Primul ajutor in sufocare la adulti
Sufocarea se produce atunci cand un obiect strain blocheaza gatul sau traheea, impiedicand circulatia normala a aerului.
La adulti, acest accident este provocat cel mai adesea inghitirea unor fragmente alimentare mari. Intrucat riscul privarii creierului de oxigen este foarte mare, acordarea primului ajutor este vitala.
Semnul principal care indica sufocarea este gestul victimei de a duce mainile la gat. In absenta acestuia, alte simptome specifice sunt
- incapacitatea de vorbire;
- dificultatea de a respira;
- respiratia suieratoare;
- incapacitatea de a tusi cu forta;
- cianozarea pielii, a buzelor si unghiilor;
- pierderea starii de constienta.
Manevrele de prim ajutor in cazul sufocarii la adulti sunt urmatoarele
- Apropiati-va de victima din spate si aplicati cinci lovituri intre omoplati cu podul palmei. Asezati o mana la jumatatea distantei dintre ombilic si stern (cu doua degete peste buric), prindeti palma cu cealalta mana si apasati, prin miscari bruste inautru si in sus (acest procedeu poarta numele de manevra Heimlich). Diafragmul comprimat va crea o presiune in bronhii, astfel incat corpul strain sa fie aruncat prin cavitatea bucala.
- Daca exista o alta persoana martora, indemnati-o sa sune la 112, cat timp efectuati manevra Heimlich. Repetati ciclurile de 5 lovituri pe spate si 5 apasari, pana cand victima incepe sa respire normal.
- Daca victima intra in stare de inconstienta, intindeti-o pe sol si puneti in aplicare resuscitarea cardio-respiratorie standard.
- In cazul in care ati gasit victima in stare de inconstienta, intindeti-o pe sol, intoarceti-i capul intr-o parte si verificati daca sunt libere caile respiratorii. Daca un obiect care ar fi putut cauza blocajul este vizibil, indepartati-l cu degetul indoit din cavitatea bucala a victimei. Atentie sa nu impingeti alimentul sau obiectul spre spatele gatului victimei!
- Incepeti resuscitarea cardio-respiratorie daca victima nu raspunde manevrelor (compresia toracica poate ajuta la dislocarea obiectului). Verificati periodic cavitatea bucala, pentru a indeparta rapid blocajul.
- In cazul in care victima este obeza sau insarcinata, efectuati manevra Heimlich pozitionand pumnul imediat sub bust si apasand rapid inauntru si in sus (ca si cum ati dori sa ridicati victima in aer).
- Monitorizati cu atentie victima pana la sosirea echipajului de pe ambulanta.
Articole recomandate
- Ce declanseaza o criza de epilepsie?
- Astmul bronsic
- Agorafobia: simptome, diagnostic si tratament
- Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
- Alergia, mai agresiva ca niciodata
- Sindromul post-polio
- Tipuri majore de distrofie musculara
- Tulburarile de somn
- Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA)