Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in ingestia accidentala de baterii

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2014
Primul ajutor in ingestia accidentala de baterii

Ingestia accidentala de baterii apare cel mai frecvent in randul copiilor de 1-2 ani si este o urgenta medicala care presupune transportarea prompta a victimei la spital.

Odata inghitita, o baterie se poate opri intr-un anumit punct al tractului gastro-intestinal, cauzand necroza de lichefiere, cel mai mare pericol asociat cu patrunderea acestui obiect in esofag.

Ingestia accidentala de baterii poate fi asimptomatica de cele mai multe ori, cu exceptia situatiilor in care obiectul ramane la nivelul esofagului sau al stomacului si produce urmatoarele simptome

- gust metalic;
- dureri abdominale;
- dureri toracice;
- greata;
- varsaturi cu urme de sange;
- scaune cu urme de sange;
- inflamatii gastro-intestinale.

Primul ajutor in ingestia accidentala de baterii este urmatorul

- Sunati imediat la 112.
- Verificati daca victima poate sa respire normal si asezati-o in sezut, cu spatele drept. Sfatuiti-o sa ramana in stare de repaus si sa nu intre in panica.
- Localizati pachetul din care provine bateria si inmanati-l echipajului de pe ambulanta, pentru a fi evaluat ulterior de medic. Daca nu puteti furniza cadrelor medicale o baterie identica, notati cel putin dispozitivul din care bateria ingerata a provenit (ceas, telecomanda, joc electronic etc.).
- Nu induceti voma victimei si nu o lasati sa manance sau sa bea.
- Nu administrati niciun tip de medicament in absenta echipajului medical de pe ambulanta. Orice medicament administrat poate duce la revenirea bateriei in esofag.
- Monitorizati constant starea victimei pana la sosirea ambulantei.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate