Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in cianoza buzelor

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2014
Primul ajutor in cianoza buzelor

Cianoza buzelor sau invinetirea buzelor este o conditie medicala cauzata de lipsa oxigenului in tesuturi (hipoxie), care poate afecta celulele, organele, tesuturile sau intregul organism.

Nuanta gri-albastra a buzelor poate fi consecinta expunerii la frig sau la altitudini ridicate, insa de cele mai multe ori, este un simptom al mai multor afectiuni (boli pulmonare obstructive cronice, hipertensiune arteriala, astm, bronsita, pneumonie severa, embolie pulmonara, tromboza, tumora la plamani, fibroza pulmonara idiopatica, boli cronice pulmonare interstitiale etc.).

Invinetirea buzelor mai poate fi cauzata de infarctul miocardic, tulburari de hemoglobina, insuficienta cardiaca sau supradoza de droguri. Aportul insuficient de oxigen in tesuturi poate provoca, in afara de cianoza, ameteli, tahicardie, oboseala si slabiciune corporala.

Daca o persoana prezinta cianoza buzelor si nu poate respira normal, sunati de urgenta la 112 si adoptati urmatoarele masuri de prim ajutor

- Verificati caile respiratorii si pulsul. Daca este necesar, incepeti manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. Daca victima nu este constienta, asezati-o in pozitia de siguranta (capul trebuie sa fie aplecat pe spate, iar gura orientata spre sol. Astfel, caile respiratorii vor ramane libere, iar, daca vomita, voma nu va patrunde spre plamani).
- Indepartati piesele vestimentare stramte, care ar putea afecta capacitatea respiratorie a victimei si circulatia sangelui. Verificati continuu respiratia.
- Administrati victimei medicatia pe care o urmeaza, daca este cazul (inhalatorul in cazul astmului, de pilda).
- Continuati sa monitorizati respiratia si pulsul victimei, pana la sosirea ambulantei.
- Nu oferiti victimei nimic de mancat sau baut.
- Nu miscati victima, daca a suferit o leziune la nivelul pieptului sau cailor respiratorii, decat daca este absolut necesar.
- Nu pozitionati o perna sau alte obiecte sub capul victimei (riscati sa ii inchideti caile respiratorii).
- Acoperiti victima cu o patura sau piese vestimentare, daca suspectati hipotermia.
- Nu asteptati pana cand starea victimei se imbunatateste pentru a solicita ajutor medical de specialitate. Sunati inca din prima clipa la 112!


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate