Resuscitarea cardio-respiratorie la copii
Resuscitarea cardio-respiratorie pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 8 ani implica adoptarea unor manevre diferite de cele recomandate la adulti.
Se recomanda efectuarea de 5 cicluri de compresie urmate de insuflari si utilizarea unei singure maini pentru masajul cardiac extern, iar respiratia artificiala se realizeaza gura la gura si nas, cu insuflari mai putin puternice, 15 pe minut (cu o respiratie la fiecare patru secunde).
In cazul in care copilul nu reactioneaza stimulilor externi si nu are puls, incepeti de urgenta manevrele de resuscitare si sunati la 112. Tehnica recomandata in acest caz este urmatoarea
- Asezati copilul pe o suprafata rigida, pe spate, apoi verificati daca exista corpuri straine in cavitatea bucala (si indepartati-le, daca este cazul). Efectuati hiperextensia capului (inclinati-l pe spate, apasand usor pe fruntea copilului si ridicandu-i barbia).
- Incepeti respiratia artificiala, pozitionandu-va gura peste nasul si gura copilului si suflati de doua ori, verificand daca toracele se umfla (in acest fel, puteti aprecia cat de puternice trebuie sa fie insuflatiile). Continuati manevra cu o frecventa de 15 expiratii pe minut (o expiratie la 4 secunde).
- In cazul in care pulsul nu apare, incepeti masajul cardiac. Asezati o palma in mijlocul pieptului (chiar la unirea ultimelor coaste cu sternul) si pozitionati palma celeilalte maini la doua latimi de deget deasupra marginii inferioare a sternului. Apasati numai cu podul palmei, tinand bratele intinse si coatele fixate. Efectuati 5 compresii toracice, energic si rapid, apoi expirati in gura si nasul copilului pana la umflarea pieptului.
- Sunt necesare 10 cicluri complete de 5 compresiuni si o insuflare, reluate ciclic.
- Continuati manevrele de resuscitare pana la sosirea ambulantei.
Articole recomandate
- Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor
- Convulsiile febrile la copil
- Prim ajutor in intepaturi de insecte
- Terapia postresuscitare si hipotermia terapeutica
- Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor?
- Politraumatismele
- Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcu ...