Dermabraziunea
Generalitati
SusDermabraziunea este o procedura dermatocosmetica cu rol de imbunatatire a aspectului pielii, care utilizeaza un dispozitiv de rotatie rapida pentru indepartarea straturilor exterioare ale pielii.
Dupa dermabraziune, pielea regenerata va fi mai neteda si va parea intinerita. Aceasta este o procedura tot mai des realizata in ultima perioada.
Aflati mai jos cand este recomandata dermabraziunea, ce masuri trebuie sa luati, daca sunteti un candidat potrivit pentru aceasta tehnica si ce riscuri implica.
Cuprins articol
Cand este recomandata dermabraziunea
SusDermabraziunea ajuta la diminuarea liniilor profunde localizate desupra buzei, a ridurilor faciale fine, cicatricilor mai putin evidente de la nivelul fetei (rezultate in urma acneei sau varicelei), indepartarea tatuajelor, pigmentarii, efectelor negative ale soarelui, petelor care apar ca urmare a inaintarii in varsta, dar si pentru zone deformate ale pielii.
Printre situatiile in care dermabraziunea nu este eficienta se numara defectele congenitale ale pielii, diverse tipuri de alunite sau semne pigmentate din nastere, cicatrici rezultate in urma arsurilor.
De asemenea, dermabraziunea nu este recomandata in urmatoarele cazuri:
- daca ati utilizat sau utilizati isotretinoin (folosit pentru tratarea acneei) in ultimele 6-12 luni
- daca aveti un istoric de cicatrici anormale (cheloide sau hipertrofice)
- daca suferiti de o infectie activa cu herpes sau aveti alte infectii ale pielii
- daca sunteti prea sensibili la frig
- daca sunteti diagnosticati cu tulburari autoimune sau boli de sange care ar putea ingreuna vindecarea.
Cand poate fi necesar tratamentul medical
SusDermabraziunea poate agrava virusul herpes simplex, cauzand aparitia mai multor vezicule neplacute. In anumite situatii ar putea sa rezulte chiar si cicatrici permanente daca se urmeaza tratament de preventie cu aciclovir, famciclovir sau valaciclovir. Cei care au un istoric de leziuni herpetice pot necesita doze mai mari de medicamente antivirale decat in mod normal.
Celor mai multi dintre pacienti le sunt prescrise antibiotice dupa dermabraziune doar daca va fi prezenta infectia, dupa procedura. Exceptie de la aceasta situatie vor face pacientii imunodeprimati sau cei care au un istoric recent de impetigo, dar si purtatorii de stafilococ auriu care vor lua antibiotic inainte de dermabraziune, pe parcursul procedurii si dupa aceasta.
Medicul poate prescrie, timp de doua-trei saptamani inainte de dermabraziune, tretinoin crema care va fi aplicata in fiecare noapte pe zona tratata. Aceata are rolul de a reduce timpul de regenerare a pielii.
La ce trebuie sa va asteptati inainte de dermabraziune
SusVa fi necesar, la inceput, un consult medical dermatologic. Medicul va dori sa cunoasca istoricul medical complet al pacientului. Asigurati-va ca ii veti spune specialistului daca sunteti predispusi la rani care apar la temperaturi scazute, daca ati mai suportat proceduri cosmetice in trecut, daca pielea dvs. se cicatrizeaza usor sau daca aveti cicatrici cheloide sau daca ati utilizat isotretinoin. Toate acestea pot influenta rezultatele dermabraziunii.
Dupa consult si examenul fizic care va include evaluarea cu atentie a pileii, medicul va va spune daca dermabraziunea este recomandata si potrivita in cazul dvs. In cazul in care raspunsul este unul pozitiv, veti primi instructiuni care vor include un plan de ingrijire al pielii pe care ar trebui sa il urmati timp de 6 saptamani, inainte de procedura. Probabil ca inainte cu 2 zile de procedura vi se va recomanda sa utilizati un medicament antiviral si antibiotic in ziua dinainte de dermabraziune.
La ce sa va asteptati in timpul dermabraziunii
SusDermabraziunea este efectuata intr-o clinica sau la cabinetul unui medic. Inainte de procedura, pielea va fi curatata si anesteziata. In timpul procedurii se poate face atat anestezie locala, cat si totala, in functie de gradul de complexitate al tratamentului. Pot fi necesare si sedative pentru a induce relaxarea inainte si dupa interventia chirurgicala.
Pentru protectia urechilor, nasului si ochilor, acestea vor fi acoperite cu o crema si apoi cu tifon. La marginea suprafetei tratate se poate face un peeling chimic pentru a nu fi vizibila delimitarea zonei supusa dermabraziunii.
Pentru a efectua dermabraziunea, medicul dermatolog va misca dispozitivul portabil pe piele, cu diverse miscari. Acesta va indeparta stratul superficial al pielii. Daca procedura implica pielea de la nivelul intregii fete, va dura aproximativ 2 ore. Pentru tratarea buzei superioare, de exemplu, timpul alocat dermabraziunii nu ar trebui sa depaseasca 30 de minute. Dupa ce pielea a fost tratata, se vor pune comprese pentru controlarea sangerarii, iar zona va fi acoperita.
La ce sa va asteptati dupa dermabraziune
SusPielea tratata va fi sensibila, inflamata si dureroasa si ati putea fi ametiti. Vi se vor oferi instructiuni pentru ingrijire la domiciliu, care va include modul in care trebuie sa va schimbati pansamentele si sa va ingrijiti pielea. Ingrijirea la domiciliu este foarte importanta pentru prevenirea efectelor secundare si pentru a se obtine cele mai bune rezultate posibile. Ingrijirea la domiciliu implica schimbarea pansamentelor la fiecare 2-4 zile.
Operatiunea va fi urmata de aplicarea de ungunente pana cand pielea se va regenera, de obicei, dupa 10 zile. Odata ce va aparea noua piele, trebuie sa va hidratati in mod regulati si sa evitati expunerea la soare. Pentru a se evita aparitia efectelor secundare, cum ar fi decolorarea pielii, ar trebui sa nu va expuneti la soare nici in urmatoarele 3-6 luni.
Daca aveti intrebari, nu ezitati sa-i cereti medicului detalii. In urmatoarele 5-7 zile va veti afla in perioada de recuperare. Daca dermabraziunea a fost destul de profunda, trebuie sa consultati medicul in zilele urmatoare pentru monitorizarea progresului. In restul situatiilor aveti nevoie de cel putin 1-2 vizite de control si evaluare in timpul primei saptamani.
Dupa 10 zile ar trebui ca pielea sa se regenereze si sa continue sa intinereasca in urmatoarele luni. Pe parcursul acestei perioade se poate observa local o usoara roseata si e posibil sa apara umflaturi.
Riscuri
SusPrintre reactiile adverse, temporare, ale dermabraziunii se numara
- cicatricile
- roseata (de obicei dispare in termen de 6-12 saptamani)
- umflarea
- milia, un tip de acnee cu pustule de mici dimensiuni (care poate fi tratata cu succes cu tretinoin si antibiotice)
- hiperpigmentarea pielii tratate
- sensibilitate crescuta la lumina soarelui.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.