Primul ajutor in angina pectorala
Angina pectorala este un simptom al bolii cardiace ischemice, caracterizata prin dureri intense resimtite in spatele sternului si declansate de emotii sau efort.
Disconfortul dureaza cateva minute (intre 1-3 minute) si dispare fie la incetarea cauzei care l-a produs, fie odata cu administrarea nitroglicerinei.
Simptomul specific anginei pectorale este senzatia de arsura sau sufocare, o durere resimtita ca o gheara in piept, declansatoare de anxietate si panica.
Disconfortul poate iradia si in umarul si membrul superior stang, in unele cazuri pana la mandibula. Alte simptome pot fi greata, oboseala, respiratia superficiala, anxietatea, transpiratiile excesive si starile de ameteala.
Cand angina pectorala apare din senin sau isi schimba manifestarea, poate fi simptomul declansarii unui atac de cord. In aceasta situatie, este necesara interventia medicala de specialitate. Primul ajutor consta in adoptarea urmatoarelor masuri
- Sunati la 112 si incurajati victima sa isi pastreze calmul, asigurand-o ca totul va fi in regula.
- Ajutati pacientul sa se aseze intr-o pozitie confortabila, in care sa poata respira fara probleme (cu capul ridicat).
- Administrati victimei o aspirina, indrumand-o sa o mestece, pentru a-si face efectul rapid.
- In cazul in care pacientului i s-a recomandat de catre medic acest tratament, administrati-i sublingual nitroglicerina. Daca durerea nu cedeaza in 20 de minute, puteti administra si cel de-al doilea comprimat.
- Asistati victima, monitorizati-i cu atentie respiratia si ritmul cardiac si asteptati sosirea ambulantei. Daca pacientul intra in stare de inconstienta, incepeti resuscitarea cardio-respiratorie.
Articole recomandate
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medici ...
- Testul de stres la efort
- Durerea toracica - tratament
- Palpitatiile
- Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare
- Programul de reabilitare cardiaca
- Amputarea
- Tratamentul durerii toracice
- Angioplastia coronariana
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate