conectarea pacientului la un monitor pentru urmarirea in permanenta a functiilor vitale, precum si prinderea unei linii venoase pe care vor fi administrate solutii saline in perfuzie tot timpul procedurii. Perfuzarea pacientului este necesara datorita toxicitatii sistemice marcate a fenolilor, acest fapt fiind evident mai ales la doze mari, cand absorbtia toxicului in organism este importanta. Administrarea solutiilor perfuzabile nu este indicata daca peelingul intereseaza doar o zona restransa!
Dupa o curatare temeinica a zonei tegumentare, se va aplica substanta chimica, apoi va fi lasata un timp in contact cu pielea, pentru a actiona. Peelingul nu se face pe toata zona in acelasi timp, ci treptat. Astfel, dupa ce o parte din pielea afectata este tratata, se trece la o alta zona, insa doar dupa o pauza de 15 minute (altfel acumularea sistemica a fenolilor depaseste capacitatea de metabolizare a organismului iar efectele adverse se vor instala foarte repede).
Zona deja tratata poate fi unsa cu o crema speciala in vederea corectarii altor probleme dermatologice coexistente. Aceste creme se curata prin spalare cu apa din abundenta dupa 24 de ore, iar apoi se pot reaplica, daca este necesar, sau daca efectul intentionat intarzie sa apara.
Durata unei sedinte de peeling profund depinde in functie de intinderea zonei tratate si poate tine intre 60- 90 de minute.
Postoperator
SusPerioada de recuperare post-operatorie depinde foarte mult de tipul de peeling realizat, de materialele folosite, precum si de particularitatile fiecarui organism in parte. Totusi, indiferent de aceste variabile, procesul de vindecare este promovat post-operator de ingrijirea corespunzatoare a pielii (prin curatare si hidratare optima), aceasta asigurand de asemenea si persistenta in timp a rezultatelor, previne dezvoltarea infectiilor si scade riscul de aparitie a modificarilor pigmentare in zonele tratate, ca rezultat al expunerii directe la soare.
Ingrijirea post-operatorie a pielii este asemanatoare in multe privinte cu cea pre-operatorie si presupune:
- curatarea temeinica a tenului cu apa sau cu o solutie speciala de curatare indicata de medicul curant;
- schimbarea pansamentului si reaplicarea periodica de diferite unguente (in cazul peelingului profund) ca actiuni de rutina in cadrul toaletei generale a plagii;
- hidratare zilnica a pielii;
- evitarea expunerii directe la razele soarelui si folosirea, indiferent de sezon a unei creme cu factor de protectie solara 40. Dupa ce procesul de exfoliere a incetat, pacientul trebuie sa foloseasca astfel de creme zilnic, altfel se expune riscului de aparitie a petelor pigmentare care nu mai dispar (pielea regenerata in urma unui asemenea tratament fiind foarte sensibila la actiunea nociva a radiatiilor solare). Unii medici pot recomanda folosirea cremelor pe baza de tretinoina (care se aplica seara, inainte de culcare), de obicei timp 2-3 saptamani dupa gomaj.
Peelingul superficial - Acest tip de peeling se poate realiza ambulator, nu necesita anestezie sau administrare de sedative, iar disconfortul resimtit de pacient este minim. Pacientul isi poate relua activitatea imediat. Pielea se vindeca rapid in urma unui peeling superficial, insa pentru o perioada scurta de timp poate avea o nuanta roz-rosie. Aceasta diferenta de culoare poate fi estompata cu machiaj pana dispare de la sine.
Peeling mediu - Procedeul se realizeaza cu pacientul in ambulator, insa inainte de reluarea activitatii normale acestuia ii este recomandat sa stea cateva zile acasa, in vederea recuperarii. Un astfel de peeling este o procedura ce cauzeaza o arsura de gradul II la nivelul pielii iar perioada de recuperare variaza in functie de potentialul regenerator al pielii, intre 5-7 zile (in acest timp o metoda eficienta de mascare a zonei eritematoase este folosirea fondului de ten cu putere medie de acoperire). Post interventie pacientul nu resimte dureri sau disconfort major, insa poate ocazional sa apara un discret edem perilezional, in special daca este vorba de aria din jurul ochilor (unde pielea este mult mai sensibila). Pielea isi va modifica nuanta si din rosie va deveni maronie in cateva zile (in general 2-3), iar apoi va incepe sa se exfolieze, procesul in sine durand alte cateva zile.
Peelingul profund - Un peeling profund determina aparitia unei arsuri de gradul II la nivelul pielii, asemanator peelingului de intensitate medie, insa, spre deosebire de el, acest tip de gomaj necesita pentru regenerare in jur de 10-14 zile. Eritemul tegumentar se mentine aproximativ 3 saptamani, atingand un maxim de 2 luni in cazul unor pacienti. Majoritatea pacientilor necesita o perioada recuperatorie de 2 saptamani, timp pe care il petrec acasa, insa vindecarea completa dureaza cateva luni.
Tratamentul si masurile speciale de ingrijire post-peeling implica:
- administrarea de analgezice si antiinflamatorii (pentru a diminua durerea ce apare dupa gomaj. Administrarea AINS impune si folosirea unui protector gastric (de tipul ranitidina sau omeprazol). Daca inflamatia este mai severa se poate recurge la administrarea de corticosteroizi (doar daca medicul considera necesar si numai sub atenta monitorizare a tratamentului, deoarece corticosteroizii au efecte adverse importante);
- exercitii de mobilizare a capului pentru a reduce edemul periorbital (daca acesta este de intensitate moderata poate fi combatut prin fizioterapie);
- administrarea preventiva de antivirale si chiar antibiotice atunci cand exista riscul de aparitie al unei infectii;
- ingrijirea corespunzatoare a zonei supuse tratamentului, prin toaleta locala zilnica - aceasta poate accelera procesul de vindecare si previne dezvoltarea infectiilor locale. Pacientul este sfatuit sa se spele de cateva ori pe zi pentru a facilita exfolierea, dar sa evite folosirea de sapunuri comerciale care pot deshidrata excesiv tenul si sa se prezinte frecvent la medic pentru a verifica modul in care evolueaza vindecarea.
Scopurile gomajului
SusPeelingul superficial se face in scopul de a imbunatati aspectul pielii de orice tip care poate fi afectata de modificari pigmentare, cicatrici, acnee, arsuri solare sau riduri fine. Poate fi efectuat la nivelul fetei dar nu numai. Peelingul superficial poate fi folosit si ca o etapa premergatoare peelingului profund, facand parte din procedeele de pregatire a pielii pentru exfoliere.
Peelingul mediu este util in tratarea ridurilor de intensitate moderata, a arsurilor solare mai intense si a petelor aparute in cadrul procesului de imbatranire, sau chiar a unor leziuni precanceroase tegumentare (cauzate de obicei de expunerea excesiva la soare). Peelingul mediu este de obicei o procedura ce se limiteaza la fata.
Peelingul profund este un tratament ce se poate realiza in cazul ridurilor profunde, a modificarilor pigmentare severe sau leziunilor si excrescentelor localizate la nivelul fetei. De asemenea, gomajul profund nu se face in cazul tenului inchis la culoare, datorita riscului de inducere a depigmentarii.
Peelingul chimic se face uneori in combinatie cu dermabraziunea sau cu tratamentul laser pentru a asigura un efect de mai lunga durata. Se recomanda realizarea acestui tip de peeling in timpul iernii, cand radiatiile solare nu au aceeasi intensitate ca vara.
Contraindicatii
SusContraindicatiile peelingului moderat (mediu) si profund, dar care nu se aplica si gomajului superficial, sunt:
- utilizarea recenta de izotretinoina (substanta cu actiune locala folosita in tratamentul acneei);
- interventii chirurgicale faciale recente sau orice expunere a fetei la radiatii (de exemplu, efectuarea de radiografii de craniu) datorita faptului ca interfera cu procesul de vindecare si regenerare a pielii;
- herpes activ in zona care urmeaza a fi tratata;
- status imun deprimat care intarzie vindecarea si creste riscul de aparitie al infectiilor si interfera cu procesul normal de melanogeneza;
- alergii la diferite medicamente.
Eficacitate
SusRezultatele obtinute in urma gomajului depind in mare parte de zona pe care se realizeaza aceasta procedura.
Peelingul superficial reduce, insa nu elimina efectele arsurilor solare sau semnele imbatranirii. Latenta de aparitie a rezultatelor prezinta o variabilitate individuala, iar cand apar, de obicei sunt minime. Pentru obtinerea efectului dorit sunt necesare mai multe sedinte.
Peelingul mediu este foarte eficient in a inlatura diferentele de pigmentare ce apar cu varsta sau datorita expunerii neprotejate la soare, precum si in reducerea ridurilor fine. In aceste cazuri reinterventia este necesara la aproximativ 3-6 luni, pentru a se obtine un efect evident.
Peelingul profund se efectueaza intr-o singura sedinta, iar rezultatele sunt spectaculoase, mai ales in cazul tratamentului ridurilor. Datorita fenolilor folositi si riscurilor pe care acestia le implica, peelingul profund se realizeaza o singura data.
Rezultatele peelingului, in general, sunt influentate de o multitudine de factori, cum ar fi: tipul si particularitatile pielii, ingrijirea anterioara a tenului precum si cea care se va aplica post-tratament, stilul de viata si factorii de risc asociati (fumat, stres, consum de alcool) precum si experienta si competenta medicului.
Exista persoane cu ten mai compliant, care raspund mult mai bine la tratament comparativ cu altele. De asemenea, rezultatele sunt mult mai bune si dureaza mai mult in cazul pacientilor cu pielea mai deschisa la culoare si care se protejeaza corect impotriva radiatiilor solare, prin limitarea timpului petrecut la soare, precum si prin aplicarea unei creme cu factor de protectie solara (comparativ cu pacientii cu piele inchisa care contiua expunerea excesiva la soare). Inainte de a decide efectuare unui peeling chimic, pacientul este sfatuit sa se consulte atent cu medicul, pentru ca acesta sa ii expuna clar riscurile si beneficiile unei astfel de interventii.
Dupa un peeling chimic pielea poate sa revina la aspectul initial prin continuarea procesului de ridare, gomajul interferand doar cu rezultatul acestui proces (prezenta vizibila a ridurilor), dar nu si cu mecanismele degenerative ce determina aparitia acestora. Gomajul nu determina nici regresia unor procese legate de melanogeneza patologica ce apar la nivelul dermului. Trebuie retinut, deci, ca peelingul chimic nu este o solutie permanenta.
Riscuri
SusSpecialistii considera ca un peeling, cu cat este efectuat mai in profunzimea tenului, cu atat implica mai multe riscuri si posibile complicatii.
Efectele adverse ale unui peeling chimic pot fi:
- aparitia eritemului: este o reactie adversa frecvent intalnita la numerosi pacienti; gravitatea (in sensul intensitatii) difera in functie de substantele folosite (si implicit de felul peelingului ales) si de tipul pielii. Durata lui poate varia, de la cateva saptamani pana la cateva luni;
- modificari ale procesului de melanogeneza cu tulburari de pigmentare constand in hipo sau hiperpigmentarea zonelor tratate, comparativ cu zonele din jur;
- formarea crustelor;
- reactii alergice la substantele folosite;
- infectii (risc mai mare il au cei care au in antecedente eruptii herpetiforme);
- modificarea sensibilitatii la soare.
Atentionari speciale referitoare la peelingul profund
Datorita faptului ca peelingul profund utilizeaza substante pe baza de fenoli, riscurile asociate acestei proceduri sunt mai mari, printre complicatiile posibile fiind si cele boli cardiovasculare, boli hepatice, boli renale.
De retinut!
SusPeelingul chimic are ca principal scop inlaturarea straturilor de la suprafata pielii prin realizarea unei leziuni de natura chimica. Pacientul trebuie informat in legatura cu detaliile ce tin de efectuarea in sine a procedurii, precum si in legatura cu aspectul pielii sale, imediat dupa operatie ca si in cursul procesului de vindecare. De asemenea pacientul trebuie sa fie instruit ce creme este recomandat sa foloseasca pe zona tratata, care sunt cremele potrivite pentru restul fetei si care sunt cele mai bune modalitati de uniformizare a aspectului pielii post-peeling. Specialistii recomanda pacientilor sa aiba pretentii realiste, care pot fi satisfacute de procedeul de peeling ales si sa aiba rabdare pentru ca si in cele mai optimiste cazuri, rezultatele pot sa apara la cateva saptamani sau luni dupa efectuarea tratamentului.
Protectia solara
In timpul perioadei de recuperare (post-peeling), imediat dupa interventie, inainte ca pielea sa fie complet exfoliata este recomandata evitarea expunerii la soare. Dupa ce perioada de recuperare timpurie a trecut, pacientul este sfatuit sa foloseasca creme cu factori de protectie solara (timp de minim 4 saptamani, SPF 40) si sa evite contactul cu razele soarelui cat mai mult timp posibil, deoarece straturile regenerate sunt foarte sensibile la actiunea nociva a soarelui.
Alte optiuni de exfoliere
SusPeelingul chimic, dermabraziunea sau laserul sunt cele mai frecvent folosite tehnici in scopul imbunatatirii texturii si aspectului pielii. In ciuda faptului ca aceste tehnici au principii si utilizeaza metode diferite, rezultatul este acelasi: distrug si indeparteaza straturile superficiale si permit regenerarea pielii. Diferentele legate de eficacitatea lor sunt minime. De exemplu, laserul poate avea rezultate mai precise comparativ cu peelingul chimic sau dermabraziunea. Alegerea uneia sau alteia depinde insa de zona ce trebuie tratata, de tipul tenului si chiar de optiunea personala a pacientului. Pentru un rezultat cat mai bun se poate folosi o combinatie a acestor 3 metode (desigur, si in functie de experienta medicului).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Microdermabraziunea
- Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
- Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor
- Dermabraziunea
- Proceduri cosmetice: liftingul facial
- Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite
- Frumusetea: intrebari si raspunsuri
- Vergeturile
- Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului