Primul ajutor in hematomul subunghial
Hematomul subunghial este caracterizat prin acumularea de sange sub unghiile membrelor superioare sau inferioare.
Unghiile au rolul de a proteja pielea sensibila a partii superioare a degetelor, unde se regasesc numeroase vase de sange si terminatii nervoase.
In hematomul subunghial, micile hemoragii declansate sub unghie cauzeaza dureri, intervenind necesitatea urmarii unui tratament de specialitate.
Hematomul subunghial poate fi cauzat de un traumatism suferit de unghie (care predispune si la o posibila fractura osoasa), anumite boli (cancerul de piele, boli autoimune sau hematologice) sau de administrarea unor medicamente (anticoagulante, de pilda).
Hematomul subunghial apare ca o zona rosie, foarte dureroasa sau sensibila la atingere. Unghia poate fi rupta, insotita de taieturi si sangerari. Hematomul vechi are o culoare purpurie sau neagra.
Masurile de prim ajutor in cazul hematomului subunghial sunt urmatoarele
- Sunati la 112 daca varful degetului a fost amputat partial sau complet sau in cazul in care hemoragia nu se opreste dupa 10 minute de efectuare a hemostaze (aplicarea unei presiuni directe si constante asupra plagii, pentru incetarea sangerarii).
- Transportati victima la spital daca degetul este deformat (ar putea indica o fractura sau o dislocare), daca rana pare suficient de adanca pentru a necesita copci, daca portiunea afectata se extinde pe mai mult de o patrime din suprafata unghiei, daca durerea este continua si intensa, unghia este zdrobita complet sau smulsa partial in urma unui traumatism sever sau apar semnele unei infectii.
- Daca hematomul subunghial nu este grav, aplicati o presiune directa asupra degetului bolnav, folosind o carpa curata si uscata, pentru a opri sangerarea.
- In cazul in care unghia este intoarsa, folositi o forfecuta de unghii sterilizata in prealabil pentru a taia doar marginile tari care ar putea leza degetul.
- Tratati simptomele, aplicand un pachet de gheata invelit intr-o carpa peste degetul umflat si administrand victimei un analgezic, daca acuza dureri.
Tratamentul pentru hematomul subunghial presupune ca medicul sa efectueze o mica incizie in unghie si sa dreneze sangele, pentru a reduce din presiunea locala. In unele cazuri, este necesara indepartarea totala a unghiei, pentru ca leziunea sa poata fi tratata.
Articole recomandate
- Primul ajutor in situatii de urgenta
- Primul ajutor in cazul arsurilor
- Primul ajutor in caz de inconstienta
- Primul ajutor in leziunile oculare
- Primul ajutor in caz de accident rutier
- Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii
- Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii
- Traumatisme ale sanului
- Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale