Primul ajutor in fractura de clavicula
Fractura de clavicula este o urgenta medicala frecventa, care necesita acordarea corecta a primului ajutor pentru prevenirea complicatiilor.
Clavicula este localizata intre stern si omoplat, facand legatura dintre brat si trunchi.
In regiune se afla numeroase terminatii nervoase importante si vase de sange, care pot ajunge sa fie lezate de clavicula fracturata in anumite circumstante.
De cele mai multe ori, fracturile de clavicula sunt cauzate de lovituri directe puternice la nivelul umarului. Aceasta accidentare se poate petrece in cazaturi (in special cand persoana cade cu bratul intins pe o suprafata dura) sau coliziuni in trafic.
Fracturile de clavicula sunt insotite de dureri puternice si incapacitatea miscarii bratului. Simptomele specifice sunt:
- umarul cazut (si deplasat in fata);
- incapacitatea de ridicare a bratului din cauza durerii;
- senzatie de macinare a osului la ridicarea bratului;
- denivelare sau umflatura in regiunea rupturii claviculei;
- echimoza in zona fracturii.
Primul ajutor in ruptura de clavicula presupune adoptarea urmatoarelor masuri de asistare a victimei:
- Sunati imediat la 112 daca victima acuza furnicaturi, bratul si mana sunt amortite sau inerte ori leziunea s-a produs langa stern, iar victima nu poate respira sau inghiti.
- Imobilizati bratul, indrumand victima sa il tina cu cealalta mana perfect lipit de corp sau legand bratul cu un bandaj triunghiular prins in jurul gatului (ca la orice fractura de brat). Mana trebuie sa fie sustinuta mai sus de cot. Incercati sa miscati bratul de pe partea fracturii claviculei cat mai putin posibil.
- Nu incercati sa repozitionati umarul!
- Aplicati un pachet de gheata invelit intr-o carpa curata peste zona fracturata, pentru reducerea umflaturii si ameliorarea durerii.
- Daca victima acuza dureri insuportabile, ii puteti administra acetaminofen sau ibuprofen. Sariti peste acest pas daca este vorba despre o fractura deschisa de clavicula, cu hemoragie (in acest caz, efectuati hemostaza).
- Daca victima este in stare stabila, transportati-o la cel mai apropiat spital sau unitate medicala, dar doar dupa ce urmati pasii de mai sus. Daca ati apelat serviciul de urgenta 112, monitorizati cu atentie victima pana la sosirea echipajului medical.
Articole recomandate
- Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale
- Traumatismele oftamologice
- Cum evitati traumatismele cauzate de sporturile de iarna
- Hematomul aparut in urma unui traumatism
- Traumatismele testiculare - cauze, simptome, tratament
- Traumatismele dentare: cauze si tratament
- Tratamentul in caz de traumatism sau dislocare a dentitiei
- Traumatismele nasului
- Traumatismul sanului poate duce la aparitia cancerului?