Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in dislocarea umarului

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015
Primul ajutor in dislocarea umarului

Dislocarea umarului se refera la deplasarea humerusului (osul care alcatuieste bratul) in afara articulatiei. In situatiile grave, tendoanele sau ligamentele sunt strivite, producandu-se leziuni la nivelul nervilor si al vaselor de sange.

Acest tip de accidentare se produce in urma unui traumatism puternic, prin cadere pe bratul intins sau printr-o lovitura directa cu impact ridicat.

Simptomele dislocarii umarului sunt durerea accentuata declansata imediat dupa producerea leziunii, dificultatea de a misca umarul, echimoza, edemul si postura corporala nefireasca. Umarul dislocat poate cauza si o hemoragie interna, caz in care interventia medicala de specialitate este esentiala pentru salvarea victimei.

Masurile de prim ajutor care se impun in urma producerii unei dislocar de umar sunt urmatoarele:

  • Sunati de urgenta la 112 daca victima prezinta o deformare vizibila a partii superioare a trunchiului sau nu se poate misca dupa producerea leziunii.
  • Imobilizati umarul dislocat cu o atela sau un bandaj in “V”, pentru facilitarea vindecarii leziunii.
  • Nu incercat sa miscati umarul dislocat sau sa repozitionati osul in articulatie. Acest lucru va conduce la lezarea suplimentara a incheieturii si a muschililor, ligamentelor, nervilor si vaselor de sange din apropiere.
  • Aplicati un pachet de gheata infasurat intr-un material textil pe umflatura, in timp ce asteptati echipajul medical de urgenta.
  • Administrati victimei acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea durerii intense.

Medicul va examina leziunea, va stabili daca au fost lezate arterele sau nervii si va efectua o radiografie pentru a stabili daca s-a produs o fractura in timpul dislocarii. In cazurile grave, poate fi necesara o interventie chirurgicala.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate