Primul ajutor in leziuni oculare
Leziunile oculare se petrec atunci cand structura delicata a ochiului este afectata de un corp strain care zgarie sau cicatrizeaza suprafata ochiului. Pacientul isi poate pierde acuitatea vizuala sau chiar vederea in totalitate.
O lovitura puternica la nivelul ochilor poate sa lezeze tesuturile moi si oasele din proximitate, cauzand totodata si o presiune oculara care ar putea provoca vedere dubla sau incetosata.
In mediile profesionale in care sunt efectuate lucrari de sudura, leziunile oculare se pot produce in conditiile unui echipament de protectie necorespunzator. De asemenea, patrunderea unei substante chimice in ochi poate cauza pierderea permanenta a vederii si necesita asistenta medicala de urgenta.
Semnele si simptomele specifice leiziunilor oculare sunt:
• durerile intraoculare;
• spasmele de la nivelul pleoapelor;
• lacrimarea excesiva;
• pierderea acuitatii vizuale;
• pierderea temporara a vederii;
• sangerarile oculare.
Primul ajutor in cazul leziunilor oculare presupune adoptarea urmatoarelor masuri salvatoare:
Sunati la 112 imediat ce observati producerea accidentarii;
Linistiti pacientul si avertizati-l sa nu miste capul si globul ocular afectat.
Ajutati victima sa se aseze intr-o pozitie confortabila, cu ochiul afectat inchis;
Daca leziunea oculara s-a produs in urma patrunderii unei substante chimice in ochi, spalati ochiul bolnav sub jet de apa, timp de 20 de minute.
Acoperiti ochiul victimei cu un bandaj sau un material textil curat. Daca ochiul a fost strapuns de un obiect strain, nu incercati sa il indepartati, astfel riscati sa agravati leziunea.
In timp ce asteptati sosirea echipajului de pe ambulanta, verificati daca pacientul prezinta si alte leziuni, mai ales daca accidentarea s-a produs printr-o lovitura directa sau o cazatura (leziunile oculare pot fi asociate cu un traumatism puternic al capului).
Linistiti victima si incercati sa aflati cat mai multe informatii despre modul in care s-a produs accidentarea, substanta sau obiectul care a produs leziunea si simptomele resimtite de pacient.
Nu administrati victimei antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina etc.), deoarece ati putea provoca sau exacerba sangerarile oculare.
Articole recomandate
- Toxoplasmoza
- Reflexul de clipire
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Artrita juvenila reumatoida
- Malformatiile congenitale
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Glaucomul
- Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament
- Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare