Primul ajutor in caz de arsuri la copii
Arsurile la copii pot fi deosebit de periculoase, de aceea este important ca adultii care au in ingrijire minori sa cunoasca masurile de prim ajutor recomandate de specialisti in acest tip de accidentare.
Cei mici sunt predispusi in mod special arsurilor provocate de foc, lichide fierbinti sau electricitate.
Arsurile de gradul I (pielea este rosie, dureroasa, fara basici) pot fi tratate acasa. Arsurile de gradul II, III si IV necesita atentie medicala imediata. Masurile de prim ajutor in cazul arsurilor la copii sunt urmatoarele
- Sunati imediat la 112 daca zona arsa este alba sau carbonizata, arsura a fost provocata de un soc electric sau substante chimice, pielea arsa este la nivelul fetei, picioarelor, organelor genitale sau incheieturilor ori arsura acopera mai mult de 10% din suprafata corporala a copilului.
- Raciti arsura cu apa rece (de la robinet, dus etc.) timp de cel putin 15 minute. Apa nu trebuie sa fie de la congelator. Nu aplicati gheata pe arsura! Temperatura apei trebuie sa fie de circa 15 grade Celsius.
- Daca hainele sunt lipite de pielea copilului, nu incercati sa le smulgeti. Dezbracati copilul de piesele vestimentare care pot fi indepartate usor.
- Dupa racirea arsurii, aplicati comprese sterile inmuiate in apa rece pe plaga arsa. Nu tratati rana cu creme, pudre, uleiuri sau solutii dezinfectante. Doar medicul poate aprecia tratamentul corect in functie de profunzimea si intinderea arsurii.
- Nu incercati sa spargeti basicile, daca acestea apar.
- Pentru ameliorarea durerilor, puteti administra copilului un medicament pe baza de acetaminofen sau ibuprofen, special conceput pentru copii. Respectati intocmai dozele recomandate pe prospectul medical si sunati medicul pediatru, in cazul in care este prima oara cand copilul ia aceste medicament.
- Transportati copilul la cabinetul medicului pediatru pentru administrarea tratamentului de specialitate.
Articole recomandate
- Primul ajutor in situatii de urgenta
- Cum sa gestionezi arsurile la copii
- Primul ajutor in intoxicatii
- Ingrijiri in cazul intepaturilor de insecte
- Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce ...
- Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa
- Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice
- Indigestia: tratament homeopat
- Fibromialgia - durerea cea de toate zilele