Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in muscatura paianjenului pustnic maro

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2014
Primul ajutor in muscatura paianjenului pustnic maro

Muscatura paianjenului pustnic maro (Loxosceles recluse), o specie de insecta veninoasa raspandita pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, este foarte dureroasa si poate produce plagi cutanate adanci, a caror perioada medie de vindecare este de 6-8 saptamani.

Persoana muscata de un paianjen pustnic maro are nevoie de asistenta medicala de urgenta, intrucat acesta poate transmite infectii si boli grave.

O parte din paianjenii din specia Loxosceles recluse produc leziuni grave dermonecrotice, iar un numar mic dintre acestia cauzeaza simptome cutanate severe sau sistemice. Manifestarile clinice debuteaza de regula dupa 2-8 ore de la muscatura, cele mai frecvente fiind:

- senzatie de arsura dureroasa in locul muscaturii;
- prurit sever;
- varsaturi;
- greata;
- dureri musculare (mialgii);
- febra.

Simptomele sunt, de fapt, efectele secundare ale veninului hemotoxic cu potential mortal secretat de aceasta specie de paianjen. Tratamentul trebuie sa fie administrat de urgenta, constand in imunizarea tetanos, administrarea de analgezice si antibiotice in cazul aparitiei unei infectii, precum si a antihistaminicelor, daca pacientul prezinta o reactie alergica. Interventia prompta este foarte importanta, mai ales in cazul copiilor, deoarece veninul poate sa afecteze integritatea tesuturilor, pana la necrozarea acestora.

Masurile de prim ajutor in cazul muscaturii paianjenului pustnic maro sunt urmatoarele

- Curatati zona muscaturii cu apa rece si sapun, fara sa frecati plaga. Aplicati un unguent pe baza de antibiotic, pentru prevenirea infectarii ranii.
- Daca victima a fost muscata de paianjen de o mana sau un picior, ridicati membrul bolnav deasupra nivelului inimii, pentru reducerea edemului (umflaturii).
- Infasurati un pachet de gheata intr-un material textil si presati-l usor direct pe muscatura, pentru diminuarea umflaturii si ameliorarea durerii.
- Sfatuiti victima sa nu isi miste regiunea corporala afectata de muscatura, pentru a preveni imprastierea rapida a veninului in organism.
- Administrati victimei un analgezic usor (acetaminofen).
- Nu aplicati niciun obiect incalzit pe zona muscata (veti accelera distrugerea tesutului) si niciun unguent pe baza de steroizi (hidrocortizon).
- Transportati victima la cea mai apropiata unitate medicala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate