Epilarea inghinala cu ceara, asociata cu cresterea riscului de boli cu transmitere sexuala
Stire medicala
Epilarea inghinala cu ceara a fost asociata cu cresterea riscului de boli cu transmitere sexuala, dupa ce un studiu publicat recent in Jama Dermatology a descoperit ca microtraumele provocate in piele de indepartarea firelor de par ar permite patrunderea virusurilor si bacteriilor in organism.
Epilarea inghinala cu ceara este o practica folosita de milioane de femei din toata lumea, insa specialistii sustin ca aceasta masura cosmetica pune in pericol sanatatea acestora.
Femeile care se epileaza in zona inghinala cu ceara sunt mai predispuse la contractarea unei infectii cu transmitere sexuala comparativ cu cele care nu se epileaza deloc sau isi indeparteaza parul nedorit cu lama.
Cercetatorii care au derulat studiul sunt de parere ca infectarea se face in doua moduri.
Pe de-o parte, traumele provocate pielii in urma indepartarii parului cu ceara cauzeaza un deficit in bariera mucocutanata - membrana pielii - permitand mai usor virusurilor si bacteriilor sa patrunda in organism.
Pe de alta parte, autorii studiului au ajuns la concluzia ca femeile care au acte sexuale neprotejate cu mai multi parteneri si foarte active sexual recurg mai des la indepartarea parului din zona pubiana, acestea fiind categorii de persoane mai predispuse la contractarea BTS-urilor.
Articole recomandate
- Comportamentul sexual deviant
- Boli ale aparatului genital masculin - generalitati
- Probleme de dinamica sexuala la adolescenti
- Ce dezvaluie viata sexuala a unui barbat despre starea sa de sanatate
- Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Disfunctia sexuala la femei
- Bolile autoimune
- Moduri de transmitere a papiloamelor cutanate (negii)