Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in congestia nazala la copii

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2015
Primul ajutor in congestia nazala la copii

Congestia nazala reprezinta blocarea circulatiei aerului nivelul foselor nazale, provocata de o criza alergica sau de instalarea unei infectii virale.

Vasele de sange se dilata, iar membranele devin congestionate (din cauza acumularii in exces a sangelui).

In cazul copiilor mici, acest simptom deranjant se poate transforma intr-o amenintare reala pentru sanatate, din pricina incapacitatii acestora de a-si sufla nasul la varste fragede. In plus, congestia nazala poate sa anunte o alta urgenta medicala, daca este insotita de alte simptome alarmante.

Primul ajutor in caz de congestie nazala la copii presupune urmarea pasilor de mai jos

- Sunati de urgenta la 112 in cazul in care copilul da semne ca nu mai poate sa respire, incepe sa tuseasca zgomotos sau pare ca se sufoca dupa ce mananca, pielea se cianozeaza sau copilul nu mai poate emite sunete sau inghiti (pare ca a ramas fara aer).
- Sunati medicul pediatru daca apare congestia nazala la un copil mai mic de trei luni, daca tusea copilului este zgomotoasa, febra este prezenta, respiratia este accelerata sau copilul acuza dureri de urechi.
- Folositi un aspirator nazal pentru a elimina mucusul acumulat in nas si aplicati o solutie salina decongestionanta si emolienta pentru caile respiratorii, recomandata pentru categoria de varsta a copilului.
- Nu administrati copilului medicamente antivirale fara consultarea medicului pediatru.
- In cazul in care copilul este mai mare de trei luni, dati-i sa bea suc de mere sau apa. Copiii mai mari pot consuma supe calde si alte bauturi, care ajuta la ameliorarea congestiei.
- Dati drumul la dus in baie si lasati copilul sa inhaleze aburul format. Acest proces va fi util in imbunatatirea functiei respiratorii.
- In cazul in care copilul sufera de o alergie, consultati medicul pediatru pentru stabilirea tratamentului corespunzator.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate