Primul ajutor in contuzii la copii
Contuziile minore la copii apar in mod frecvent si nu necesita, in numeroase cazuri, un consult medical de specialitate. Gravitatea contuziilor poate fi estimata in functie de zgomotul produs in timpul lovirii, reactia copilului si culoarea regiunii traumatizate.
Vanataile (echimozele) apar atunci cand vasele de sange situate in apropierea suprafetei pielii sunt lezate si se declanseaza mici hemoragii subcutanate, care coloreaza tesutul cutanat in albastru, mov si galben (pe masura ce vanataile se vindeca).
In cazul unei lovituri puternice suferite la nivelul capului, cand apar stari de greata si voma, insotite de un comportament neobisnuit al copilului, se impune efectuarea unui control medical de specialitate cat mai curand posibil. De asemenea, cand durerea persista mai mult de 1-2 ore sau copilul pare ca nu isi poate misca normal o incheietura sau un membru, apelati urgent la o evaluare pediatrica.
Primul ajutor in cazul contuziilor suferite de copii presupune urmarea pasilor de mai jos
- Sunati medicul de urgenta daca zona lezata este foarte dureroasa, umflata sau infectata, copilul a capatat contuzia in urma unui accident sever (sau a unei lovituri in zona abdomenului ori a capului), observati aparitia mai multor vanatai fara cauze aparente sau contuziile copilului sunt insotite de febra.
- Infasurati un pachet de gheata intr-un prosop sau o carpa curata si aplicati-l direct pe contuzie, cate 10-15 minute, pana cand observati ca umflatura se retrage. Repetati operatiunea de maximum 2 ori in decursul unei ore.
- Daca este posibil, ridicati regiunea corporala care prezinta contuzia peste nivelul inimii, pentru facilitarea reducerii umflaturii (in cazul in care contuzia s-a produs la nivelul membrelor).
- In situatia in care copilul acuza dureri, ii puteti administra acetaminofen intr-o formula speciala pentru cei mici. Nu administrati ibuprofen sau aspirina, intrucat vor agrava hemoragia subcutanata. Respectati intocmai doza de pe prospect sau sunati medicul pediatru, daca este prima oara cand copilul ia acest medicament.
Articole recomandate
- Sindromul de soc toxic
- Paralizia cerebrala
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale
- Sfaturi pentru a evita traumatismele cauzate de sporturile de iarna
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale
- Traumatismele oftamologice
- Cum evitati traumatismele cauzate de sporturile de iarna