Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de arsuri si tratamentul lor

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Despre arsuri

Sus
Tipuri de arsuri si tratamentul lor

Arsura este una dintre cele mai comune leziuni casnice, in special in randul copiilor. Termenul de ,,arsura se refera la o leziune de regula tegumentara, ce provoaca distrugerea tesutului si moartea celulara. Arsura este insotita de o senzatie caracteristica.

Majoritatea oamenilor se recupereaza in urma unei arsuri neinsotita de complicatii. Arsurile de grad mai inalt, fiind mai severe, pot da complicatii si chiar deces, daca nu sunt tratate la timp. De asemenea, atunci cand arsura ajunge la un alt nivel decat cel al pielii, cum ar fi arsura de cai respiratorii superioare, patologia devine complexa si urgenta.

Cuprins articol

  1. Despre arsuri
  2. Tipuri de arsuri
  3. Arsura de gradul I
  4. Arsura de gradul II
  5. Arsura de gradul III
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de arsuri

Sus

Exista 3 grade de arsuri: grad 1, 2 si 3. Clasificarea acestora se face in functie de severitatea distructiei tegumentare, astfel ca arsura de gradul 1 este cea mai putin severa, iar cea de gradul 3 este cea mai severa.

Arsurile au cauze diverse, printre care enumeram:
- Contactul cu lichide fierbinti, clocotite
- Substante chimice
- Curent electric
- Orice sursa de foc, inclusiv lumanari si brichete
- Expunerea excesiva la soare

Tipul de arsura nu se stabileste in functie de cauza acesteia, intrucat aceeasi cauza poate determina tpate cele 3 grade de arsura.

Arsura de gradul I

Sus

Arsurile de gradul I duc la distrugere tegumentara minima, fiind astfel numite si arsuri superficiale. Acestea afecteaza doar epidermul, care este stratul superficial al pielii.

Aceste arsuri dau semne precum:
- Inflamatie minora sau moderata locala
- roseata
- durere
- piele uscata, descuamativa, pe masura ce arsura se vindeca

De vreme ce afecteaza doar epidermul, regiunea se vindeca rapid iar semnele si simptomele dispar pe masura ce tesutul redevine sanatos, cu aspect normal. Vindecarea este fara sechele, pacientul neavand urme dupa aceste arsuri. Vindecarea dureaza intre 7 si 10 zile.

De regula, aceste arsuri se pot vindeca de la sine, dar pentru ameliorarea simptomelor pot fi facute tratamente acasa. Daca alegeti sa va tratati arsura, folositi o compresa textila rece si umeda, pe care o aplicati local la nivelul arsurii. Puteti face acest lucru timp de 5 pana la 15 minute, de fiecare data cand simtiti nevoia. Evitati utilizarea compreselor extrem de reci sau a celor cu gheata, fiindca pot agrava arsura.

Alte metode de tratament includ:
- imersarea arsurii in apa rece timp de 5 minute (daca regiunea afectata permite acest lucru)
- administrarea de medicamente antiinflamatoare
- aplicarea unui gel cu aloe vera si lidocaina. Lidocaina este un anestezic, gelul avand astfel rol de a diminua durerea si inflamatia
- aplicarea unei solutii antibiotice (la indicatia medicului)

Evitati aplicarea oricarui tip de ulei la nivelul arsurii. Uleiurile naturale sau sintetice impiedica vindecarea naturala a leziunii. Totusi, produsele de uz extern tip crema, lotiune, gel sau solutie, care contin aloe vera si/sau lidocaina, pot fi benefice, intrucat favorizeaza indepartarea celulelor moarte si regenerarea celulara. Acestea pot fi luate de la farmacie fara prescriptie medicala.

Chiar daca arsura este de gradul I si pacientul nu prezinta simptome severe, vizita la medic este recomandata daca arsura apare pe o regiune mare, daca este la nivelul fetei sau a unei articulatii (genunchi, glezna, umar, cot, coloana vertebrala).

Arsura de gradul II

Sus

Arsurile de gradul II au severitate mai crescuta, intrucat distrugerea tisulara ajunge pana la stratul profund al pielii. Acestea afecteaza atat epidermul, cat si dermul. Regiunea arsa este extrem de rosie, amortita si cu flictene pline cu lichid. Unele dintre aceste flictene se pot sparge, lichidul se scurge asupra arsurii iar aceasta capata un aspect umed. In timp, tesutul fibros, care este un tesut dur, ingrosat, apare deasupra leziunii.

Orice arsura de acest tip trebuie tratata cu grija, fiind sensibile si cu potential de evolutie. Arsura trebuie mentinuta curata, daca este posibil sterila, astfel pacientul sau alte persoane nu trebuie sa atinga rana. Bandajarea acesteia corespunzator, de la inceput, ajuta la acest lucru. Astfel este favorizata vindecarea leziunii si scade riscul de infectie.

Majoritatea arsurilor de gradul II se vindeca in 2 pana la 3 saptamani, iar unele dureaza mai mult de 3 saptamani. Modificarile de culoare sunt frecvente in timpul vindecarii, pielea devenind hiperpigmentata in urma acestei arsuri.

Prognosticul acestor arsuri este dat de numarul si marimea flictenelor. Cu cat acestea sunt mai numeroase, cu atat vindecarea va fi mai grea. In unele cazuri este nevoie de grefe de piele pentru a inlocui regiunea lezata. Grefele de piele constau in prelevarea unor parti de piele sanatoasa din alte regiuni ale corpului, si instalarea lor in regiunea arsa.

La fel ca si in cazul arsurilor de gradul I, evitati remediile naturale precum uleiurile.

Tratamentul pentru aceste arsuri include:
- trecerea pielii sub un jet de apa rece, timp de cateva minute
- administrarea de antialgice, antiinflamatoare, antibiotice
- aplicarea unei creme antibiotice asupra regiunii afectate

In orice caz, arsura de grad II se poate complica. Apelati la ajutor medical de urgenta daca arsura se intinde pe o suprafata mare, precum toata fata, mainile, regiunea inghinala sau toata talpa piciorului.

Arsura de gradul III

Sus

Arsurile de acest tip sunt categoric cele mai severe. Acestea afecteaza toate straturile pielii, inclusiv anexele cutanate (glande sebacee si fire de par). Exista o conceptie eronata cum ca arsurile de gradul 3 sunt cele mai dureroase. Dimpotriva, acestea nu sunt deloc dureroase.

Distrugerea tisulara este atat de extinsa incat sunt lezate si terminatile nervoase de la nivelul pielii, pacientul nemaisimtind astfel durere.

In functie de cauza lor, arsurile de gradul III pot da semne precum:
- culoare albicioasa
- culoare bruna inchisa, uneori neagra
- textura indurata
- flictene fara continut lichidian
- ulceratii superficiale si profunde

Fara interventie chirurgicala, aceste leziuni se vindeca cu cicatrici severe. Nu exista un timp pentru vindecarea acestor arsuri. Cert este ca tratamentul lor nu se face acasa de catre pacient, ci intr-o unitate spitaliceasca. Exista sectii si chiar spitale speciale pentru pacientii ce sufera de aceste arsuri, in special atunci cand ele ocupa o mare parte din suprafata corpului.

Astfel, daca aveti o astfel de arsura, nu incercati sa o tratati singur. Sunati imediat la 112 si asteptati ingrijiri medicale speciale. Nu va dezbracati in incercarea de a indeparta o haina de pe arsura, acest lucru poate agrava mult leziunea.

In practica se utilizeaza si notiunea de arsura de gradul 4. Aceasta are toate caracteristicile arsurii de grad 3, in plus fiind extinsa si in regiuni mai profunde, cum sunt tendoanele si oasele.

Concluzie

Sus

Arsurile se clasifica in functie de severitatea distructiei tisulare, ci nu in functie de cauza acestora. Arsura de gradul I este cea mai usoara forma, fiind tratata cu usurinta acasa, in timp ce arsura de gradul III are intotdeauna nevoie de ingrijiri de specialitate, fiind o urgenta medicala. Desigur, pentru orice arsura, consultati un medic inainte de administrarea oricarei forme de tratament.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/first-degree-burn#treatments
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12063-burns


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate