Primul ajutor in caz de inec
Generalitati
SusInecul reprezinta asfixia (sufocarea) datorata umplerii cu apa a cailor respiratorii. Poate apare in cazul tentativei de suicid sau accidental, in cazul bailor sau a caderii accidentale in rauri sau ape statatoare (mari, lacuri). Salvarea de la inec necesita eforturi fizice mari si o buna cunoastere a tehnicilor de inot. De aceea inainte de a incerca salvarea de la inec a unei victime, salvatorul trebuie sa se gandeasca in primul rand la propria siguranta, pentru a nu deveni el insusi o victima.
O persoana care nu stie sa inoate sau nu stapaneste foarte bine tehnica inotului nu va intra in apa sa salveze o persoana de la inec; se va limita la a solicita ajutor calificat si la efectuarea resuscitarii cardio-respiratorii dupa aducerea victimei la mal.
Cuprins articol
Primul ajutor
SusPrimul ajutor in caz de inec consta in solicitarea ajutorului calificat, scoaterea victimei din apa si efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie pana la recapatarea constientei sau pana la sosirea echipei medicale.
Scoaterea victimei din apa:
- salvatorul trebuie sa se dezbrace si sa se descalte inainte de a intra in apa, pentru ca imbracamintea sa nu-i stanjeneasca miscarile
- salvatorul va inota pana in dreptul victimei si se va apropia de victima din spate, apucand-o de sub brat sau de par, tinand-o cu fata in sus, la suprafata apei
- va duce victima la mal, inotand fie pe spate fie pe burta, cu o singura mana si tinand cu cealalta mana victima, cu fata deasupra apei
- la mal, victima va fi rasturnata cu fata in sus
- se elibereaza caile respiratorii si se evalueaza functiile vitale
- se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie
- daca victima este constienta se va aseza in pozitia de siguranta, pe o parte, deoarece pot apare varsaturi
- se va transporta victima obligatoriu la spital, unde va fi examinata si supravegheata cel putin cateva ore.
De retinut!
Victimele unui inec pot prezenta si fractura de coloana cervicala; de aceea se vor mobiliza cat mai putin si se va pastra pozitia orizontala.
Cand salvatorul ajunge la victima, aceasta are tendinta de a se agita si agata cu disperare de acesta, mai ales daca nu stie sa inoate, fapt ce-i poate pune in pericol viata acestuia. In aceasta situatie, pentru a impiedica victima sa se mai zbata, fie se va scufunda impreuna cu victima pentru cateva secunde (fapt ce va determina relaxarea victimei) - cea mai buna metoda, fie va aplica victimei o lovitura in abdomen.
Articole recomandate
- Examinari ale tractului digestiv superior
- Accidentul vascular cerebral (AVC)
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani
- Convulsiile
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ghid de siguranta la plaja si la piscina
- Ce boli pot ascunde sangerarile nazale?
- Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare