Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in deshidratarea la adulti

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2015
Primul ajutor in deshidratarea la adulti

Deshidratarea se instaleaza atunci cand organismul pierde prea multa apa si are nevoie de suplimentarea mineralelor esentiale functionarii sale (electrolitii potasiu si sodiu).

Aceasta problema medicala poate pune viata in pericol atunci cand atinge un grad de severitate ridicat si poate chiar sa anunte o afectiune grava (inclusiv accidentul vascular cerebral).


Semnele si simptomele specifice deshidratarii la adulti sunt:

- senzatia accentuata de sete (in unele cazuri);
- uscarea excesiva a ochilor (lubrifierea insuficienta a globilor oculari);
- gura, limba si buze uscate;
- incapacitatea de a urina;
- urina inchisa la culoare, in cantitate foarte redusa;
- dureri de cap;
- stari de ameteala (in special la ridicarile bruste);
- piele uscata, care nu isi revine la forma initiala in urma unei ciupituri;
- respiratie accelerata;
- rata cardiaca crescuta.

Masurile de prim ajutor in deshidratarea la adulti sunt urmatoarele:

- Sunati de urgenta la 112 daca victima: acuza o sete de nepotolit, prezinta uscarea vizibila a pielii, cavitatii bucale si membranelor mucoase, nu a urinat pe o perioada mai lunga de 12 ore, are pulsul accelerat, respira anormal, este letargica sau confuza (deshidratarea poate fi cauzata de producerea unui accident vascular cerebral).
- In cazul unei deshidratari usoare, administrati victimei cate 2 litri de lichide in total la fiecare 2-4 ore, sub forma apei plate, a sucurilor naturale din fructe sau bauturilor pentru sportivi. Incurajati pacientul sa bea in portii mici si dese, intrucat consumul brusc al unei cantitati mari de lichid poate declansa starile de voma.
- Victima trebuie sa consume cel putin 10 pahare de lichid pe zi, pentru recuperarea fluidelor pierdute.
- In cazul in care victima este in varsta, inlocuirea fluidelor pierdute trebuie sa fie realizata treptat. Transportati pacientul la cel mai apropiat spital, pentru primirea ingrijirilor corecte.
- Daca victima vomita, o puteti ajuta sa isi amelioreze simptomul, oferindu-i cate o gura de apa, un cub de gheata sau o inghetata obtinuta din suc natural.
- Nu oferiti victimei bauturi sportive daca prezinta episoade diareice (zaharul si indulcitorii din acestea pot agrava diareea).
- Transportati persoana deshidratata la cel mai apropiat spital daca simptomele nu se amelioreaza in decurs de 24 de ore sau suspectati ca de vina pentru deshidratare este un medicament cu efect diuretic.

In deshidratarea moderata si severa, substituirea fluidelor pierdute se realizeaza intravenos. Pacientul trebuie sa se odihneasca la pat timp de 24 de ore si sa consume multe lichide.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate