Dermabraziunea - generalitati
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
Ce este dermabraziunea
SusDermabraziunea este o procedura dermato-cosmetica minim invaziva, utilizata pentru imbunatatirea aspectului pielii. Astazi este folosita pentru tratarea unor afectiuni precum cicatricile secundare tatuajelor, petele de varsta, imperfectiunile pielii datorate acneei si ridurile usoare.
Procedura se efectueaza cu ajutorul unui instrument rotativ de viteza mare, prevazut cu o perie sau rotita abraziva. Acesta are rolul de a indeparta straturile pielii pana la nivelul dermului reticular, fiind urmata de aparitia unui nou strat, imbunatatind astfel neregularitatile prezente pe suprafata pielii, rezultatul fiind un tegument mai catifelat. Astfel, avand in vedere nivelul de penetrabilitate, pot aparea sangerari minime.
Cuprins articol
Procedura
SusDermabraziunea a fost folosita inca de timpuriu, inainte de aparitia laserului, insa aceasta nu trebuie confundata cu microdermabraziunea, care a devenit foarte populara in ultimii ani. Aceasta din urma poate fi realizata si in cabinetele cosmetice, fiind o procedura non-invaziva.
Exista o serie de afectiuni care nu pot fi tratate cu ajutorul dermabraziunii: defectele cutanate congenitale, majoritatea nevilor (alunitelor), semnele din nastere sau cicatricile post-arsuri. Pentru acestea, este necesara excizia chirurgicala sau, in cazul hemangioamelor sau cicatricilor postcombustionale, injectarea diferitelor substante pentru a le imbunatati aspectul.
Procedura: se efectueaza la cabinet; initial, medicul specialist (dermatolog sau chirurg plastician) va aplica un anestezic local pentru a amorti tegumentul, apoi urmeaza dermabraziunea. In functie de suprafata pielii tratata, procedura poate dura de la 15 minute pana la o ora.
Complicatii
SusEfecte adverse frecvente: in general nu exista reactii adverse, dar uneori pot aparea. Poate aparea modificarea temporara neregulata a culorii pielii sau hiperpigmentare cutanata. Hiperpigmentarea apare, de obicei, datorita expunerii la soare in zilele si lunile care urmeaza procedurii.
Complicatii: in anumite cazuri poate aparea infectie, reactivarea unor infectii virale (de ex. Herpes virus), aparitia de cicatrici sau modificari permanente ale culorii pielii.
Recuperare
SusDupa dermabraziune, exista senzatia de arsura la nivelul pielii timp de cateva zile. Medicul poate prescrie sau recomanda medicatie pentru reducerea disconfortului local (antalgice). Vindecarea apare in aproximativ 10 zile.
Noul tegument format este roz la inceput, ulterior capata o culoare normala. In majoritatea cazurilor, roseata incepe sa dispara dupa 6 pana la 8 saptamani. Se pot folosi produse de machiaj imediat dupa vindecarea tegumentului.
In mod obisnuit, majoritatea persoanelor isi pot relua activitatea in 7 pana la 14 zile de la procedura. Pacientii sunt instruiti sa evite expunerea directa sau indirecta la soare timp de 3 pana la 6 luni dupa procedura si sa foloseasca regulat creme fotoprotectoare la iesirea din casa, chiar si iarna.
Rezultate
SusTehnica abraziva folosita in dermabraziune ajuta la regenerarea unui nou strat de piele, determinand imbunatatirea aspectului cutanat. Efectele sunt in general permanente, desi pot aparea riduri noi pe masura ce pielea imbatraneste. Cu toate ca procedura este una foarte eficienta, cu rezultate vizibile rapid, specialistii recomanda, aditional, utilizarea zilnica de produse cu rol de hidratare si, de cateva ori pe saptamana, exfolianti blanzi, pentru a mentine efectul dermabraziunii in timp.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
- Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Peelingul chimic
- Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Tratamente eficiente pentru acnee
- Acneea rozacee
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Microdermabraziunea
- Descuamarea pielii (exfoliere talpi, palme)
- Pregateste-te de toamna!