Ce indica formarea de cruste galbene la nivelul ranilor
Cauzele crustelor galbene
SusFormarea de cruste reprezinta o parte normala si extrem de importanta a procesului de vindecare a ranilor. Uneori, aceste cruste se pot ingalbeni pe masura ce ranile se vindeca, dar in alte cazuri, crustele galbene pot fi un simptom caracteristic pentru anumite infectii ale pielii, precum impetigo.
Cuprins articol
Formarea de cruste galbene in procesul natural de vindecare
SusPielea actioneaza ca o bariera, protejand organismul de multi agenti nocivi din mediul inconjurator. Cand anumiti factori lezeaza pielea, sangele se va coagula in jurul plagii pentru a forma o crusta uscata si temporara. Acest proces de formare a crustelor este unul natural si are ca scop sigilarea ranii, prevenind astfel pierderea sangelui si reducand sansele de patrundere in plaga a agentilor cu potential daunator.
Crustele au, de obicei, o culoare rosie inchisa sau chiar bruna si se inchid si mai mult la culoare in timpul procesului de vindecare. Cu toate acestea, exista cazuri in care crustele pot sa-si piarda din pigmentul obisnuit si sa devina mai deschisa la culoare in timp.
Crustele galbui se pot forma la nivelul unei leziuni atunci cand se acumuleaza puroi. De cele mai multe ori, puroiul reprezinta un semn de infectie, fie bacteriana, fie virala.
Infectia virala cea mai reprezentativa este cea provocata de herpes, iar infectia bacteriana este impetigo. Impetigo este o afectiune provocata de infectia cu stafilococi sau streptococi.
In unele cazuri, crustele se pot crapa si o cantitate mica de lichid clar galben sau roz se poate scurge de la acest nivel. De obicei, acest lucru este absolut normal si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Chiar si asa, zona lezata trebuie pastrata curata si uscata, astfel incat sa se minimizeze sansele de suprainfectare.
Infectarea ranilor
SusUneori, sistemul imunitar nu poate combate toate bacteriile care patrund in organism pe la nivelul ranii formate, iar acest lucru poate duce la infectii. Printre cele mai frecvente semne care indica infectarea unei rani se regasesc si urmatoarele:
- zona din jurul ranii este rosie si calda;
- de la nivelul ranii apar secretii cu lichid tulbure sau puroi;
- zona afectata este edematiata si sensibila la atingere;
- durerea din zona plagii este din ce in ce mai puternica, in loc sa se diminueze odata cu trecerea timpului;
- se instaleaza febra;
- crustele devin galbene, mai ales din cauza secretiilor purulente.
Impetigo
SusImpetigo este o infectie a pielii care se poate dezvolta in urma oricarei leziuni cutanate. Impetigo este o afectiune ce survine atunci cand bacteriile patrund intr-o rana, precum o taietura sau o eczema, si o infecteaza. O persoana ce sufera de impetigo se va confrunta cu zone galbui cu cruste la nivelul pielii, de obicei acestea producand secretii.
Copiii pot dezvolta impetigo atunci cand secretiile nazale le produc iritatii ale pielii. Aceasta afectiune este grava in rare situatii, dar trebuie stiut ca este contagioasa. Daca o persoana atinge zona infectata, riscul de raspandire a infectiei in alta zona a corpului este foarte mare. De asemenea, riscul de raspandire a bolii catre alte persoane este si el crescut.
Herpesul oral
SusVirusul herpes simplex (HSV) poate produce eruptii cutanate la nivelul buzelor. Aceste leziuni vor debuta prin senzatii de furnicaturi, mancarimi sau arsuri la nivelul zonelor afectate. Manifestarile de acest tip pot dura de la cateva ore pana la o intreaga zi, dupa care se vor instala mici vezicule pline cu un lichid rosiatic. Odata cu trecerea timpului, acest lichid poate deveni mai tulbure, fiind asemanator cu puroiul.
Dupa cateva zile, aceste eruptii se sparg si permit eliberarea unui lichid limpede sau galben. Zonele afectate pot produce durere si au o durata de aproximativ o saptamana. In faza finala, la nivelul leziunilor se formeaza cruste galbui care se vor usca si se vor desprinde in cateva zile.
Optiuni de tratament
SusIn cazul oamenilor sanatosi, ranile usoare se vor vindeca pe cont propriu, mai ales daca este pastrata o igiena corespunzatoare la nivelul lor. Daca o persoana considera ca rana este infectata, medicul trebuie anuntat cat mai rapid. Acesta va evalua corect situatia si va prescrie tratament adecvat. In general, se vor indica antibiotice orale sau sub forma de creme, acest lucru depinzand de gravitatea si intinderea infectiei.
Impetigo
Medicii vor trata impetigo prin administrare de antibiotice orale sau topice. Deoarece aceasta afectiune este contagioasa, copiii infectati nu trebuie sa mearga la scoala decat dupa cateva zile de la inceperea tratamentului.
Trebuie stiut ca impetigo este o infectie care va trece pe cont propriu in cateva saptamani. Totusi, Academia Americana de Dermatologie recomanda oamenilor sa-si gestioneze infectia prin urmatoarele metode:
- curatarea ranilor cu apa si sapun in mod regulat;
- evitarea contactului direct cu rana, mai ales pana la aparitia crustelor sau pana la urmarea pentru cel putin 1-2 zile a tratamentului cu antibiotice;
- pansarea si bandajarea leziunilor;
- evitarea gratarii plagilor si crustelor formate;
- utilizarea de pansamente noi dupa fiecare spalare.
Infectiile cu virusul herpes simplex
Nu exista metode de tratament curative pentru infectiile cu virusul herpes simplex. Odata ce o persoana a contractat acest virus, este probabil sa dezvolte herpes bucal de mai multe ori in cursul vietii. Factorii declansatori ulteriori pot fi reprezentati de stres, leziuni cutanate sau chiar alte boli.
Medicamente antivirale sunt disponibile atat cu prescriptie medicala, cat si fara, dar se indica consultul medical inainte de a utiliza orice tip de tratament.
Concluzii
SusCrustele reprezinta colectii de sange uscat ce formeaza bariere naturale impotriva bacteriilor care doresc sa patrunda in organism prin intermediul unei plagi. Crustele reprezinta o parte normala a procesului de vindecare a pielii si ajuta la protectia tegumentului in timp ce tesutul de dedesubt este reparat.
In cele mai multe cazuri, crustele au o culoare brun-rosiatica si tind sa se inchida la culoare inainte de a se usca si desprinde de suprafata pielii.
Atunci cand rana este acoperita de o crusta galbena, zona respectiva poate fi infectata si poate necesita tratament cu antibiotice. Orice persoana care considera ca o rana s-a infectat trebuie sa discute cu medicul, astfel incat sa primeasca tratament adecvat. De asemenea, nu se indica utilizarea antibioticelor fara acordul prealabil al medicului, deoarece bacteriile pot dezvolta rezistenta. In plus, atunci cand infectiile sunt provocate de virusi, tratamentele cu antibiotice sunt inutile.
Impetigo si herpesul oral reprezinta doua afectiuni obisnuite care pot provoca aparitia de cruste galbene. Impetigo poate necesita tratament cu antibiotice, in timp ce herpesul tratament cu antivirale. In orice caz, medicul trebuie anuntat pentru a putea oferi tratament potrivit.
Bibliografie:
Ebert Brand, J., et al.(2011). Common sense about cold sores. https://www.americannursetoday.com/common-sense-about-cold-sores/
How a scrape heals. (2018). https://www.uofmhealth.org/health-library/sig49202
How to treat impetigo and control this common skin infection. (2016). https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-treat-impetigo-and-control-common-skin-infection
Impetigo. (n.d.). https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/impetigo
Oakley, A. (2015). Herpes simplex. https://www.dermnetnz.org/topics/impetigo/
Takeo. M., et al. (2015). Wound healing and skin regeneration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292081/
Wound and skin infections. (2018). https://labtestsonline.org/conditions/wound-and-skin-infections
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cancerul mamar, metastatic sau recidivant
- 13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta
- Virusul herpes simplex
- Infectia cu herpes simplex: cauze, simptome, tratament
- Herpesul genital semnale de alarma
- Herpes oral - generalitati
- Ce complicatii poate aduce virusul herpetic
- Herpesul ocular poate cauza pierderea vederii?
- Ce este herpesul gladiatorului?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top