Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in atacul de astm la adulti

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2014
Primul ajutor in atacul de astm la adulti

Atacul de astm este caracterizat prin exacerbarea simptomelor astmului, intr-o masura in care bolnavul incepe sa acuze stari de rau si probleme respiratorii severe. Manifestarile clinice nu trec de la sine, de aceea este necesara administrarea de urgenta a tratamentului.

Un atac de astm se poate instala gradual (daca bolnavul raceste) sau brusc (cand pacientul intra in contact cu un alergen). Aceasta urgenta medicala se poate recunoaste prin urmatoarele semne specifice

- respiratie suieratoare;
- tuse;
- disconfort toracic;
- dificultati de respiratie;
- necesitatea utilizarii inhalatorului mai frecvent de o data la 3 ore.

Atacul de astm poate pune in pericol viata daca nu este tratat corespunzator, chiar si in cazul unei forme usoare si bine controlate. Primul ajutor consta in parcurgerea urmatorilor pasi

- Asezati victima in sezut, cu spatele drept, pentru a o ajuta sa respire mai bine. Vorbiti-i calm si asigurati-o ca totul va fi in regula.
- Administrati patru pufuri distincte din inhalatorul utilizat de victima. Agitati bine flaconul inainte si asteptati ca victima sa respire de patru ori intre fiecare administrare noua.
- Asteptati 4 minute. Daca starea victimei nu se imbunatateste, mai aplicati 4 pufuri distincte, respectand aceiasi pasi.
- In cazul in care victima nu isi revine, sunati de urgenta la 112. Continuati sa administrati cate 4 pulverizari la fiecare 4 minute, pana la sosirea echipajului medical.

Sunati la serviciul de urgenta imediat, daca

- Victima nu respira.
- Simptomele se agraveaza brusc sau nu se amelioreaza dupa folosirea inhalatorului.
- Victima sufera un atac de astm si nu are asupra sa inhalatorul.
- Nu puteti stabili cu certitudine ca este sau nu un atac de astm.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate