Recunoasterea rapida a unui AVC
Ce este accidentul vascular cerebral
SusAccidentul vascular cerebral sau AVC, pe scurt, reprezinta a doua cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial.
Acesta este o patologie neurologica insa cu numeroase implicatii ale sistemului cardiovascular, fiind o afectiune frecventa in randul pacientilor cu factori de risc cardio-vasculari.
Cuprins articol
Tipologie
SusAccidentul vascular cerebral poate fi ischemic sau mai rar hemoragic.
In AVC-ul ischemic, una sau mai multe dintre arterele cerebrale mari se blocheaza cu un tromb, sangele nu mai ajunge intr-o anumita portiune a creierului, iar tesutul cerebral se necrozeaza rapid.
Tesutul cerebral necrozat este practic un tesut mort care nu mai are functii neurologice integre.
In AVC-ul hemoragic o artera cerebrala mare va suferi o ruptura a peretelui, iar sangele arterial se va acumula in cavitatea craniana.
Indiferent de tipul de AVC, acesta este o urgenta neurologica si trebuie adesea recunoscuta de catre persoanele din jurul pacientului, pentru a se urma pasii corecti de diagnostic si tratament.
Din pacate insa, multi pacienti si apartinatori urmeaza inca varianta de a amana ajutorul medical, avand impresia ca simptomele se vor ameliora daca mai trece putin timp.
Prin amanarea momentului diagnostic si in special a tratamentului, AVC-ul se va agrava rapid si leziunile cerebrale devin ireversibile.
Astfel medicii au venit cu un protocol simplu de urmat pentru orice persoana, chiar daca nu face parte din sistemul medical si nu este educata in acest sens.
Acest protocol are acronimul BE FAST (traducere: fii rapid) si indica semnele si simptomele ce apar primele in cazul unui AVC.
Recunoasterea unui AVC
Sus,,Timpul este creier’’ este o deviza internationala utilizata si promovata de multi medici neurologi si specialisti in urgente medicale.
Trebuie sa intelegem ca tesutul cerebral este foarte sensibil la ischemie, fiecare secunda si minut in plus ducand la moartea neuronilor si pierderea permanenta a functiilor.
Astfel, desi exista o fereastra de cateva ore in care se poate aplica tratamentul specific in urgenta, cu cat se face acest lucru mai repede, cu atat cresc sansele de recuperare a pacientului.
Pentru o mai buna educare a pacientilor si a persoanelor din jurul lor (prieteni, familie) in legatura cu gravitatea AVC-ului, diverse campanii medicale incearca sa popularizeze conceptul BE FAST.
In plus, fata de sublinierea importantei vitezei cu care trebuie sa recunoastem si sa raportam un AVC, acest acronim ne ofera o cale usoara prin care putem recunoaste semnele si simptomele unui AVC.
De cele mai multe ori, la inceput, starea de constienta nu este afectata, iar pacientii isi pot recunoaste singuri semnele si sa apeleze la ajutor medical de urgenta.
Protocolul BE FAST
SusAstfel, protocolul BE FAST cuprinde:
- B. In limba engleza, acronim pentru balance sau echilibru. Pacientii au o pierdere brusca a echilibrului, chiar si de scurta durata
- E. in limba engleza, acronim pentru eyes sau ochi. Pacientii cu AVC isi pot pierde brusc vederea la unul sau ambii ochi
- F. in limba engleza, acronim pentru face sau fata. Apar modificari specifice la nivelul jumatatii inferioare a fetei: pacientul va avea un colt de gura mai cazut si dificultati de miscare a buzelor
- A. in limba engleza, acronim pentru arm sau brat. Aceasta litera ne sugereaza sa fim atenti la forta membrelor superioare si inferioare. Pacientii cu AVC nu isi vor simti membrul si vor avea dificultati marcate in a-l misca sau a mentine o pozitie
- S. in limba engleza, acronim pentru speech sau vorbire. Din cauza modificarilor cerebrale in anumite arii destinate vorbirii, pacientii cu AVC nu vor mai vorbi normal. Acestia pot scoate sunete sau cuvinte care nu au sens, nu sunt pronuntate in intregime sau dau semne de confuzie
- T. Nu in ultimul rand, litera T pentru timp. Sunati la 112 imediat ce suspicionati un AVC pe baza simptomelor de mai sus.
Nu asteptati
SusEste esential sa puneti accent, chiar si atunci cand nu sunteti sigur, pe componenta de timp din protocol.
Nu asteptati sa sunati la 112 doar dupa ce ati identificat toate semnele anterioare.
Multi pacienti vor avea doar 1 sau 2 semne initial, insa este mai mult decat suficient pentru a ridica suspiciunea si a apela la ajutor medical de urgenta.
De asemenea, nu incercati sa conduceti dumneavoastra pacientul la spital pentru a evita asteptarea unui echipaj de ambulanta.
Desi poate parea tentant din cauza contextului de urgenta, echipajul medical poate instaura tratamentul inca din timpul transportului si este altfel mult mai benefic pentru pacient.
Astfel, daca dispeceratul de urgenta nu va indica specific acest lucru, ramaneti cu pacientul pe loc si asteptati echipajul medical.
Este important sa intelegeti si ca, daca ati apelat echipajul de urgenta pentru o suspiciune de AVC care se dovedeste a fi o alta afectiune, nu este absolut nicio problema.
Multe persoane tind sa aiba retineri in ceea ce priveste apelul la 112, insa este intotdeauna mai bine sa preveniti decat sa sunati prea tarziu.
In timpul in care asteptati echipajul medical, respectati indicatiile dispecerului si nu ii dati pacientului apa, mancare si niciun fel de medicamente.
In AVC pacientii isi pierd rapid reflexele si astfel capacitatea de a inghiti, crescand riscul de sufocare.
Alte recomandari
SusIn plus fata de amintirea protocolului BEFAST si apelul la serviciul medical de urgenta, incercati sa:
1. Notati ora la care ati observat primul semn de AVC.
Chiar daca acest moment a fost candva inainte ca dumneavoastra sa observati, este important sa estimati ora.
Tratamentul realizat in urgenta numit tromboliza are o fereastra terapeutica de 4.5 ore, ceea ce inseamna ca medicii trebuie intotdeauna sa calculeze timpul trecut dintre momentul AVC-ului si momentul tratamentului.
Estimarea gresita a acestui timp si ratarea celor catorva ore vor avea consecinte severe pentru pacient.
2. Verificati frecvent daca pacientul respira si are puls. Rugati dispecerul sa va asiste prin telefon in cazul in care aveti nevoie de ajutor.
3. Intindeti pacientul pe jos/in pat, pe o parte si cu capul ridicat.
Prin aceasta pozitie, numita pozitia laterala de siguranta, permiteti pacientului sa respire cat mai bine.
Daca insa credeti ca pacientul a cazut si s-a lovit la cap, nu il mutati pana cand nu ajunge echipajul medical.
4. Nu amanati solicitarea ajutorului medical si nu il lasati pe pacient sa va convinga ca ,,ii va trece’’.
Stim cu totii cel putin o persoana cu aceasta tendinta de a evita ajutorul medical, din diverse motive.
Daca ati identificat cel putin un element din BE FAST, apelati la ajutor medical in orice conditii.
Concluzie
SusAccidentul vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente urgente si din pacate si cauze de deces.
Educarea populatiei laice asupra semnelor este esentiala pentru ca pacientii sa poata primi ajutor medical de urgenta, in prespital.
Protocolul BEFAST este usor de aplicat si memorat de catre majoritatea persoanelor si poate fi cu adevarat salvator de vieti.
Bibliografie
https://www.webmd.com/stroke/signs-of-stroke
https://www.nia.nih.gov/health/stroke/stroke-signs-causes-and-treatment
https://www.universityhealth.com/blog/be-f-a-s-t-to-spot-a-stroke
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Stenoza mitrala
- Tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara
- Endocardita infectioasa la copii – cauze, simptome si metode de tratament
- Accidentul vascular cerebral (AVC)
- AVC silentios. Este posibil sa ai un accident vascular cerebral si sa nu stii?
- Accidentul vascular cerebal la copii (AVC)
- Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca
- Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra
- Sughitul, simptom al accidentului cerebral vascular
Citeste pe aceeasi tema
- Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ?
- Accidentul cerebral: simptome si metode de preventie
- Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral
- Accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic
- Care sunt semnele accidentului vascular cerebral si ce metode de preventie poti aplica