Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sindromul ochiului uscat

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Sindromul ochiului uscat

Sindromul ochiului uscat (keratoconjunctivita sica) apare ca urmare a unei lubrifieri si umidificari insuficiente a ochiului de diverse cauze: atmosfera uscata, vant, praf, utilizarea de lentile de contact, afectiuni ale pleoapelor, ca parte a procesului de imbatranire, secundar utilizarii unor medicamente (antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine) sau secundar unor afectiuni generale (lupusul, artrita reumatoida, sindromul Sjogren) etc.

Consecinta este o iritatie permanenta a portiunii anterioare a ochiului care determina o inflamatie manifestata prin prurit, senzatie permanenta de uscaciune si arsura la nivelul ochilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratament la domiciliu
  3. Tratament medical
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tratament la domiciliu

Sus

Pentru ameliorarea simptomelor ochiului uscat, va recomandam urmatoarele care pot fi efectuate la domiciliu:

- cresterea umiditatii aerului: prin cresterea umiditatii aerului, lacrimile se evapora mai incet, mentinand senzatia de confort la nivelul ochiului; atat centrala termica cat si aerul conditionat scad umiditatea aerului
- miscarea excesiva a aerului usuca mucoasa oculara. Evitati miscarea excesiva a aerului prin scaderea vitezei ventilatoarelor din tavan sau/si a celor oscilante
- pot fi aplicate comprese umede sau masaj al pleoapelor cu sampon de copii, care ajuta la mentinerea unui strat lipidic mult mai stabil; acest lucru este util mai ales daca exista inflamatie a pleoapelor sau probleme ale glandelor de la nivel ocular care secreta substante lubrefiante si sebum; caldura incalzeste sebumul de la nivelul glandelor sebacee, determinand curgerea mai usoara a acestuia; prin masaj se stimuleaza iesirea sebumului de la nivelul glandelor; actiunea de curatare scade numarul bacteriilor care distrug stratul de sebum
- lacrimile artificiale, gelurile si lubrifiantii lacrimilor (disponibile in farmacii) ajuta la hidratarea si lubrifierea suprafetei oculare; se administreaza de patru ori pe zi, dar pot fi folositi cat de des este nevoie; solutiile fara conservanti sunt recomandate in cazul in care se doreste folosirea acestora mai mult de sase ori pe zi
- uileiurile lubrifiante oculare sunt mai groase comparativ cu gelurile si lacrimile artificiale; de aceea au actiune mai indelungata decat gelurile si lacrimile artificiale. Cu toate acestea, datorita consistentei crescute, uleiurile pot determina vedere neclara in cazul in care sunt utilizate in timpul zilei. Deci sunt mai ales concepute de a se utiliza pe perioada noptii.

In cazul in care observi ca ochii se usuca mai ales cand citesti sau privesti la televizor, se recomanda efectuarea de pauze frecvente pentru a permite ochiului sa se relaxeze si hidrateze adecvat.

Tratament medical

Sus

Desi sindromul ochiului uscat nu se poate vindeca, exista o serie de tratamente. Tratamentul depinde de severitatea afectiunii; se pot utiliza ocazional doar hidratante si lacrimi artificiale sau poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a scadea simptomele ochiului uscat.
Mai exista lacrimi artificiale lubrifiante care ajuta la diminuarea simptomelor. De asemenea medicul oftalmolog poate prescrie o serie de medicamente pentru a ameliora simptomatologia.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate