Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Botoxul

Actualizat la data de: 26 August 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Informatii medicale

Sus
Botoxul

Chirurgii plasticieni folosesc botoxul sau toxina botulinica (denumirea stiintifica) pentru tratarea ridurilor si pliurilor faciale. In prezent botoxul se foloseste pentru ameliorarea ridurilor de pe frunte, labei de gasca si a ridurilor de expresie. Botoxul actioneaza prin paralizia muschilor striati si a muschilor inervati autonom. Astfel, muschiul injectat nu se mai poate contracta, determinand relaxarea acestuia.

Cu toate acestea, botoxul nu este un panaceu universal. Ridurile cauzate de arsurile solare sau de gravitatie, date de scaderea elasticitatii pielii, nu raspund la botox. Botoxul actioneaza doar pe ridurile cauzate de contractia muschilor subiacenti.

Cuprins articol

  1. Informatii medicale
  2. Aplicatii cosmetice
  3. Procedura
  4. Efecte adverse
  5. Rezultate
  6. Citeste pe aceeasi tema

Aplicatii cosmetice

Sus

Alte aplicatii cosmetice ale botoxului:
•ridicarea temporara a sprancenelor (in urma imbatranirii apare ptoza portiunii laterale a sprancenelor)
•ridicarea buzei superioare
•injectarea la nivelul crestei mentoniere
•tratarea asimetriei faciale
•la nivelul santurilor nazo-labiale

Procedura

Sus

Procedura: toxina botulinica este injectata cu un ac fin la nivelul unor muschi specifici. Majoritatea persoanelor prezinta doar un disconfort minor. Procedura dureaza cateva minute si nu necesita anestezie. Cu toate acestea, efectele se vad dupa trei pana la sapte zile.

Efecte adverse

Sus

Efecte adverse frecvente: in primele doua zile, poate aparea inrosire temporara, edem, echimoze locale, iar ca si reactii sistemice, cefalee, oboseala, greturi, varsaturi, simptome asemenatoare gripei. Pentru reducerea eritemului local se recomanda evitarea alcoolului cel putin o saptamana inainte de tratament, evitarea aspirinei si antiinflamatoarelor cu doua saptamani inainte de tratament. Mai pot aparea reactii alergice. De asemenea, se poate dezvolta imunitate la botox, deci injectiile urmatoare nu vor mai avea efect. In cazuri rare, poate aparea asimetrie sau subdenivelari datorate slabiciunii musculare.

Complicatii: Botoxul poate migra dincolo de aria tratata, paralizand temporar alti muschi. Pacientii trebuie sa evite frecarea zonei sau sa doarma pe regiunea injectata.

Recuperare: in mod normal, recuperarea dureaza una sau doua zile, pana la disparitia eritemului (roseata) local.

Rezultate

Sus

Efectele botoxului dureaza de la patru la sase luni, in functie de metabolizarea acestuia de catre organism. Pe masura ce contractia musculara reapare treptat, ridurile si liniile fine reapar. Cu toate ,acestea, intrucat muschii sunt antrenati sa se relaxeze, liniile si ridurile apar mai putin severe.


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate