Primul ajutor in alergia la medicamente
Reactiile alergice pot fi efecte secundare rare ale medicamentelor. Aceste manifestari variaza de la o eruptie usoara locala, pana la afectarea grava a functiilor vitale.
Raspunsul alergic al organismului poate sa afecteze mai multe sisteme organice, insa pielea este organul cel mai frecvent implicat in alergiile la medicamente.
Este foarte importanta recunoasterea simptomelor unei alergii provocate de o substanta medicamentoasa, deoarece unele dintre acestea pot pune viata in pericol. Chiar si asa, decesul pe fondul alergiei la medicamente este rara.
Reactiile alergice nu apar imediat dupa prima expunere la un medicament, ci abia la urmatoarea administrare a acestuia. In plus, ele se pot declansa dupa zile sau chiar saptamani intregi de la ingerarea substantei.
Alergiile la medicamente pot cauza mai multe tipuri tipuri de simptome, in functie de substanta administrata si gradul de expunere la aceasta.
Cele mai comune reactii sunt:
- eruptii cutanate asemanatoare pojarului;
- zone umflate ale pielii, rosii, insotite de prurit, cu forma neregulata;
- fotosensibilitate (aparitia de mancarimi si zone descuamate de piele dupa expunerea la soare);
- umflarea fetei si a limbii;
- durerile musculare si articulare;
- socul anafilactic (inrosire brusca a pielii, dificultati de respiratie, stare de lesin, puls accelerat, umflarea anumitor regiuni corporale);
Masurile de prim ajutor care se impun in cazul reactiilor alergice la medicamente sunt urmatoarele:
- Sunati de urgenta la 112 daca victima nu poate sa respire normal, prezinta respiratie suieratoare, acuza senzatia de "inchidere" a cailor respiratorii, vorbeste ragusit sau cu dificultate, are buzele, limba sau gatul umflate, acuza greata, dureri abdominale sau varsaturi, are pulsul accelerat, este anxioasa sau confuza, isi pierde constienta, intra in soc anafilactic sau a mai avut astfel de reactii severe in trecut.
- Pentru reactiile usoare, administrati victimei un medicament antihistaminic si aplicati comprese reci pe zonele cutanate afectate de reactia alergica.
- Tineti victima intr-o camera racoroasa si indepartati piesele vestimentare prea stranse pe corp.
- Transportati victima la cel mai apropiat cabinet medical daca prezinta doar: o eruptie cutanata care se extinde rapid, stratul superior al pielii care se descuameaza, febra, mancarimi cutanate insotite de senzatia de incalzire, urticarie sau umflare a fetei, limbii sau a buzelor.
- Incurajati victima sa investigheze, impreuna cu un specialist, clasa de medicamente la care este alergica, pentru prevenirea unor astfel de episoade viitoare.
Articole recomandate
- Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala)
- Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic
- Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor?
- 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor
- Primul ajutor in caz de astm indus de efortul fizic
- Medicamente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa
- Alergiile alimentare
- Alergia, mai agresiva ca niciodata
- Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie